• Ciasta i ciasteczka | Kuchnia | Przepisy | Wegetariańskie

    Jabłecznik razowy

    Jest lekki, delikatnie wilgotny, pachnie korzennie. Upieczony z razowej mąki, z dodatkiem fruktozy i białek. Zgodny z zasadami Metody Montignac. To moje ulubione ciasto śniadaniowe, z kubkiem maślanki lub kefiru. Piekę go zazwyczaj wieczorem, tuż przed pójściem do łóżka. Następnego dnia czeka na mnie w piekarniku cudownie nietucząca, słodka niespodzianka. Przepis pochodzi z tej strony… Czytaj dalej Jabłecznik razowy

  • Przepisy

    Jaśminowy.

    W dzieciństwie nie cierpiałam ryżu. Rozgotowany, wodnisty, bez smaku. Nie lubiłam tej całej skomplikowanej procedury. Nerwowe gotowanie, żeby się nie przypalił. Potem owijanie w gazety i koce i wielogodzinne leżakowanie. Efekt nie wart całego zachodu. Potem przyszło nowe – ryż w torebkach. Jakaż łatwość, prostota. Wrzucasz foliową torebkę z ryżem do osolonego wrzątku. Gotujesz tyle,… Czytaj dalej Jaśminowy.