Kategoria: Przepisy
Chleb z bulgurem
Lubię bulgur za jego sprężystość, za lekko orzechowy smak. Szczególnie lubię go za to, że nieodmiennie kojarzy mi się z kuchnią orientu, nieco tajemniczą, niezwykle aromatyczną, cudownie korzenną, kolorową i bogatą. Bulgur z sosami zawiesistymi, wypełnionymi zapachem kardamonu, imbiru i czosnku. Bulgur w ożywczym związku z miętą, świeżymi warzywami, oliwą i cytrynowym sokiem. Wreszcie bulgur… Czytaj dalej Chleb z bulgurem
Połamania obcasów…
Kochani,przyznam, że specjalnie za Sylwestrem nie przepadam. Nie lubię zabawy na zawołanie, całego tego zgiełku. Z drugiej strony, to jedyna taka noc w roku. Więc znowu wkładam wysokie obcasy, spryskuję włosy złotym brokatem, odszukuję w zakamarkach pamięci sylwestrowy uśmiech i…Dla tych co lubią – szampańskiej zabawy. Dla tych co wolą kameralnie – spokojnego wieczoru w… Czytaj dalej Połamania obcasów…
Leszta czorba
To zupa z tajemnicą. Jadłam ją po raz pierwszy pewnego upalnego lata w Bułgarii, jakieś 20 lat temu. Powiem Wam w sekrecie, nie wiem, czy za sprawą owej zupy, czy też miały tu swój wpływ zupełnie inne czynniki, ale pamiętne lato postawiło moje życie na głowie. Ale nie o tę tajemnicę mi chodzi. Zupa jest… Czytaj dalej Leszta czorba
Jabłecznik razowy
Jest lekki, delikatnie wilgotny, pachnie korzennie. Upieczony z razowej mąki, z dodatkiem fruktozy i białek. Zgodny z zasadami Metody Montignac. To moje ulubione ciasto śniadaniowe, z kubkiem maślanki lub kefiru. Piekę go zazwyczaj wieczorem, tuż przed pójściem do łóżka. Następnego dnia czeka na mnie w piekarniku cudownie nietucząca, słodka niespodzianka. Przepis pochodzi z tej strony… Czytaj dalej Jabłecznik razowy
Jaśminowy.
W dzieciństwie nie cierpiałam ryżu. Rozgotowany, wodnisty, bez smaku. Nie lubiłam tej całej skomplikowanej procedury. Nerwowe gotowanie, żeby się nie przypalił. Potem owijanie w gazety i koce i wielogodzinne leżakowanie. Efekt nie wart całego zachodu. Potem przyszło nowe – ryż w torebkach. Jakaż łatwość, prostota. Wrzucasz foliową torebkę z ryżem do osolonego wrzątku. Gotujesz tyle,… Czytaj dalej Jaśminowy.