Jagodowe języki dzieci zajadających się pierogami z jagodami, to nieodłączne wspomnienie udanego lata. Przynajmniej raz w sezonie wypada więc zakasać rękawy, zagnieść ciasto na pierogi i nadziać je jędrnymi, słodkimi jagodowymi kulkami. Prosty, cudowny smak, który nieodłącznie kojarzy mi się z czasami beztroskiego dzieciństwa i wakacjami u mojej babci.
Filmik z dokładną instrukcją, jak przygotować ciasto na pierogi znajdziesz tu. Jest to ciasto zaparzane, dzięki czemu jest bardzo elastyczne, nie trzeba go podsypywać mąką, gdyż nie klei się do blatu. Można je zaparzać mlekiem lub wodą, jak wolisz.
Pierogi z jagodami
[przepis]
Z podanych proporcji wychodzi ok. 60 pierogów
3 szklanki mąki
szklanka wrzątku
1/2 łyżeczki soli
- 600 g jagód
opcjonalnie cukier
dodatkowo sól i olej do wody
[/przepis]
- Do miski wsypać mąkę i sól. Zagotować wodę i wlać do suchych składników.
- Wymieszać z mąką za pomocą szpatułki, następnie wyrobić łyżką (uwaga, na początku ciasto jest gorące), a następnie ręcznie, aż składniki się połączą.
- Uformować ciasto w kulę, odłożyć na stolnicę, przykryć miską i zostawić na pół godziny.
- W tym czasie przygotować jagody. Umyć je i dokładnie odsączyć na sitku.
- Po pół godzinie ciasto rozłożyć na posypanej mąką stolnicy i rozwałkować na grubość ok. 2 mm.
- Wycinać z niego kółka, nakładać jagody. Dla wielbicieli słodszych doznać, można dodać po odrobinie cukru. Dokładnie sklejać brzegi pierogów. Gotowe układać na stolnicy.
- W dużym garnku zagotować wodę z odrobiną soli i łyżką oleju.
- Pierogi gotować partiami, ok. 2 minuty od wypłynięcia na powierzchnię.
- Wyjmować łyżką cedzakową i układać na talerzu.
- Podawać polane masłem lub śmietaną z cukrem. Pyyyyyyycha!!!!!
Komentarze
Idealnie, ja po sąsiedzku bo w NO wczoraj nazbierałam jagód i dziś od rana myśle o przepisie na ciasto a tu taka niespodziewanka
Super, że mogłam się na coś przydać :)
Takie pierogi zrobiłam kiedyś nauczycielowi :) Mega się ucieszył :P
Moja córka rozpoczyna lato u babci takimi pierogami
Inaczej być nie może :)
Wszystkiego dobrego:-)))
Przyda się!
A więc sprzyjajacych wiatrow życzę :-)
Na razie mamy wiatr w oczy, ale może się zmieni :)
Mega plus za wykorzystanie zdrowego, sezonowego super food! :)
No i tego mi było trzeba ☺️☺️
:))))))
Oooo i ja w piątek produkowałam:D idealne danie na lato :)
Tak, doskonałe :) Teraz smakują najlepiej.
Daniela Tomtalska
Uwielbiam wspanialego szwedzkiego urlopu Beatko Wam zycze
A ja w sierpniu będę pływać Bałtyku,zaczynam ze Sztokholmu :)
Pomyślny wiatrów ;)
Chciałaby, zrobić dziewczynkom takie pierożki z jagodami ale panicznie boję się zarażenia larwami tasiemców bąblowcowych :(
Chyba zrezygnuję z owoców leśnych…..
W tym roku jagod w Szwecji tony :) az przyjemnie sie je zbiera :) pierogi byly (jeszcze dzis koncze) i mufiny, i trzeba znow do lasu isc! Przyjemnych szwedzkich wrazen!!!
Mniam mniam
Jak tu się oprzeć :D!
udanego wyjazdu!
Wyglądają nieziemnsko, zapewne też tak smakują:)
Pierogi wyszły boskie, cała rodzina się zaangażowała, dwójka dzieciaków w pomoc a trzecie najmłodsze i mąż w jedzenie. Bardzo dziękujemy za pyszny i prosty przepis.
ech jagody ,cudne
Pięknie wyglądają i pewnie pysznie smakują
Ale bym zjadła..xD Yum
zrobię sobie je…
Czy można zamrozić pierogi?