Przepisy

Najlepsze pierogi z jagodami

Jagodowe języki dzieci zajadających się pierogami z jagodami, to nieodłączne wspomnienie udanego lata. Przynajmniej raz w sezonie wypada więc zakasać rękawy, zagnieść ciasto na pierogi i nadziać je jędrnymi, słodkimi jagodowymi kulkami. Prosty, cudowny smak, który nieodłącznie kojarzy mi się z czasami beztroskiego dzieciństwa i wakacjami u mojej babci.

nailepsze-pierogi-z-jagodami-przepis_02

nailepsze-pierogi-z-jagodami-przepis_06

nailepsze-pierogi-z-jagodami-przepis_08

Filmik z dokładną instrukcją, jak przygotować ciasto na pierogi znajdziesz tu. Jest to ciasto zaparzane, dzięki czemu jest bardzo elastyczne, nie trzeba go podsypywać mąką, gdyż nie klei się do blatu. Można je zaparzać mlekiem lub wodą, jak wolisz.

Pierogi z jagodami

[przepis]

Z podanych proporcji wychodzi ok. 60 pierogów

3 szklanki mąki

szklanka wrzątku

1/2 łyżeczki soli

  1. 600 g jagód

opcjonalnie cukier

dodatkowo sól i olej do wody

[/przepis]

  1. Do miski wsypać mąkę i sól. Zagotować wodę i wlać do suchych składników.
  2. Wymieszać z mąką za pomocą szpatułki, następnie wyrobić łyżką (uwaga, na początku ciasto jest gorące), a następnie ręcznie, aż składniki się połączą.
  3. Uformować ciasto w kulę, odłożyć na stolnicę, przykryć miską i zostawić na pół godziny.
  4. W tym czasie przygotować jagody. Umyć je i dokładnie odsączyć na sitku.
  5. Po pół godzinie ciasto rozłożyć na posypanej mąką stolnicy i rozwałkować na grubość ok. 2 mm.
  6. Wycinać z niego kółka, nakładać jagody. Dla wielbicieli słodszych doznać, można dodać po odrobinie cukru. Dokładnie sklejać brzegi pierogów. Gotowe układać na stolnicy.
  7. W dużym garnku zagotować wodę z odrobiną soli i łyżką oleju.
  8. Pierogi gotować partiami, ok. 2 minuty od wypłynięcia na powierzchnię.
  9. Wyjmować łyżką cedzakową i układać na talerzu.
  10. Podawać polane masłem lub śmietaną z cukrem. Pyyyyyyycha!!!!!

nailepsze-pierogi-z-jagodami-przepis_07

nailepsze-pierogi-z-jagodami-przepis_04

nailepsze-pierogi-z-jagodami-przepis_03

 

 

avatar Beata Lipov

Dziennikarka, zawodowo piszę i fotografuję. Na zamówienie urządzam wnętrza, przeprowadzam metamorfozy, robię coś z niczego, inspiruję i motywuję kobiety, prowadzę warsztaty kulinarne, craftowe i fotograficzne. Założyłam i niezmiennie z przyjemnością piszę blog Lawendowy Dom.

Zapraszam

Komentarze

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Chciałaby, zrobić dziewczynkom takie pierożki z jagodami ale panicznie boję się zarażenia larwami tasiemców bąblowcowych :(

Chyba zrezygnuję z owoców leśnych…..

Pierogi wyszły boskie, cała rodzina się zaangażowała, dwójka dzieciaków w pomoc a trzecie najmłodsze i mąż w jedzenie. Bardzo dziękujemy za pyszny i prosty przepis.