Wiele osób dziękowało mi już za ten przepis. Delikatny, rozpływający się w ustach spód na bazie mąki kukurydzianej, wyraziste, kwaskowe porzeczkowe nadzienie i cudowna słodka beza na górze. Smakuje jak wygląda, wygląda jak smakuje. Zjedzone do ostatniego okruszka i wciąż mam ochotę na więcej.
Bezglutenowe ciasto z porzeczkami i bezą
[przepis]
Ciasto:
400 g mąki kukurydzianej
100 g cukru
200 g masła
Nadzienie:
800 g porzeczek
2 czubate łyżki mąki ziemniaczanej
5 łyżek cukru
Beza:
4 białka
szczypta soli
200 g cukru pudru
łyżeczka mąki ziemniaczanej
[/przepis]
- Formę wysmarować masłem.
- Mąkę kukurydzianą i cukier wysypać na stolnicę, dodać starte na tarce o dużych oczkach masło.
- Zagnieść ciasto (jeśli jest za suche, dodać odrobinę wody), owinąć folią i włożyć do lodówki na min. 30 minut.
- W tym czasie przygotować nadzienie. Porzeczki umyć, odsączyć, odszypułkować.
- Włożyć do miski, wymieszać z mąką ziemniaczaną i cukrem.
- Ciasto wyjąć z lodówki. Zetrzeć na tarce z dużymi oczkami wprost do formy.
- Wylepić spód i boki formy, uformować ozdobny brzeg. Wstawić spód do piekarnika nagrzanego do 180 st. C i podpiec przez 10 minut.
- Przygotować bezę. Białka z solą ubić. Gdy piana będzie już dość sztywna, zacząć dodawać łyżka po łyżce cukier, nie przerywając ubijania.
- Gdy piana będzie biała i szklista wyłączyć mikser i dodać przesianą mąkę ziemniaczaną.
- Delikatnie wymieszać silikonową szpatułką.
- Na podpieczony spód wyłożyć porzeczki i udekorować wierzch pianą z białek.
- Wstawić do piekarnika, zmniejszyć temperaturę do 140 st.C i piec godzinę.
- Następnie otworzyć piekarnik i pozostawić ciasto do wystygnięcia. Smacznego!
Komentarze
Uwielbiam to ciasto :) robię bardzo podobne :)
Jest genialne. W sam raz na letnie popołudnie :)
Wierzę Beatko,już sam wygląd to poezja:)połączenie z porzeczkami to jest to:)
Joasiu, pięknie dziękuję. Tak, to ciasto wygląda niesamowicie i tak też smakuje :) Pozdrawiam serdecznie!
I przepiękne mieczyki
OMG Jak możesz mi to robić? Ja tu na pourlopowej diecie, a tu takie foty!!! Uwielbiam czerwone porzeczki, pożarłabym w całości :P
Ja też takie chcę
tu (UK) nie ma porzeczek :-(
Upiekłam w sobotę podobne. Pyszne i szybkie do zrobienia :)
Tak mi miło czytać takie komentarze. Dziękuję!
Czy do ciasta będzie się nadawać metalowa forma do tarty?
Pani Beatko czy mogę zamiast porzeczek dać jagody ?
Pani Beatko czy zamiast porzeczek mogę dac jagody?