Bezglutenowe | Ciasta i ciasteczka | Kuchnia | Przepisy | Wegetariańskie

Bezglutenowe ciasto z porzeczkami i bezą

Wiele osób dziękowało mi już za ten przepis. Delikatny, rozpływający się w ustach spód na bazie mąki kukurydzianej, wyraziste, kwaskowe porzeczkowe nadzienie i cudowna słodka beza na górze. Smakuje jak wygląda, wygląda jak smakuje. Zjedzone do ostatniego okruszka i wciąż mam ochotę na więcej.

bezglutenowe-ciasto-z-porzeczkami-i-beza-przepis_04

bezglutenowe-ciasto-z-porzeczkami-i-beza-przepis_03

bezglutenowe-ciasto-z-porzeczkami-i-beza-przepis_06

bezglutenowe-ciasto-z-porzeczkami-i-beza-przepis_07

Bezglutenowe ciasto z porzeczkami i bezą

[przepis]

Ciasto:

400 g mąki kukurydzianej

100 g cukru

200 g masła

Nadzienie:

800 g porzeczek

2 czubate łyżki mąki ziemniaczanej

5 łyżek cukru

Beza:

4 białka

szczypta soli

200 g cukru pudru

łyżeczka mąki ziemniaczanej

[/przepis]

  1. Formę wysmarować masłem.
  2. Mąkę kukurydzianą i cukier wysypać na stolnicę, dodać starte na tarce o dużych oczkach masło.
  3. Zagnieść ciasto (jeśli jest za suche, dodać odrobinę wody), owinąć folią i włożyć do lodówki na min. 30 minut.
  4. W tym czasie przygotować nadzienie. Porzeczki umyć, odsączyć, odszypułkować.
  5. Włożyć do miski, wymieszać z mąką ziemniaczaną i cukrem.
  6. Ciasto wyjąć z lodówki. Zetrzeć na tarce z dużymi oczkami wprost do formy.
  7. Wylepić spód i boki formy, uformować ozdobny brzeg. Wstawić spód do piekarnika nagrzanego do 180 st. C i podpiec przez 10 minut.
  8. Przygotować bezę. Białka z solą ubić. Gdy piana będzie już dość sztywna, zacząć dodawać łyżka po łyżce cukier, nie przerywając ubijania.
  9. Gdy piana będzie biała i szklista wyłączyć mikser i dodać przesianą mąkę ziemniaczaną.
  10. Delikatnie wymieszać silikonową szpatułką.
  11. Na podpieczony spód wyłożyć porzeczki i udekorować wierzch pianą z białek.
  12. Wstawić do piekarnika, zmniejszyć temperaturę do 140 st.C i piec godzinę.
  13. Następnie otworzyć piekarnik i pozostawić ciasto do wystygnięcia. Smacznego!

bezglutenowe-ciasto-z-porzeczkami-i-beza-przepis_05

bezglutenowe-ciasto-z-porzeczkami-i-beza-przepis_09.jpg

avatar Beata Lipov

Dziennikarka, zawodowo piszę i fotografuję. Na zamówienie urządzam wnętrza, przeprowadzam metamorfozy, robię coś z niczego, inspiruję i motywuję kobiety, prowadzę warsztaty kulinarne, craftowe i fotograficzne. Założyłam i niezmiennie z przyjemnością piszę blog Lawendowy Dom.

Zapraszam

Komentarze

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *