Placki z cukinii z fetą to absolutny klasyk letniego menu. Są zniewalajaco pyszne. Najlepiej smakują prosto z patelni, jeszcze gorące. Podczas przygotowywania ciasta trzeba nieco wyczucia przy dodawaniu mąki. Jej ilość zależy od cukinii. Jeśli jest wodnista, dobrze by było odcisnąć ją wcześniej z nadmiaru soku. Ciasto powinno mieć konsystencję nieco gęstszą niż na naleśniki. Te placki nie lubią ostrego smażenia. Zmniejsz moc kuchenki i cierpliwie pozwól, by dobrze się wysmażyły z obu stron na piękny złoty kolor. Można je jeść solo, można podać z jogurtem greckim, można też do jogurtu dodać startego na tarce ogórka i trochę czosnku. Świetnie będą też smakowały z sosem ze świeżych pomidorów.
Placki z cukinii z fetą
[przepis]
500g cukinii
duża cebula
2 ząbki czosnku
4 jajka
ok. 100 g mąki
200 g fety
sól
olej do smażenia
[/przepis]
- Cukinię umyć, pozostawić nieobraną.
- Zetrzeć na tarce o dużych oczkach.
- Cebulę i czosnek również zetrzeć, dodać do cukinii.
- Do warzyw wbić jajka, dodać mąkę i sól.
- Fetę pokroić w drobną kostkę, dodać do ciasta, delikatnie wymieszać.
- Patelnię dobrze rozgrzać.
- Smażyć niewielkie placuszki na rozgrzanym tłuszczu na niezbyt silnym ogniu, z obu stron na złoty kolor. Smacznego :)
Komentarze
Mhmmm ja! :-) porcja jest na 2 osoby czy wiecej ?
Karolina, na dwie to wystarczy połowa składników :)
Dziękuję za inf :-)
Ja!
Super Grażynka, to smażymy!
Będą z szaszłykami z indyka i cebulką
Właśnie wczoraj dostałam cukinię od sąsiadki i zastanawiałam się co z nią zrobić :-)
Ja też często dostaję cukinię od sąsiadki :)
Dobrze mieć takie sąsiadki :-P zaraz zabieram się za placuszki :-)
Smacznego Beatko :)
Dziękuję! :-)
Jakie piękne zdjęcia!
Iza, bardzo dziękuję – starałam się :)
Akurat mam dzis na obiad
:)))) Super! Moje były trochę mniejsze :)
Radziłabym zmienić patelnie bo się trujecie
Ja wiem niestety jestem na wakacjach u dziadka i nie mam innej😃
Wonderful!!! Happy Weekend Living & Green
Ja ale z kozim.
Też super, uwielbiam kozi ser.
Ja chetnie takie zjem, juz usmazone :)
O matko, z Tobą to tak zawsze ;)
Smażyłam przedwczoraj, ale bez fety – muszę spróbować następnym razem :)
Z fetą są świetne. Robiłam takie i takie, i zdecydowanie ta opcja wygrywa :)
Ciekawy pomysł! Może i ja zrobię…
Justyna, polecam!
To chyba jakaś telepatia Beatko, bo właśnie miałam szukać twojego przepisu na placki z cukinii, a tu proszę…oto i on
Ale się cieszę Małgoś, że się wstrzeliłam :)
Mmmmm … zbieram się do kuchni :)
Całkiem smaczne i ekspresowe są :)
Ty to jesteś kobieta czynu :)))) Ściskam moooocno!
Dzięki za tips- moja ręka idzie w górę
Baaaardzo mi miło!
A czy można użyć jakiejś mąki bezglutenowe?
Ja jutro -dzisiaj kolacja u teściowej
Życzę smacznej kolacji Aniu :)
Dziękuje bardzo 🍲
Ohh a ja dzisiaj całą skroiłam do lecza!! Ale nic straconego po niedzieli się zrobi :)
Leczo też super, a cukinii teraz pod dostatkiem!
Ja, ale bez fety, za to z mąka z cieciorki :-)
Dziś była zupa z cukinii, więc placki jutro…:-D :-D
Z feta nigdy nie robiłam ale spróbuję. Zamiast fety daję koperek pozostałe składniki takie same. Placki z cukinii uwielbia cała moja rodzina, koleżanki i koledzy z pracy biją się o nie. Często do placuszkow robię sos czosnkowy na jogurcie.
U mnie była zapiekanka. Ale placuszki niebawem
Ja wolę ziemniaczane ale można dodać trochę cukinii i marchewki, też są dobre
Nigdy nie jadłam żółtej cukinii, ona tak samo smakuje?
Beatko skąd te nożyczki? Widziałam je już u wielu blogerów, i też chcę takie :D
Pyszne ale ja robiłam z serem balkańskim
Dzieci zachwycone mimo że nie lubią placków
Ja zamiast pszenicy ,dodaję mąkę z ciecierzycy
Placki super! Całą rodziną się zajadaliśmy :-) I takie proste.
Dziękujemy