Duszony szpinak z moim chrupiącym dodatkiem specjalnym. Skusicie się? Idealny dodatek do patisonów.
Duszony szpinak z chrupiącą posypką
300 g szpinaku
1 cebula
2 ząbki czosnku
sól
świeżo zmielony pieprz
oliwa
posypka:
100 g sucharów
100 g masła
Szpinak dokładnie umyć, posiekać, ale niezbyt drobno. Cebulę pokroić w plasterki. Na rozgrzanym tłuszczu zeszklić cebulę. Dodać posiekany czosnek i szpinak. Dusić ok. 3 minuty, nie więcej, żeby szpinak pozostał wyraźnie zielony. Przełożyć do miski. Suchary zetrzeć lub zmiksować na dość grubą kruszonkę. Rozgrzać masło, dodać suchary, smażyć razem ok. 2 minuty, cały czas mieszając. Gotową posypkę dodać do szpinaku.
Komentarze
Ja dodaje jeszcze odrobine gałki muszkatałowej- doskonale podkreśla smak!
Święte słowa :)) Ściskam bardzo mocno!
Uwielbiam szpinak, mąż troszkę mniej :D. Jestem pewna że z chrupiącym dodatkiem dzieciom również posmakuje, a jest już młodziutki w ogrodzie. :)
To do roboty. Dobrze doprawiony jest bardzo pyszny!
Boskie zdjęcia! Szpinak lubię, pysznie to wygląda. :)
Szpinak jest pycha! Nie wiem, dlaczego tyle osób się go „boi” :)