Karnawał | Kuchnia | Potrawy na karnawał | Przystawki | Wegetariańskie

Jak zrobić domowe nachos

Proste i pyszne domowe nachos. Domowe chipsy kukurydziane pachną tak, że nie możemy się powstrzymać i wyjadamy je z miski do ostatniego trójkącika. Doskonale pasują do guacamole, na które przepis znajdziecie tu, oraz do chili w wersji tradycyjnej lub wegetariańskiej (przepis tu). Smacznego!

Tortilla chips

[przepis]

170 g mąki pszennej
170 g mąki kukurydzianej
50 g masła
1 łyżeczka soli
200 ml wrzącej wody

[/przepis]

  1. Do miski wsypać oba rodzaje mąki i sól, wymieszać.
  2. Dodać pokrojone masło i wlać wodę, cały czas wyrabiając łyżką, aż składniki się połączą.
  3. Gdy ciasto nieco przestygnie, zacząć wyrabiać je ręcznie, aż będzie elastyczne.
  4. Rozwałkowywać na cienkie placki, pokroić w trójkąty i ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.
  5. Piec w piekarniku nagrzanym do 190 st.C przez ok. 8 minut (czas pieczenia zależy od indywidualnych cech piekarnika).

 

avatar Beata Lipov

Dziennikarka, zawodowo piszę i fotografuję. Na zamówienie urządzam wnętrza, przeprowadzam metamorfozy, robię coś z niczego, inspiruję i motywuję kobiety, prowadzę warsztaty kulinarne, craftowe i fotograficzne. Założyłam i niezmiennie z przyjemnością piszę blog Lawendowy Dom.

Zapraszam

Komentarze

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Można dodać masło kokosowe, które rówmiez ma stała konsystencje po wystygnięciu a do samej mąki kukurydzianej można dodać skrobi kukurydzianej, która sklei ciasto.

ja dzisiaj też miałam u siebie nachosy ;) troszkę inne, bo pozostałość po domowej tortilli i z mąki pełnoziarnistej, ale efekt ten sam ;) pyszności

i jeszcze jedno Beatko czy wyjdzie równie pyszne jeśli zrobię z 340 gram mąki kukrydzianej – żeby były całkowicie bezglutenowe, czyli dla mnie;))

Wiem, ze odpowiadam po roku ale do maki kukurydzianej mozna dodac siemie lniane zmielone i taka mieszanina jest w stanie zastapic make pszenna w zupelnosci. :)

Czy ktoś może mi powiedzieć, jeżeli dodam siemię do maki kukurydzianej to musi być jej tyle samo co maki pszennej?

Podany czas pieczenia jest stanowczo za krótki. W smaku przypominają raczej ciasteczka. Koło chipsów tortilli to nie stało… nie polecam.