Proste i pyszne domowe nachos. Domowe chipsy kukurydziane pachną tak, że nie możemy się powstrzymać i wyjadamy je z miski do ostatniego trójkącika. Doskonale pasują do guacamole, na które przepis znajdziecie tu, oraz do chili w wersji tradycyjnej lub wegetariańskiej (przepis tu). Smacznego!
Tortilla chips
[przepis]
170 g mąki pszennej
170 g mąki kukurydzianej
50 g masła
1 łyżeczka soli
200 ml wrzącej wody
[/przepis]
- Do miski wsypać oba rodzaje mąki i sól, wymieszać.
- Dodać pokrojone masło i wlać wodę, cały czas wyrabiając łyżką, aż składniki się połączą.
- Gdy ciasto nieco przestygnie, zacząć wyrabiać je ręcznie, aż będzie elastyczne.
- Rozwałkowywać na cienkie placki, pokroić w trójkąty i ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.
- Piec w piekarniku nagrzanym do 190 st.C przez ok. 8 minut (czas pieczenia zależy od indywidualnych cech piekarnika).
Komentarze
Wyglądają smakowicie ;)
Można dodać masło kokosowe, które rówmiez ma stała konsystencje po wystygnięciu a do samej mąki kukurydzianej można dodać skrobi kukurydzianej, która sklei ciasto.
Pięknie się prezentują!
ja dzisiaj też miałam u siebie nachosy ;) troszkę inne, bo pozostałość po domowej tortilli i z mąki pełnoziarnistej, ale efekt ten sam ;) pyszności
Zrobiłam, są przepyszne!! :)
Oj tak, pychotka :) Pozdrawiam!
A można zastąpić masło olejem??
Nie próbowałam. Obawiam się, że konsystencja nie będzie taka sama.
A jak duża porcja wychodzi z tego przepisu?
i jeszcze jedno Beatko czy wyjdzie równie pyszne jeśli zrobię z 340 gram mąki kukrydzianej – żeby były całkowicie bezglutenowe, czyli dla mnie;))
Agnieszko, obawiam się, że nie uda Ci się tego ciasta rozwałkować. Sama mąka kukurydziana słabo się jednak klei.
Wiem, ze odpowiadam po roku ale do maki kukurydzianej mozna dodac siemie lniane zmielone i taka mieszanina jest w stanie zastapic make pszenna w zupelnosci. :)
Czy ktoś może mi powiedzieć, jeżeli dodam siemię do maki kukurydzianej to musi być jej tyle samo co maki pszennej?
Chodzi o takie siemie zalane wrzatkiem, czy na sucho dodane?
musiałem trochę dłużej i przy wyższej temperaturze wypiekać, ale wyszły świetne :)
Bardzo dobre. Polecę to moim zanjomym. Uważam tę kuchnie za cudowną.
Podany czas pieczenia jest stanowczo za krótki. W smaku przypominają raczej ciasteczka. Koło chipsów tortilli to nie stało… nie polecam.
Jaki może być powód, że wyszły po prostu miękkie? :(