Kto w Bułgarii był, na zawsze będzie pamiętał zapach opiekanej papryki, który czuć na rozgrzanych słońcem ulicach. Pieką wszyscy i wszędzie. Na balkonach, tarasach, w maleńkich ogródkach i kuchniach. Poza papryką opieka się też bakłażany. Dziś przykład tego cudownego melanżu. Pyszny dodatek do chleba, pieczonych mięs i ryb. W naszym domu numer jeden wśród bakłażanowych przysmaków.
Kiopułu z pieczoną papryką
2 bakłażany
3 papryki
3 łyżki oleju
1 ząbek czosnku
sól
Warzywa umyć. Bakłażany nakłuć widelcem, ułożyć razem z papryką na ruszcie w piekarniku i piec ok. 30 minut (czas pieczenia zależy od wielkości bakłażanów) na opcji grill, co jakiś czas obracając. Chodz o to, by skórka stała się czarna, a wnętrze pozostało miękkie. Opieczone warzywa pozostawić do ostygnięcia w zamkniętym naczyniu, następnie obrać ze skóry. Paprykę dodatkowo pozbawić gniazd nasiennych i drobno posiekać. Czosnek rozgnieść w moździerzu z solą na papkę. Ciągle mieszając dodawać stopniowo olej, aż do uzyskania konsystencji zbliżonej do majonezu. Do czosnku z oliwą dodawać stopniowo kawałki bakłażana, rozgniatając je na miazgę. Na koniec wymieszać z pokrojoną drobno papryką. Oczywiście możecie to wszystko po prostu zmiksować, ale zapewniam Was, powolna, ręczna produkcja daje niezapomniany efekt. Po prostu pycha!
Komentarze
Muszę wybrać się kiedyś do Bułgarii, koniecznie!