Karnawał | Kuchnia | Potrawy na karnawał | Przepisy | Przystawki

Pełnoziarniste placki z łososiem

No dobrze, przyznam się, marzy mi się taki obrazek: leniwy, upalny dzień i ja na starym drewnianym pomoście z wędką. W szortach, spranym podkoszulku i słomianym kapeluszu łowię ryby. I poza tym nie muszę nic :)
Ktoś się do mnie przyłączy?
Wprawdzie łosoś w takich okolicznościach jest nieosiągalny, ale dzisiejsze placki idealnie wpisują się w mój obrazek. Lekkie, proste danie, gdy nie chce się spędzać w kuchni dużo czasu. To część większej, bardzo letniej sesji, którą przygotowałam dla magazynu „Czas na wnętrze”.


Placki z wędzonym łososiem

[przepis]
200 g wędzonego łososia
150 ogórków (najlepiej gruntowych)
½ pęczka dymki
2 łyżki oliwy
1 łyżka soku z cytryny
pieprz
na placki
1 szklanka mąki pszennej razowej
2 jajka
 1 szklanka mleka
½ łyżeczki proszku do pieczenia
sól
olej do smażenia
[/przepis]

  1. Składniki na placki zmiksować i odstawić na pół godziny (ciasto powinno być dość gęste).
  2. Ogórki obrać ze skórki.
  3. Rybę i ogórki pokroić w kostkę.
  4. Dodać pokrojoną dymkę.
  5. Doprawić oliwą, sokiem z cytryny i pierzem.
  6. Usmażyć niewielkie placki, podawać je z sałatką z łososia.
avatar Beata Lipov

Dziennikarka, zawodowo piszę i fotografuję. Na zamówienie urządzam wnętrza, przeprowadzam metamorfozy, robię coś z niczego, inspiruję i motywuję kobiety, prowadzę warsztaty kulinarne, craftowe i fotograficzne. Założyłam i niezmiennie z przyjemnością piszę blog Lawendowy Dom.

Zapraszam

Komentarze

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Z łososia uwielbiam tatar! Koniecznie siekany, nie mielony :) myślę że do takich świetnych placuszków też by pasował :)