No dobrze, przyznam się, marzy mi się taki obrazek: leniwy, upalny dzień i ja na starym drewnianym pomoście z wędką. W szortach, spranym podkoszulku i słomianym kapeluszu łowię ryby. I poza tym nie muszę nic :)
Ktoś się do mnie przyłączy?
Wprawdzie łosoś w takich okolicznościach jest nieosiągalny, ale dzisiejsze placki idealnie wpisują się w mój obrazek. Lekkie, proste danie, gdy nie chce się spędzać w kuchni dużo czasu. To część większej, bardzo letniej sesji, którą przygotowałam dla magazynu „Czas na wnętrze”.
Placki z wędzonym łososiem
[przepis]
200 g wędzonego łososia
150 ogórków (najlepiej gruntowych)
½ pęczka dymki
2 łyżki oliwy
1 łyżka soku z cytryny
pieprz
na placki
1 szklanka mąki pszennej razowej
2 jajka
1 szklanka mleka
½ łyżeczki proszku do pieczenia
sól
olej do smażenia
[/przepis]
- Składniki na placki zmiksować i odstawić na pół godziny (ciasto powinno być dość gęste).
- Ogórki obrać ze skórki.
- Rybę i ogórki pokroić w kostkę.
- Dodać pokrojoną dymkę.
- Doprawić oliwą, sokiem z cytryny i pierzem.
- Usmażyć niewielkie placki, podawać je z sałatką z łososia.
Komentarze
Zapowiada się niezwykle, przeprowadzka NIESAMOWITA!!!
Z łososia uwielbiam tatar! Koniecznie siekany, nie mielony :) myślę że do takich świetnych placuszków też by pasował :)