Delikatne kolory początku lata powoli ustępują miejsca zdecydowanym czerwieniom, ostrym żółciom i głębokim fioletom. Na moim bazarze pokazała się cudowna podłużna słodka odmiana papryki, którą można faszerować, opiekać lub po prostu używać do sałatek. Dziś bardzo prosta propozycja na szybką i pyszną przekąskę. Paprykę zazwyczaj opiekam wcześniej w większej ilości i przechowuję w lodówce w zamkniętym szklanym naczyniu. W ten sposób mam pod ręką słodkie, opieczone strąki gotowe do kolejnych kulinarnych wyzwań.
Bruschetta z papryką
2 kromki włoskiego chleba
4 podłużne, słodkie strąki papryki
ząbek czosnku
oliwa
sól
cebula
Paprykę opiec w całości w piekarniku na funkcji grill, tak, by skórka ze wszystkich stron była czarna. Przełożyć paprykę do naczynia z pokrywką i zostawić do ostygnięcia, a następnie oczyścić z nasion i obrać ze skóry. Chleb opiec w tosterze, natrzeć świeżym czosnkiem. Na chlebie ułożyć paprykę, posiekaną cebulę. Całość skropić oliwą i doprawić delikatnie solą. Podawać od razu.
Komentarze
Nigdy wcześniej nie jadłam bruschetty z papryką, koniecznie trzeba to zmienić :) Z pomidorkami jemy raz w tygodniu i mówimy wtedy z Mężem, że to dzień pomidorka ;)
A kolory cudne, jak zawsze:)
Bardzo apetycznie wygląda :)
Tak kolorowo :)
Ja odbieram papryki ze skórki, dodaje cebulę i baklazan rowniez opieczone w ten sam sposob- pyszna escalivada!!! Beatko, musisz spróbować
Przepysznie to wygląda. A mam nawet paprykę w lodówce. :)))
P.s. Lubię takie niespodzianki, wchodzę a tu dwa nowe wpisy. Wszystko kolorowe i tak pozytywnie letnie. Od razu mi się humor poprawia.:)
Dziękuję za takie przepisy, zdrowe i kolorowe :) pozdrawiam
od dwóch dni jem tylko to na drugie śniadanie!!
Ależ cudownie wyglądają! Śniadanie idealne. Kolorowe i smaczne. No i włoskie… :)
Pozdrowienia:)
ojej jaka pychotka:) zjadłabym dzisiaj taki lunch… oj zjadłabym:)
ale apetyczna !