Przedstawiam Wam pomysł na nietypowe zastosowanie domowych naleśników z dodatkiem mąki z pełnego przemiału i mleka, które jest doskonałym źródłem składników mineralnych takich jak wapń, jod, cynk, oraz witamin z grupy A, D i B, niezbędnych dla rozwoju młodego organizmu. Naleśniki nadziane kremowym serkiem, szynką i ogórkiem są doskonałą propozycją na pożywne i smaczne drugie śniadanie do szkoły. Łatwe w transporcie, poręczne, można je wygodnie zajadać podczas przerwy na szkolnym korytarzu.
Naleśniki pełnoziarniste z serem i szynką
[przepis]
naleśniki:
- 100 g mąki orkiszowej z pełnego przemiału
- 100 g mąki pszennej zwykłej
- 2 jajka
- 500 ml mleka
- 1/2 łyżeczki soli
- olej do smażenia
nadzienie:
- 100 g serka kremowego
- 2 ogórki
- 100 g szynki
[/przepis]
Zmiksować wszystkie składniki na naleśniki na gładkie ciasto i odstawić na pół godziny. Następnie rozgrzać patelnię, posmarować cienką warstwą oleju i usmażyć naleśniki. Ogórki pokroić w cienkie plasterki. Naleśnik położyć na desce, posmarować serkiem, na połowie rozłożyć jeden obok drugiego plastry ogórka, na ogórkach położyć szynkę. Zawinąć boki naleśnika do środka i zrolować, tak jak pokazałam na zdjęciach. Przed włożeniem rulonów do pudełka lub torebki śniadaniowej, przekroić je po skosie.
Komentarze
a do pracy – genialne w swojej prostocie :)
Ewa, takie „kanapki” się nie nudzą :)
Idealne do szkoły. I do pracy również. :) Pozdrawiam Hania
http://www.kucharzytrzech.blogspot.com
Tak, proste patenty są najlepsze :) Pozdrawiam serdecznie!