Robiłam już frytki z batatów smażone w głębokim tłuszczu, teraz czas na mocno odchudzoną wersję. Frytki ze słodkich ziemniaków pieczone w piekarniku to doskonała przekąska lub dodatek do dań głównych, które smakują także dzieciom. Ja lubię doprawione jedynie solą morską, ale można do nich dodać posiekany czosnek lub ulubione zioła. Batatów nie obieram ze skórki, ale jeśli nie lubisz chrupiącej ziemniaczanej skórki, to przed pokrojeniem po prostu je obierz :) Frytki za batatów w formie pieczonej z pewnością spodobają się tym osobom, które starają się ograniczyć tłuste potrawy w swojej diecie. Czasami jednak człowiek ma ochotę przekąsić coś w stylu fast food i frytki z batatów w piekarniku doskonale się do tego nadają :)
Frytki z batatów z piekarnika
[przepis]
kg batatów
3 łyżki oleju
sól
[/przepis]
- Bataty wyszorować dokładnie, osuszyć papierowym ręcznikiem.
- Pokroić w słupki, włożyć do miski.
- Dodać olej, sól, całość wymieszać ręką.
- Wyłożyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia.
- Wstawić do piekarnika nagrzanego do 220 st. C z włączoną funkcją termoobieg i piec ok. 25 minut, aż się ładnie zrumienią. Podawać od razu.
Komentarze
bardzo apetyczne!
Smacznego :)
Albo cudowne brownie bez białego cukru ani białej maki. Pozdrawiam Beata!
Wlasnie wyjęłam gorące z piekarnika :-)
Aż pachnie przez monitor!
tez po 7 zł
U nas po 12,99 :(
O nie, to o wiele za dużo!
U mnie chyba po 1 euro.
Za kg?
Tak.
U mnie po 7,99 widziałam ostatnio. Ja polecam dulce de batata /boski do naleśników:) – http://odcieniekuchni.pl/dulce-de-batata/ albo pastę z batatów z czarnym sezamem – http://odcieniekuchni.pl/pasta-batatow-czarnym-sezamem/, no i oczywiście boskie ciasto :)
ja ostatnio kupowałam po niecałe 8 zł, tylko nie pamiętam czy to była Biedronka czy Lidl
U mnie £1.50
Niestety ich smak nie przypadł mi do gustu,ale może to kwestia właśnie jakiego sosu? :)
To zależy jak je przygotujesz. Doskonale sprawdzają się z wyrazistymi dodatkami.
Mam w planach na kolejne zakupy, bo też bym frytki zjadał. Albo pieczone, jeszcze nie wiem :-)
Pieczone super z deską serów i masłem czosnkowym.
Ja wczoraj raczyłam się frytkami z selera – też polecam :-)
Doskonały pomysł!
Po 11,99
Uwielbiam,często robię jak są tanie,ale spróbuj zrobić z marchewki też pyszne a tańsze ;-)
1.99 euro za kg.Ale dla mnie jednak za slodkie- chyba,ze polacze jakos z dynia ;) jako frytki niezbyt mimo prob z roznymi przyprawami i ziolami
U mnie 7-8 zl
Mój ostatni faworyt z batatami: zupa – krem z batatów i czerwonej soczewicy…
Ja uwielbiam zupę z batatów, dyni i marchwi na mleku kokosowym. Obłędna, szczególnie zimą :)
Ziemniaki rosną niedaleko mnie, ale czasami są takie gruboskórne, że podejrzewam iż są zwykłymi kartoflami. :)
Dziś upiekłam w piekarniku te frytki. To chyba pierwszy raz jak jadłam bataty i zaskoczył mnie ich pyszny kremowy smak! Do tej pory piekłam w piekarniku tylko frytki ze zwykłych ziemniaków i wychodziły za suche a z batatów biją te zwykłe na głowę, dziękuję za przepis
Bataty <3
Bardzo oryginalne w smaku są frytki z batatów do tego warto kupić jakąś przyprawę do ziemniaków i niebo w gębie oczywiście dla miłośników takich przekąsek
Czy takie frytki są chrupiące czy całkiem miękkie po upieczeniu?
ja mam mięciutkie :-)
Spaliły się po 15 minutach. Co z tą temperaturą?
Cudowna propozycja…
Z batatow jeszcze nie robiłam ale spróbuję. A jeśli chodzi o dynię czy którąś Pani poleca? Ja często robie z Hokaido ale nie wiem dlaczego ostatnio wychodzą mi miękkie.
Uwielbiam i robię namiętnie
Ja mieszam bataty i seler. Frytki są pycha.
Uwielbiam wymieszane z pesto i upeczone! Pycha!
Ciekawy pomysł, muszę spróbować!
ja uwielbiam z cynamonem
Ja tez często robie, a ostatnio robiłam z córką i wnuczką ciasto czekoladowe z batatow z polewa czekoladowa z batatow.Pycha
uwielbiam :D o z cynamonem nie robiłam – spróbuję :D
Wolę z selera marchwi i pietruszki
220 stopni to chyba za dużo.. pala się po kilku minutach :-( udało się uratować i zmniej szłam w czas temperaturę. Obledny zapach obiegła cały dom…ciekawe jakie będą w smaku?
Zaraz wypróbuję. Tylko nie smażcie na płynnych olejach – chyba, że roztopicie masło klarowane;)
Nie smażcie na łynnych olejach, lepsze masełko:D
Miałem okazję jeść wczoraj frytki z batatów i to jedna z najniesmaczniejszych potraw jakie w życiu jadłem. Słodko-mdła potrawa, która mnie osobiście odrzucała.
Jeśli nie zwazam na kalorie to lepsze są z głębokiego tłuszczu czy piekarnika? :>