Nie możesz w pełni sezonu fasolkowego nie zjeść przynajmniej raz klasycznej fasolki szparagowej z masłem i bułką tartą. To jest smak, który my Polacy po prostu kochamy.
Jak przygotować fasolkę, żeby była dokładnie taka jak trzeba? Po pierwsze pamiętaj, żeby jej nie rozgotować. Niech będzie miękka, lecz jędrna. Po drugie, zadbaj o perfekcyjny dodatek, czyli delikatnie zrumienioną na maśle tartą bułkę. Okazuje się, że nie wszyscy potrafią ją przygotować. Dzięki mojej prostej instrukcji Twoja bułka z masłem będzie idealna :) A, i jeszcze pytanie osobiste – czy też tak masz, że zawsze, ale to zawsze kupujesz dokładnie pół kilo fasolki? U mnie pół kilo to standard ;)
Klasyczna fasolka szparagowa z masłem i bułką tartą
[przepis]
500 g fasolki szparagowej
1/2 łyżeczki soli
100 masła
4 łyżki bułki tartej
[/przepis]
- Fasolkę umyć, odciąć końcówki i przekroić na pół.
- Włożyć do garnka, zalać wodą.
- Gotować w lekko osolonej wodzie do momentu, aż będzie miękka, ale wciąż zachowa jędrność. Zajmuje to od. 5 do 10 minut, w zależności od tego, czy fasolka jest młoda, czy starsza.
- Gotową fasolkę wylać na durszlak i odsączyć. Wyłożyć na półmisek.
- W rondlu roztopić masło.
- Gdy na powierzchni pokażą się bąbelki powietrza, zmniejszyć ogień i dodać bułkę.
- Smażyć, cały czas mieszając, aż bułka zacznie się rumienić i intensywnie, przyjemnie pachnieć. Polać fasolkę i od razu podawać.
Komentarze
każdą :)
Tak jak u Ciebie -mix
też każdą :)
Oh, I realy love this food! Happy day Living & Green
zolta wole ;-)
Żółta ale z braku je się zielona i oczywiście również z bułka
oba boba ;-)
Każda byle z masłem i bułką tartą
Żółta, ale i zielonej nie odmówię
Fioletową :)
Mamuta uwielbiam. …
Żółtą jak słońce!
Żółta akurat miałam na kolację z bułką tartą.
ja bardzo lubie zolta, wlasnie bede gotowala :-)*
Ha ha dokładnie taka była na obiad
Zielona najlepsza
jedną i drugą, ja uwielbiam z wody, zimną, ciepłą…..
polecam zamiast bułki pokruszone krakersy:D
Zielona:)
Żółtą :)
Ja uwielbiam obydwie, a zamiast bułki polecam samo oregano lub prażony sezam i ser feta :)
Katarzyna Szymanowska Brzmi bardzo apetycznie!
Żółtą! <3
Zielona zdecydowanie
A ja rumienię bułkę na patelni i na koniec wsypuję do niej ugotowaną fasolkę. Chwilę razem to podrzucam, by dokładnie połączyć bułkę z fasolką i gotowe
U mnie żółta, dzisiaj zebrałam kolejną porcję :) musi być z masełkiem i odrobiną bułki tartej a najfajniejsza gotowana na parze bez dodatku soli, bo wtedy niepotrzebna :)
A ja dodaję jeszcze 2 ząbki czosnku. Pychotka!
Fajny patent, Mariola! Dzięki!
U mnie fioletowa
Żółta
Każdą :-D ale ostatnio zachwycam się smakiem fioletu :-)
Zielona.
Obie! Dzis tez jadlam taki mix
a ja fioletową
Żółtą lubimy płaską z cebulką i lubczykiem
zieloną i fioletowa ! obowiązkowo z własnej działeczki :)
Zielona! Z czosnkiem i oliwą :)
Zdecydowanie lepsza jest, jeżeli bułkę przyrumieni się na patelni na sucho. Fasolkę polewa się wtedy rozpuszczonym masłem i posypuje po wierzchu chrupiącą przyrumienioną bułką. Lepiej też wygląda niż okraszona „glutem” z bułki. Polecam też fasolkę polaną masłem i posypaną płatkami migdałów.
Uwielbiam
Uwielbiam fasolę z podsmażaną bułką tartą :D
obydwie sà bardzo smaczne.lubie !
lubimy żółtą i zieloną <3
zolta
Żółta z bułką tartą
Każdą fasolkę lubię …czasem mieszam ..aby było kolorowo..ale tym najlepszym jest masełko z bułeczką
Ja też tradycyjnie. Kolor obojętny oby była z masłem i bułką tartą
Każda!
Obie lubię, ale bez bułki :)
Obojętnie który kolor ale z masełkiem i gałką muszkatołowąmniam
Fioletowa
Ostatnio z czosnkiem i suszona bazylią! Pycha!
na maselku klarowanym plus posypana odrobina bazylii;)mniam;)
Zielona ! i taka podsmażona na patelni z czosnkiem i z serem fetą i na koniec posypana pomidorkami koktajlowymi
Jedna i druga wysmienita zamiast ziemniaków jako dodatek do mięsa pyszna tez w zupie
U teściowej tylko zielona, u mnie tylko żółta, obie wersje z bułką tartą na maśle
Własnie gar żółtej pyrka, będzie z masłem i bułeczką :)
Ostatnio ciągle jadłam żółtą i tak dla odmiany kupiłam zieloną i byłam zachwycona smakiem. Jutro na rynku znów kupię zieloną, żeby sprawdzić czy tak mi się tylko wydawało, czy faktycznie teraz zielona dla mnie smaczniejsza.
Ja podsmażam surowa na patelni aż się trochę zbrązowi i posypuję serem fetą
Nie jest żylasta?
Nie jest taka aldente
Zielona..yuumyy
Na zimno Lubie też z oliwą, solą i pieprzem i drobno pokrojoną cebulka
Obie mi smakują identycznie, ale wolę żółtą, chyba ładniejsza ;) Z masłem pycha + jajo sadzone i ziemniaki z koperkiem albo z ziemniakami i mizerią :)
Zólta z bulkà tartà i maselkiem
Obie uwielbiam, ale tylko z masłem i czosnkiem
Zamiast bułki mielone orzechy.
Czasem na zimno z cebulką i oliwą
Żółta.
Ja zamiast bułki używam płatków owsianych lub przesmażonej śmietany ukwaszonej. Pyszna:)
Ja robię z masłem klarowanym i czosnkiem w plasterki
Kupilam granatowa..po ugotowaniu zrobiła sie zielona…
Z żółtej sałatkę z cebulą drobno posiekaną i natką pietruszki. Polewam oliwa i spryskuję cytryna. Ale tradycyjnie zielona lub żółta z masełkiem najlepsza
Żółta z masłem, posypana parmezanem :)
Z sosem pomidorowym, cebulką…pycha!
Zielona pyszna Gotuję z rozmaryn i podaje z bułeczki i czosnkiem podsmarzonym.
Dla mnie klasyka…z buła tartą
Ostatnio z masłem i maggi
Z grubo zmielonym i leciutko przesmażonym na maśle klarowanym siemieniem lnianym :)