Klasyczna fasolka szparagowa z masłem i bułką tartą

27 lipca 2016, 16:52 | Kuchnia Przystawki Wegetariańskie | 79
Klasyczna fasolka szparagowa z masłem i bułką tartą

Nie możesz w pełni sezonu fasolkowego nie zjeść przynajmniej raz klasycznej fasolki szparagowej z masłem i bułką tartą. To jest smak, który my Polacy po prostu kochamy.

klasyczna-fasolka-szparagowa-z-maslem-i-bulka-tarta-przepis_01

klasyczna-fasolka-szparagowa-z-maslem-i-bulka-tarta-przepis_06

Jak przygotować fasolkę, żeby była dokładnie taka jak trzeba? Po pierwsze pamiętaj, żeby jej nie rozgotować. Niech będzie miękka, lecz jędrna. Po drugie, zadbaj o perfekcyjny dodatek, czyli delikatnie zrumienioną na maśle tartą bułkę. Okazuje się, że nie wszyscy potrafią ją przygotować. Dzięki mojej prostej instrukcji Twoja bułka z masłem będzie idealna :) A, i jeszcze pytanie osobiste – czy też tak masz, że zawsze, ale to zawsze kupujesz dokładnie pół kilo fasolki? U mnie pół kilo to standard ;)

klasyczna-fasolka-szparagowa-z-maslem-i-bulka-tarta-przepis_03

Klasyczna fasolka szparagowa z masłem i bułką tartą

500 g fasolki szparagowej

1/2 łyżeczki soli

100 masła

4 łyżki bułki tartej

  1. Fasolkę umyć, odciąć końcówki i przekroić na pół.
  2. Włożyć do garnka, zalać wodą.
  3. Gotować w lekko osolonej wodzie do momentu, aż będzie miękka, ale wciąż zachowa jędrność. Zajmuje to od. 5 do 10 minut, w zależności od tego, czy fasolka jest młoda, czy starsza.
  4. Gotową fasolkę wylać na durszlak i odsączyć. Wyłożyć na półmisek.
  5. W rondlu roztopić masło.
  6. Gdy na powierzchni pokażą się bąbelki powietrza, zmniejszyć ogień i dodać bułkę.
  7. Smażyć, cały czas mieszając, aż bułka zacznie się rumienić i intensywnie, przyjemnie pachnieć. Polać fasolkę i od razu podawać.

klasyczna-fasolka-szparagowa-z-maslem-i-bulka-tarta-przepis_09

klasyczna-fasolka-szparagowa-z-maslem-i-bulka-tarta-przepis_02

klasyczna-fasolka-szparagowa-z-maslem-i-bulka-tarta-przepis_05

Beata Lipov

Ponoć mówią, że jestem najbardziej zakręconą 40-to latką w Polsce. Tysiąc pomysłów na minutę to moja specjalność. Gotuję, prowadzę warsztaty, biegam, wyciskam poty na siłowni, piszę książki, spotykam się z czytelnikami, motywuję dziewczyny takie jak Ty do dbania o siebie i zdrowszego, piękniejszego życia. Lawendowy Dom to także Twój dom.

Zapraszam
Beata Lipov

Komentarze

79 odpowiedzi na “Klasyczna fasolka szparagowa z masłem i bułką tartą”

  1. Tak jak u Ciebie -mix

  2. Oh, I realy love this food! Happy day Living & Green

  3. Beata Ringart pisze:

    Żółta ale z braku je się zielona i oczywiście również z bułka

  4. Każda byle z masłem i bułką tartą

  5. Żółta, ale i zielonej nie odmówię

  6. Mamuta uwielbiam. …

  7. Żółtą jak słońce!

  8. Ula Tesdorpf pisze:

    Żółta akurat miałam na kolację z bułką tartą.

  9. ja bardzo lubie zolta, wlasnie bede gotowala :-)*

  10. Ha ha dokładnie taka była na obiad

  11. jedną i drugą, ja uwielbiam z wody, zimną, ciepłą…..

  12. Marta Mazur pisze:

    polecam zamiast bułki pokruszone krakersy:D

  13. Ja uwielbiam obydwie, a zamiast bułki polecam samo oregano lub prażony sezam i ser feta :)

  14. Wiola pisze:

    A ja rumienię bułkę na patelni i na koniec wsypuję do niej ugotowaną fasolkę. Chwilę razem to podrzucam, by dokładnie połączyć bułkę z fasolką i gotowe

  15. U mnie żółta, dzisiaj zebrałam kolejną porcję :) musi być z masełkiem i odrobiną bułki tartej a najfajniejsza gotowana na parze bez dodatku soli, bo wtedy niepotrzebna :)

  16. Ania Klinkosz pisze:

    Każdą :-D ale ostatnio zachwycam się smakiem fioletu :-)

  17. Monika Dereń pisze:

    Obie! Dzis tez jadlam taki mix

  18. Żółtą lubimy płaską z cebulką i lubczykiem

  19. zieloną i fioletowa ! obowiązkowo z własnej działeczki :)

  20. Zielona! Z czosnkiem i oliwą :)

  21. Zdecydowanie lepsza jest, jeżeli bułkę przyrumieni się na patelni na sucho. Fasolkę polewa się wtedy rozpuszczonym masłem i posypuje po wierzchu chrupiącą przyrumienioną bułką. Lepiej też wygląda niż okraszona „glutem” z bułki. Polecam też fasolkę polaną masłem i posypaną płatkami migdałów.

  22. food to go pisze:

    Uwielbiam fasolę z podsmażaną bułką tartą :D

  23. obydwie sà bardzo smaczne.lubie !

  24. lubimy żółtą i zieloną <3

  25. Ula Tesdorpf pisze:

    Żółta z bułką tartą

  26. Każdą fasolkę lubię …czasem mieszam ..aby było kolorowo..ale tym najlepszym jest masełko z bułeczką

  27. Ja też tradycyjnie. Kolor obojętny oby była z masłem i bułką tartą

  28. Fififo pisze:

    Obie lubię, ale bez bułki :)

  29. Obojętnie który kolor ale z masełkiem i gałką muszkatołowąmniam

  30. Karolina Cwik pisze:

    Ostatnio z czosnkiem i suszona bazylią! Pycha!

  31. Alicja Pruska pisze:

    na maselku klarowanym plus posypana odrobina bazylii;)mniam;)

  32. Zielona ! i taka podsmażona na patelni z czosnkiem i z serem fetą i na koniec posypana pomidorkami koktajlowymi

  33. Jedna i druga wysmienita zamiast ziemniaków jako dodatek do mięsa pyszna tez w zupie

  34. U teściowej tylko zielona, u mnie tylko żółta, obie wersje z bułką tartą na maśle

  35. Własnie gar żółtej pyrka, będzie z masłem i bułeczką :)

  36. Ostatnio ciągle jadłam żółtą i tak dla odmiany kupiłam zieloną i byłam zachwycona smakiem. Jutro na rynku znów kupię zieloną, żeby sprawdzić czy tak mi się tylko wydawało, czy faktycznie teraz zielona dla mnie smaczniejsza.

  37. Ja podsmażam surowa na patelni aż się trochę zbrązowi i posypuję serem fetą

  38. Na zimno Lubie też z oliwą, solą i pieprzem i drobno pokrojoną cebulka

  39. Obie mi smakują identycznie, ale wolę żółtą, chyba ładniejsza ;) Z masłem pycha + jajo sadzone i ziemniaki z koperkiem albo z ziemniakami i mizerią :)

  40. Axis Walla pisze:

    Zólta z bulkà tartà i maselkiem

  41. Obie uwielbiam, ale tylko z masłem i czosnkiem

  42. Jola BT pisze:

    Zamiast bułki mielone orzechy.

  43. Czasem na zimno z cebulką i oliwą

  44. Amélie Tilde pisze:

    Ja zamiast bułki używam płatków owsianych lub przesmażonej śmietany ukwaszonej. Pyszna:)

  45. Ja robię z masłem klarowanym i czosnkiem w plasterki

  46. Kupilam granatowa..po ugotowaniu zrobiła sie zielona…

  47. Z żółtej sałatkę z cebulą drobno posiekaną i natką pietruszki. Polewam oliwa i spryskuję cytryna. Ale tradycyjnie zielona lub żółta z masełkiem najlepsza

  48. Żółta z masłem, posypana parmezanem :)

  49. DK pisze:

    Z sosem pomidorowym, cebulką…pycha!

  50. Zielona pyszna Gotuję z rozmaryn i podaje z bułeczki i czosnkiem podsmarzonym.

  51. Dla mnie klasyka…z buła tartą

  52. Ostatnio z masłem i maggi

  53. Z grubo zmielonym i leciutko przesmażonym na maśle klarowanym siemieniem lnianym :)

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *