Tradycyjny pasztet mojej mamy to kwintesencja pasztetu doskonałego, smak mojego dzieciństwa, bez którego nie wyobrażam sobie świątecznego stołu. Tradycyjny smak i cudowna, kremowa konsystencja. Mamo, dzięki za ten przepis!
Tradycyjny pasztet mojej mamy
[przepis]
proporcje na 2 keksówki
500 g mięsa wołowego gulaszowego
500 g mięsa wieprzowego od łopatki
500 g tłustego boczku lub podgardla
250 g wątróbki wieprzowej
3 łyżki oleju
szklanka tartej bułki
7 jajek
10 ziarenek jałowca
sól
pieprz
dodatkowo do formy:
smalec
bułka tarta
[/przepis]
- W garnku rozgrzać 2 łyżki oleju.
- Dodać mięso wołowe, wieprzowe od łopatki i podgardle i dusić pod przykryciem 30 minut.
- Wątróbkę pokroić w plasterki grubości 1 cm i dusić pod przykryciem na łyżce oleju przez 20 minut.
- Mięso i wątróbkę zostawić do ostygnięcia, a następnie trzykrotnie przepuścić przez maszynkę.
- W trakcie mielenia dodać ziarenka jałowca.
- Do zmielonego mięsa wsypać bułkę tartą i jajka, dodać pozostały po duszeniu sos, sól pieprz do smaku. Dokładnie wymieszać. Masa będzie dość rzadka.
- Formę keksówkę posmarować smalcem i wysypać tartą bułką.
- Przełożyć masę mięsną.
- Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 st.C, piec godzinę.
- Po upieczeniu zostawić w piekarniku do ostygnięcia.
- Gdy pasztet dobrze zastygnie, ogrzać foremkę od dołu na gazie, aby tłuszcz na dnie się rozpuścił i przełożyć pasztet na półmisek.
Komentarze