Domowe krakersy z dyni, z kozim serkiem i karmelizowaną cebulą

20 października 2015, 14:37 | Kuchnia Przystawki Wegetariańskie | 31
Domowe krakersy z dyni, z kozim serkiem i karmelizowaną cebulą

Domowe krakersy z dyni to jedna z tych przekąsek, od których się można uzależnić. Ale spokojnie, to prawdziwa bomba energetyczna, pełna ziaren i dodatków, więc spokojnie krakersy można, a nawet należy chrupać na zdrowie. Są doskonałe na sucho, bez niczego, a z dodatkiem koziego serka i karmelizowanej cebuli urastają do rangi prawdziwego rarytasu. Do dzieła!

Domowe-krakersy-z-dyni_04

Domowe-krakersy-z-dyni_07

Domowe-krakersy-z-dyni_08

Domowe krakersy z dyni, z kozim serkiem i karmelizowaną cebulą.

350 g dyni hokkaido

2 szklanki płatków owsianych

po szklance:

pestek słonecznika

siemienia lnianego

pestek dyni

mąki orkiszowej razowej

pół szklanki nasion Chia

pół szklanki orzechów włoskich

łyżka czarnuszki

łyżka nasion kolendry

2 łyżki miodu

4 łyżki oleju

2 łyżeczki soli

dodatkowo:

papier do pieczenia

serek kozi

2 czerwone cebule

4 łyżki oleju

łyżka miodu

1/2 łyżki soku z cytryny

sól

  1. Dynię pokroić w grube plastry, ułożyć na blasze do pieczenia, wstawić do piekarnika nagrzanego do 200 st.C i piec ok. 35 minut, aż będzie miękka.
  2. Wyjąć z piekarnika, odstawić do wystygnięcia, obrać ze skóry i rozgnieść widelcem na puree.
  3. Nasiona kolendry rozgnieść w moździerzu. Orzechy zmielić.
  4. Do miski wsypać suche składniki, czyli: płatki owsiane, pestki słonecznika, len, pestki dyni, mąkę, nasiona Chia, orzechy włoskie, czarnuszkę, kolendrę i sól.
  5. Dodać miód, olej i rozgniecioną dynię.
  6. Wymieszać wszystkie składniki i zacząć wyrabiać ciasto, dolewając stopniowo wodę, aż do uzyskania zwartej masy.
  7. Ciasto owinąć folią i zostawić na pół godziny.
  8. Piekarnik rozgrzać do 200 st.C. Przygotować dwa arkusze papieru do pieczenia.
  9. Na jeden położyć ciasto, spłaszczyć dłonią, przykryć drugim i rozwałkować na grubość ok. 5 mm.
  10. Pokroić na kwadraty i ułożyć na wyłożonej papierem blasze do pieczenia.
  11. Piec ok. 20 minut. Wyjąć na kratkę i zostawić do wystygnięcia.
  12. W tym czasie przygotować karmelizowaną cebulę. Cebulę obrać, pokroić w półplasterki.
  13. Na patelni rozgrzać olej.
  14. Wrzucić cebulę, smażyć na małym ogniu, często mieszając przez ok. 20 minut.
  15. Gdy stanie się szklista, dodać sok z cytryny, szczyptę soli, a następnie miód.
  16. Smażyć jeszcze 5 minut.
  17. Krakersy podawać z serkiem i cebulą. Smacznego :)

Domowe-krakersy-z-dyni_03 Domowe-krakersy-z-dyni_10

Przepis na krakersy pochodzi ze strony Weganon.

 

 

Beata Lipov

Ponoć mówią, że jestem najbardziej zakręconą 40-to latką w Polsce. Tysiąc pomysłów na minutę to moja specjalność. Gotuję, prowadzę warsztaty, biegam, wyciskam poty na siłowni, piszę książki, spotykam się z czytelnikami, motywuję dziewczyny takie jak Ty do dbania o siebie i zdrowszego, piękniejszego życia. Lawendowy Dom to także Twój dom.

Zapraszam
Beata Lipov

Komentarze

31 odpowiedzi na “Domowe krakersy z dyni, z kozim serkiem i karmelizowaną cebulą”

  1. mmm wyglądają apetycznie, podać Ci adres? ;)

  2. wygladaja bosko a w lodowce mam dwa kubasy duze puree z dyni wiec chyba powinnam wziac sie do roboty

  3. Barbara Gutt pisze:

    Twoje zdjęcia powodują niepokojące burczenie w moim brzuchu ;)

  4. Lawendowy Dom pisze:

    Basiu, powiem w tajemnicy, że o to nam chodzi :))))

  5. Nie dosc ze piekne to jeszcze brdzo zdrowe i smaczne , mowilam jestes czarodziejka :)

  6. I znowu mi sie pani wstrzelila w dziesiatke: ;)

  7. Sabina pisze:

    o ja Cię! tego jeszcze w moim repertuarze dyniowym nie było. Dzięki!

  8. Pani Beato, nie sposób przejść obojętnie widząc takie pyszności na blogu koniecznie trzeba zrobić

  9. Będę musiała i ja spróbować :)

  10. lemon&lime pisze:

    wyglądają wspaniale, również będę próbowała :)

  11. Ania Klinkosz pisze:

    Świetnie wyglądają :-) Pani Beatko a czy można mąkę orkiszową zastąpić opcją bezglutenową?

  12. Majana pisze:

    Mniam, jakie one ładne! :) Chętnie bym się poczęstowała.
    Buziaki :*

  13. Zrobilam- pyszne :) zdjecie jutro

  14. Karina pisze:

    czy zamiast dyni mozna dodac pure z batata ?

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *