Kuchnia | Przystawki

Empanadas – hiszpańskie pierożki z tuńczykiem

Empanadas mają gorący hiszpański temperament i magiczną moc rozgrzewania nawet najbardziej lodowatego serca. To idealna przekąska na mroźne dni. Rozgrzeją zgłodniałą gromadę piechurów po spacerze w lesie. Można się nimi posilić po nartach, łyżwach, czy sankach. Oczywiście nic nie stoi na przeszkodzie, by jadać je również tradycyjnie w domu, przy stole :) To doskonały pomysł na danie dla niejadków, które na rybę patrzą wilkiem. Farsz z tuńczykiem, sprytnie podkręcony opiekaną papryką i sosem pomidorowym, doprawiony szczodrze ziołami i czosnkiem jest wyrazisty i szalenie smaczny. Ciasto mega proste, zyskuje dzięki dodatkowi oliwy z oliwek. Nic, tylko piec i zajadać.

empanadas-hiszpanskie-pierozki-z-tunczykiem-przepis_04

empanadas-hiszpanskie-pierozki-z-tunczykiem-przepis_07

empanadas-hiszpanskie-pierozki-z-tunczykiem-przepis_01

Empanadas – hiszpańskie pierożki z tuńczykiem

[przepis]

Ciasto:

500 g mąki (użyłam 250 g orkiszowej razowej i 250 g białej mąki pszennej)

1 łyżeczka proszku do pieczenia

¼ szklanki oliwy

½ szklanki ciepłej wody

sól

dodatkowo jajko do posmarowania

Farsz:

puszka tuńczyka w sosie własnym

puszka pomidorów w zalewie

2 opieczone wcześniej papryki

cebula

łyżka słodkiej papryki w proszku

łyżeczka ostrej papryki w proszku

łyżeczka oregano

łyżeczka tymianku

2 ząbki czosnku

3 łyżki oliwy

sól

[/przepis]

  1. Do miski wsypać mąkę, proszek do pieczenia i sól.
  2. Wlać oliwę i rozpocząć wyrabianie, dodając stopniowo wodę. Ciasto powinno być zwarte, ale miękkie i elastyczne.
  3. Gotowe owinąć folią i odłożyć na pół godziny, żeby odpoczęło.
  4. W tym czasie przygotować farsz. Tuńczyka odsączyć z zalewy.
  5. Cebulę pokroić w kostkę.
  6. Paprykę obrać ze skóry, oczyścić z nasion, drobno posiekać.
  7. Na patelni rozgrzać oliwę, dodać cebulę, zeszklić ją na małym ogniu.
  8. Dodać tuńczyka, pomidory i paprykę.
  9. Gotować na średnim ogniu ok. 20 minut.
  10. Doprawić papryką w proszku, ziołami i przeciśniętym przez praskę czosnkiem.
  11. Gdy płyn odparuje, a farsz będzie gęsty, odstawić go z ognia i pozostawić do wystygnięcia.
  12. Piekarnik nagrzać do 190 st. C.
  13. Ciasto rozwałkować dość cienko.
  14. Wykroić kółka, nałożyć po łyżce nadzienia i skleić brzegi.
  15. Pierożki układać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia lub silikonową matą.
  16. Posmarować wierzch jajkiem.
  17. Wstawić do piekarnika na 35 minut.

 

 

empanadas-hiszpanskie-pierozki-z-tunczykiem-przepis_03

empanadas-hiszpanskie-pierozki-z-tunczykiem-przepis_06

 

avatar Beata Lipov

Dziennikarka, zawodowo piszę i fotografuję. Na zamówienie urządzam wnętrza, przeprowadzam metamorfozy, robię coś z niczego, inspiruję i motywuję kobiety, prowadzę warsztaty kulinarne, craftowe i fotograficzne. Założyłam i niezmiennie z przyjemnością piszę blog Lawendowy Dom.

Zapraszam

Komentarze

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Z zaskoczeniem powiem,że niewiele różnią się od cudownego oryginału…mąka deczko inna…heh.
Prostota cudowna wręcz tak wyróżnia hiszpańską kuchnie w zależności od szerokosci geograficznej mimo wszystko tak niesamowicie zróżnicowaną,od północy zbliżonej klimatem do Polski do południa tak egzotycznego i ciepłego.Bravo po raz kolejny!sukces w prostocie!