Bezglutenowe | Boże Narodzenie | Kuchnia | Potrawy świąteczne | Przystawki | Świąteczne | Święta

#retro gotowanie Jak przygotować klasyczne śledzie w oleju

Mówią, że do śledzi trzeba dorosnąć. Coś w tym jest, bo mało kto w dzieciństwie zajada się tym przysmakiem. Słyszy się też głosy, że z deserów najlepsze są… śledzie i przyznam w sekrecie, że w dużej mierze zgadzam się z tym stwierdzeniem. Kocham śledzie w przeróżnej postaci, ale żeby ze śledziami zacząć eksperymenty, trzeba przede wszystkim przygotować bazę, czyli klasyczne śledzie w oleju. Niby proste, ale przyznaj sama, ile razy jadłaś śledzie niesmaczne, za słone, gumowate, do niczego? No właśnie, dobry śledź, to odstawa!

Jakie śledzie kupować?

Dobry śledź powinien mieć jasne mięso i ok. 15 cm długości. Zwróć uwagę, czy śledź nie jest poszarpany, czy nie sprawia wrażenia rozmiękłego, to znak, że nie był prawidłowo przechowywany i lepiej nie ryzykować.

Nasze śledzie bałtyckie są nieco drobniejsze i mniej tłuste niż holenderskie matiasy. Te drugie charakteryzują się jędrnym mięsem o lekko kremowym smaku.

Klasyczne śledzie w oleju

Przygotowuję je bez dodatku cebuli, szczodrze doprawiając pieprzem i zalewając olejem rzepakowym. Można je również przełożyć w słoju cienko pokrojoną cebulą. Takie śledzie to baza nieskończonej ilości kombinacji śledziowych sałatek, ale najpyszniejsze są podane na kawałku razowego chleba, z kilkoma krążkami pokrojonej cebuli.

klasyczne-sledzie-w-oleju-przepis_03

[przepis]

8 filetów solonych śledzi

łyżka octu winnego

pieprz

300 ml oleju rzepakowego

dodatkowo:

przegotowana zimna woda lub mleko

[/przepis]

  1. Śledzie zalać przegotowaną zimną wodą lub mlekiem i odstawić na godzinę, Następnie odsączyć, odkroić kawałek i spróbować. Śledź powinien zachować słony smak, inaczej straci charakter. Zupełnie odsolone śledzie będą niesmaczne.
  2. Odsolone śledzie skropić octem winnym, doprawić obficie świeżo mielonym pieprzem i ułożyć w wyparzonym wcześniej słoju.
  3. Zalać olejem, zakręcić pokrywkę i wstawić śledzie na 3 dni do lodówki. Po tym czasie śledzie są gotowe.

klasyczne-sledzie-w-oleju-przepis_02

avatar Beata Lipov

Dziennikarka, zawodowo piszę i fotografuję. Na zamówienie urządzam wnętrza, przeprowadzam metamorfozy, robię coś z niczego, inspiruję i motywuję kobiety, prowadzę warsztaty kulinarne, craftowe i fotograficzne. Założyłam i niezmiennie z przyjemnością piszę blog Lawendowy Dom.

Zapraszam

Komentarze

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Dobry śledź to podstawa – tutaj się zgodzę. Nigdzie nie znalazłem lepszych śledzi niż w jednej „budzie” na koszalińskim targowisku. Co roku wysyłam specjalną dostawę do Hamburga.