Bezglutenowe | Kuchnia | Przystawki | Wegetariańskie

Rewelacyjna pasta z bobu

Ostatnia wizyta na targu w Fortecy zaoowocowała między innymi całą torbą zielonych obiecujących interesujące kulinarne doznania strąków, które postanowiłam przerobić na rewelacyjną pastę z bobu.

pasta-z-bobu-przepis_07

Bardzo krótka lista składników, super proste wykonanie i w efekcie kremowa konsystencja, zdecydowany smak i cudowny kolor.

pasta-z-bobu-przepis_01

pasta-z-bobu-przepis_04

Dodam jeszcze, że moje córki rzuciły się na tę zieloną pastę jak wygłodniałe wilczki, a o ostatnią łyżeczkę toczyły się zawzięte walki ;) Pastę podałam na podsmażonych na złoto kromkach żytniego chleba, z kawałkami sera koziego i kilkoma listkami świeżego tymianku. Rewelacja!

pasta-z-bobu-przepis_06

Rewelacyjna pasta z bobu

[przepis]

250 g bobu

ząbek czosnku

łyżka soku z cytryny

2 łyzki oleju

sól

świeżo mielony pieprz

[/przepis]

  1. Bób ugotować w lekko osolonej wodzie, odsączyć, lekko przestudzić i obrać.
  2. Zmiksować na gładką pastę z czosnkiem, sokiem z cytryny i olejem.
  3. Doprawić solą i świeżo zmielonym pieprzem.
  4. Podawać na grzankach z serem kozim i tymiankiem.

pasta-z-bobu-przepis_08

pasta-z-bobu-przepis_13

pasta-z-bobu-przepis_10

 

avatar Beata Lipov

Dziennikarka, zawodowo piszę i fotografuję. Na zamówienie urządzam wnętrza, przeprowadzam metamorfozy, robię coś z niczego, inspiruję i motywuję kobiety, prowadzę warsztaty kulinarne, craftowe i fotograficzne. Założyłam i niezmiennie z przyjemnością piszę blog Lawendowy Dom.

Zapraszam

Komentarze

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Uwielbam bób ale nigdy nie jadłam w takiej postaci.
Ostatnio byłam na urlopie w Polsce i będąc na targu kupiłam świeżutki bób ponieważ właściciel postarał się o BEZKONKURENCYJNA reklamę – nawoływał klientów,, KUPUJCIE BOBEREK NA WIATEREK „- nie mogłam przejść obojętnie.
Pozdrawiam z pochmurnej Irlandii ☔

Czy można tę pastę zrobić dzień wcześniej aby rano mieć na kanapki? Czy wcześniejsze jej zrobienie nie odbierze jej walorów smakowych?

Czy można tę pastę zrobić dzień wcześniej aby rano mieć na kanapki? Czy wcześniejsze jej zrobienie nie odbierze jej walorów smakowych?