Ostatnia wizyta na targu w Fortecy zaoowocowała między innymi całą torbą zielonych obiecujących interesujące kulinarne doznania strąków, które postanowiłam przerobić na rewelacyjną pastę z bobu.
Bardzo krótka lista składników, super proste wykonanie i w efekcie kremowa konsystencja, zdecydowany smak i cudowny kolor.
Dodam jeszcze, że moje córki rzuciły się na tę zieloną pastę jak wygłodniałe wilczki, a o ostatnią łyżeczkę toczyły się zawzięte walki ;) Pastę podałam na podsmażonych na złoto kromkach żytniego chleba, z kawałkami sera koziego i kilkoma listkami świeżego tymianku. Rewelacja!
Rewelacyjna pasta z bobu
[przepis]
250 g bobu
ząbek czosnku
łyżka soku z cytryny
2 łyzki oleju
sól
świeżo mielony pieprz
[/przepis]
- Bób ugotować w lekko osolonej wodzie, odsączyć, lekko przestudzić i obrać.
- Zmiksować na gładką pastę z czosnkiem, sokiem z cytryny i olejem.
- Doprawić solą i świeżo zmielonym pieprzem.
- Podawać na grzankach z serem kozim i tymiankiem.
Komentarze
Z pasta z bobu mam taki problem, ze zawsze jej malenko wychodzi niezaleznie od ilosci zakupionego bobu ;)
Doskonale Cię rozumiem Sylwia :)))
Uwielbam bób ale nigdy nie jadłam w takiej postaci.
Ostatnio byłam na urlopie w Polsce i będąc na targu kupiłam świeżutki bób ponieważ właściciel postarał się o BEZKONKURENCYJNA reklamę – nawoływał klientów,, KUPUJCIE BOBEREK NA WIATEREK „- nie mogłam przejść obojętnie.
Pozdrawiam z pochmurnej Irlandii ☔
Dorotko, ślę trochę słońca z Warszawy! Polecam ten prosty przepis, pasta jest super pyszna.
Dziękuję bardzo 😉
Często teraz robię taką pastę ,bo to pychota i bardzo zdrowe….można dodać też tachini i też super smakuje:)pozdrawiam serdecznie:)
Pozdrawiam Jolu serdecznie znad kanapki z pastą :)
Ja dodaję jeszcze pomidory suszone z oliwy,również pycha!
Można „rozcieńczyć” sos wtedy super do kasz i makaronów
Tak, do makaronu jest idealny :) Można by nim nadziać pierogi, jakby komuś wystarczyło cierpliwości ;)
Albo golabki:)
Pan Ziolko jest najlepszy to i bob od niego zapewne tez!
Pan Ziółko jest the best!
Pięknie wyglądają :) i ten kwiat tak położony :P
Ja robiłam kiedyś
Ale po co wybierać? Pasta na śniadanie, burgery na kolację, a po drodze na obiad można zjeść makaron z pesto z bobu.
I to jest bardzo dobra odpowiedź!
Karolina Matysiak Natalia Płoszkiewicz
Beatko,jak zawsze pięknie wygląda i pewnie tak też smakuje
Tak kusisz,że chyba zrobię tę pastę,jeszcze nie jadłam bobu w tym roku
Robię! Dostałam ślinotoku;)
Bób z wody. Bez szaleństw… taki uwielbiam najbardziej
I domowe loooody :)
Czy można tę pastę zrobić dzień wcześniej aby rano mieć na kanapki? Czy wcześniejsze jej zrobienie nie odbierze jej walorów smakowych?
Czy można tę pastę zrobić dzień wcześniej aby rano mieć na kanapki? Czy wcześniejsze jej zrobienie nie odbierze jej walorów smakowych?
bób w każdej postaci, choć pasta bardziej kusi ;)
pamietasz ile zawsze było u twojego dziadka
Bób u dziadka był najlepszy na świecie😃teraz muszę kupować na rynku😒
ja też tyle nam pozostało