Kategoria: Kuchnia
Lawendowy Dom od kuchni znacie bardzo dobrze. Jeśli nie, zapraszam serdecznie. Teraz dużo łatwiej znajdziecie potrzebny przepis.
Bułeczki z dynią które robią wrażenie :)
Urocze, słodkie, delikatne bułeczki z dynią, od których trudno oderwać wzrok. Wbrew pozorom przygotowanie ich nie jest szczególnie skomplikowane. To ciasto drożdżowe z dodatkiem dyni, która nadaje mu intensywnego koloru i delikatności. Nietypowy kształt bułek uzyskałam obwiązując je przed upieczeniem sznurkiem podobnie jak się to robi np. z pieczenią. Zamiast sznurka można bułki naciąć, choć… Czytaj dalej Bułeczki z dynią które robią wrażenie :)
Jak zrobić puree z dyni
Puree z dyni jest podstawą wielu potraw. Możesz go użyć do przygotowania obłędnej lasagne z szałwią, możesz upiec obłędne muffiny, albo przesmaczny wegański krem czekoladowy. Warto zrobić go więcej i zamrozić w porcjach. Do przygotowania puree polecam dynię Hokkaido. Jest idealna, wyrazista w smaku, z lekko orzechową nutą i zwartym miąższu. Jak zrobić puree z… Czytaj dalej Jak zrobić puree z dyni
Chlebek dyniowy z musli
Mówi się, że kolory mają działanie terapeutyczne i ja się z tym zgadzam. Chlebek dyniowy z musli ma kolor przepiękny, intensywny i w 100% naturalny, a to za sprawą puree z dyni o intensywnym złoto-słonecznym odcieniu Do chlebka dodaję ulubionego musli o zróżnicowanej strukturze. Dzięki temu mój chlebek z każdym kęsem dostarcza nowych, niezwykle przyjemnych… Czytaj dalej Chlebek dyniowy z musli
Błyskawiczne ciasto ze śliwkami na oleju
To ciasto przygotujesz w jakieś 6 minut, nie przesadzam. Dolicz jeszcze 35 minut w piekarniku i kilka minut na ostygnięcie. Wybieram śliwki lekko kwaskowe, lekko niedojrzałe, ale koniecznie łatwo odchodzące od pestek. Po upieczeniu ciasto zostawiam do w formie aby przestygło. Choć najbardziej lubię zjeść jeszcze ciepły kawałek z kulką lodów waniliowych :) Błyskawiczne ciasto… Czytaj dalej Błyskawiczne ciasto ze śliwkami na oleju
Pyszny chlebek z cukinii na oleju
Z cukinią jest taki niewielki problem, że często zaskakuje nas niespodziewanym urodzajem. Ile to razy otrzymywaliśmy dorodne cukinie od sąsiadów lub znajomych, którym obrodziło i nie mogą przejeść. Cukinia jest warzywem nieprawdopodobnie uniwersalnym. Można z niej przygotować dania na słodko, słono, wypieki, zupy, przetwory. Jeśli lubisz chlebek bananowy, to chlebek z cukinii na oleju również… Czytaj dalej Pyszny chlebek z cukinii na oleju
Genialny ketchup z cukinii
Pyszny ketchup o wyrazistym smaku. Doskonały do zapiekanek, kanapek lub jako dodatek do kotletów warzywnych. Samo przygotowanie nie sprawia żadnych kłopotów. Cukinię i cebulę trę na tarce, solę i odstawiam na noc w przykrytej misce do lodówki. Przez ten czas warzywa puszczą sok. Do ketchupu wybieram cukinię młodą, nieprzerośniętą. Smacznego :) Genialny ketchup z cukinii… Czytaj dalej Genialny ketchup z cukinii
Marmolada brzoskwiniowa
Kocham brzoskwinie, szczególnie te polskie, niewielkie, aromatyczne i niebywale soczyste. Warto zamknąć ten letni smak w kilku słoikach i sięgać po nie, gdy zatęsknimy za słońcem. Wybierając owoce do przetworów zwróć uwagę na kilka ważnych aspektów. Brzoskwinie powinny być aromatyczne, odpadają więc plastikowe twory z supermarketu. Muszą być dojrzałe, ale nie przejrzałe, w żadnym przypadku… Czytaj dalej Marmolada brzoskwiniowa
Placki z cukinii na kefirze
Pyszne, błyskawiczne do przygotowania placki z cukinii które smakują najlepiej zaraz po usmażeniu. Tu nie ma się co rozpisywać, tu trzeba brać cukinię w garść i działać. Do ciasta na placki można dodać posiekany koper, dymkę lub odrobinę mięty. Placki z cukinii na kefirze [przepis] 400 g cukinii ząbek czosnku mała cebula jako 5 łyżek… Czytaj dalej Placki z cukinii na kefirze
Klasyczna szarlotka z pianką bezową
To jest petarda, a nie szarlotka. Tylko pamiętaj, tu nie można użyć jabłek byle jakich, bo szkoda Twojej roboty. Tu trzeba jabłek konkretnych, kwaskowych. U mnie na kruchym spodzie wylądowała papierówka z naszego ogrodu. Doskonale sprawdzi się też szara reneta. Chodzi o jabłko z charakterem, z wyrazem, z odpowiednią mocą J Co poza jabłkami jest ważne?… Czytaj dalej Klasyczna szarlotka z pianką bezową
Przepyszne muffiny na oleju z owocami jagodowymi
Jeśli szukasz pomysłu na wykorzystanie porzeczek, malin i agrestu, to mam dla Ciebie propozycję na muffiny na oleju. Samo przygotowanie ciasta zajmuje nie więcej niż jakieś 6 minut. Serio. Owoce myję i zostawiam na sitku, aby obeschły. Do miski wsypuję suche składniki. Do dzbanka wlewam mokre. Potem kilka ruchów łyżką, żadnych mikserów, bo wyjdzie gniot!… Czytaj dalej Przepyszne muffiny na oleju z owocami jagodowymi
Dalgona Coffee – jak ją zrobić w domu
Efektowna, smaczna i błyskawiczna w przygotowaniu. Fantastycznie się sprawdzi w okresie letnim jako kawa mrożona podana z kilkoma kostkami lodu. W smaku i sposobie przygotowania przypomina greckie Frappe, tylko do góry nogami. Uwielbiają ją nastolatki, gwiazdy Instagrama i TikToka i trudno się z nimi nie zgodzić. Zróbcie ją komuś bliskiemu, a jestem pewna, że usłyszycie… Czytaj dalej Dalgona Coffee – jak ją zrobić w domu
Ciasto czekoladowe z dwóch składników. Nastolatki do kuchni!
Bardzo czekoladowe, lekkie, pyszne ciasto czekoladowe, które przygotujesz z… dwóch składników! Tylko jajka i czekolada, nic więcej. Pięknie wyrasta, pięknie wygląda, nie jest specjalnie słodkie. Więc jeśli lubisz w wypiekach zdecydowanie słodki smak, wierzch ciasta polej dodatkowo tradycyjną polewą czekoladową. Takie ciasto doskonale sprawdzi się w diecie bezglutenowej i keto. Zobaczcie, jak sobie z nim… Czytaj dalej Ciasto czekoladowe z dwóch składników. Nastolatki do kuchni!
Wegańskie spaghetti bolognese. Nastolatki do kuchni!
Jeśli lubisz włoskie klasyki, a jednocześnie unikasz w swojej diecie mięsa, to wegańskie spaghetti bolognese jest potrawą, którą warto wypróbować. Możesz na koniec dodać odrobinę parmezanu, co oczywiście sprawi, że potrawa wegańska nie będzie, ale nadal pozostanie bezmięsna :) U nas w domu święci triumfy, uwielbiają ją moje nastolatki, ale też my, choć nie jesteśmy… Czytaj dalej Wegańskie spaghetti bolognese. Nastolatki do kuchni!
Kotlety z brokułów
Pyszne wegetariańskie kotlety można robić niemalże z każdego warzywa, które nam wpadnie pod rękę. Tym razem wersja brokułowa, która nie tylko świetnie smakuje, ale też ma przepiękny zielony kolor. Takie kotlety można podawać na wiele sposobów. Można je jeść jak burgery w miękkiej bułce, obłożone warzywami i sosami. Można podać tradycyjnie, z ziemniaczanym puree i… Czytaj dalej Kotlety z brokułów