Pyszne bajgle, złociste i delikatnie pachnące cynamonem. Można je jeść bez dodatków, albo z różnymi słodkimi smarowidłami. Osobiście lubię zestawienia kontrastowe i bajgle cynamonowe łączę z dodatkami wytrawnymi takimi jak wędzony łosoś lub ser koryciński. Dla mnie pycha :) Polecam również dyniowy krem czekoladowy
Domowe bajgle cynamonowe
[przepis]
ciasto:
500 g mąki pszennej
opakowanie drożdży instant (7g)
łyżeczka cukru
łyżeczka soli
łyżka mielonego cynamonu
50 ml oleju
białko
do obgotowania:
woda
3 łyżki miodu
do posmarowania:
białko
- Mąkę wsypać do miski. dodać drożdże, cukier, sól i cynamon.
- Wymieszać suche składniki i przygotować 300 ml ciepłej wody wymieszanej z olejem.
- Cały czas wyrabiać wlewać stopniowo płyn.
- Ciasto dokładnie zagnieść, tak by wszystkie składniki się połączyły, a następnie wyrabiać przynajmniej 10 minut. Gotowe ciasto podzielić na 12 kawałków tej samej wielkości. Każdy uformować w wałeczek średnicy ok. półtora cm i skleić oba końce.
- Uformowane bajgle ułożyć na stolnicy lekko oprószonej mąką, przykryć ściereczką i odstawić na 30 minut do wyrośnięcia.
- Nagrzać piekarnik do 250 st.C. W dużym płaskim rondlu zagotować wodę, dodać do niej miód. Przygotować blachę wyłożoną papierem do pieczenia.
- Wyrośnięte bajgle wkładać partiami do gotującej się wody.
- Gotować po 2 minuty z każdej strony, następnie wyławiać cedzakową łyżką i układać na blasze.
- Posmarować białkiem wymieszanym z cynamonem i cukrem, a następnie wstawić do nagrzanego piekarnika.
- Piec ok. 20 minut, aż się ładnie przyrumienią. Smacznego :)
Komentarze
Wytrawna wersja też mi bardziej przypadła do gustu, ale naprawdę skusiłaś mnie tym przepisem.