Chleby i bułki | Kuchnia

Domowe bajgle cynamonowe

Pyszne bajgle, złociste i delikatnie pachnące cynamonem. Można je jeść bez dodatków, albo z różnymi słodkimi smarowidłami. Osobiście lubię zestawienia kontrastowe i bajgle cynamonowe łączę z dodatkami wytrawnymi takimi jak wędzony łosoś lub ser koryciński. Dla mnie pycha :) Polecam również dyniowy krem czekoladowy

Domowe bajgle cynamonowe

[przepis]

ciasto:

500 g mąki pszennej

opakowanie drożdży instant (7g)

łyżeczka cukru

łyżeczka soli

łyżka mielonego cynamonu

50 ml oleju

białko

do obgotowania:

woda

3 łyżki miodu

do posmarowania:

białko

łyżka cukru
łyżeczka cynamonu
[/przepis]
  1. Mąkę wsypać do miski. dodać drożdże, cukier, sól i cynamon.
  2. Wymieszać suche składniki i przygotować 300 ml ciepłej wody wymieszanej z olejem.
  3. Cały czas wyrabiać wlewać stopniowo płyn.
  4. Ciasto dokładnie zagnieść, tak by wszystkie składniki się połączyły, a następnie wyrabiać przynajmniej 10 minut. Gotowe ciasto podzielić na 12 kawałków tej samej wielkości. Każdy uformować w wałeczek średnicy ok. półtora cm i skleić oba końce.
  5. Uformowane bajgle ułożyć na stolnicy lekko oprószonej mąką, przykryć ściereczką i odstawić na 30 minut do wyrośnięcia.
  6. Nagrzać piekarnik do 250 st.C. W dużym płaskim rondlu zagotować wodę, dodać do niej miód. Przygotować blachę wyłożoną papierem do pieczenia.
  7. Wyrośnięte bajgle wkładać partiami do gotującej się wody.
  8. Gotować po 2 minuty z każdej strony, następnie wyławiać cedzakową łyżką i układać na blasze.
  9. Posmarować białkiem wymieszanym z cynamonem i cukrem, a następnie wstawić do nagrzanego piekarnika.
  10. Piec ok. 20 minut, aż się ładnie przyrumienią. Smacznego :)

avatar Beata Lipov

Dziennikarka, zawodowo piszę i fotografuję. Na zamówienie urządzam wnętrza, przeprowadzam metamorfozy, robię coś z niczego, inspiruję i motywuję kobiety, prowadzę warsztaty kulinarne, craftowe i fotograficzne. Założyłam i niezmiennie z przyjemnością piszę blog Lawendowy Dom.

Zapraszam

Komentarze

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *