Efektowna, smaczna i błyskawiczna w przygotowaniu. Fantastycznie się sprawdzi w okresie letnim jako kawa mrożona podana z kilkoma kostkami lodu. W smaku i sposobie przygotowania przypomina greckie Frappe, tylko do góry nogami. Uwielbiają ją nastolatki, gwiazdy Instagrama i TikToka i trudno się z nimi nie zgodzić. Zróbcie ją komuś bliskiemu, a jestem pewna, że usłyszycie wielkie WOW! Bo właśnie takie wrażenie robi ta sromna kawa przygotowana z czterech składników: kawy rozpuszczalnej, cukru, wody i mleka. Uprzedzając pytania – kawa musi być rozpuszczalna, cukier musi być cukrem, a woda wodą. Za to mleko można dodać dowolne, tradycyjne lub ulubione roślinne.
Dalgona Coffe
[przepis]
2 łyżki kawy rozpuszczalnej
2 łyżki cukru
2 łyżki gorącej wody
dodatkowo dowolne mleko
[/przepis]
- Do dzbanka wsypać kawę i cukier, wlać wodę.
- Używając miksera ręcznego z końcówką do upijania piany zmiksować składniki aż do powstania gęstej kawowej piany.
- Do szklanek wlać mleko. Na tym etapie można dodać kostki lodu.
- Na wierzchu ułożyć pianę. Smacznego :)
Komentarze
A poleca Pani jakaś kawę konkretnie? Rozpuszczalnych nie lubię, źle mi się kojarzą i wolałabym.wybrac jakaś poleconą.
ja zrobiłam z INKĄ – polecam jak ktoś nie przepada za rozpuszczalną tradycyjną, pyszne!
Ten patent wychodzi tylko z kawą rozpuszczalną.
Jak dla mnie to hit lata :D Robię na szybko w blenderze kielichowym ariete. W dodatku na mleku migdałowym i też wychodzi pycha!