Chlebek dyniowy z musli

5 października 2020, 12:17 | Ciasta i ciasteczka Kuchnia Wegetariańskie | 5
Chlebek dyniowy z musli

Mówi się, że kolory mają działanie terapeutyczne i ja się z tym zgadzam. Chlebek dyniowy z musli ma kolor przepiękny, intensywny i w 100% naturalny, a to za sprawą puree z dyni o intensywnym złoto-słonecznym odcieniu

Do chlebka dodaję ulubionego musli o zróżnicowanej strukturze. Dzięki temu mój chlebek z każdym kęsem dostarcza nowych, niezwykle przyjemnych doznać. Przygotowując ten wypiek pamiętaj, że nie lubi on zbyt dokładnego mieszania. W żadnym wypadku nie używaj miksera, wystarczy kilka ruchów silikonową szpatułką, by składniki się połączyły.

Chlebek dyniowy z musli

300 g puree z dyni

120 ml oleju

50 ml mleka

3 jajka

200 g mąki

½ łyżeczki sody

łyżeczka proszku do pieczenia

100 g cukru

łyżka cukru waniliowego

150 g ulubionego musli (u mnie była to mieszanka płatków owsianych, rodzynek, pestek dyni, suszonych bananów i owoców kandyzowanych)

dodatkowo papier do pieczenia

  1. Przygotować formę keksówkę i wyłożyć ją papierem do pieczenia. Piekarnik rozgrzać do 180 st. C z włączoną funkcją góra/dół.
  2. Olej, mleko i jajka roztrzepać widelcem do połączenia składników.
  3. W misce wymieszać mąkę, sodę, proszek do pieczenia, oba rodzaje cukru i musli. Dodać puree z dyni.
  4. Wlać mokre składniki. Całość połączyć używając do tego silikonowej szpatułki.
  5. Masę przelać do formy, wstawić do piekarnika i piec ok. 55 minut.
  6. Następnie wyjąć chlebek z piekarnika i zostawić do całkowitego wystygnięcia.

Beata Lipov

Ponoć mówią, że jestem najbardziej zakręconą 40-to latką w Polsce. Tysiąc pomysłów na minutę to moja specjalność. Gotuję, prowadzę warsztaty, biegam, wyciskam poty na siłowni, piszę książki, spotykam się z czytelnikami, motywuję dziewczyny takie jak Ty do dbania o siebie i zdrowszego, piękniejszego życia. Lawendowy Dom to także Twój dom.

Zapraszam
Beata Lipov

Komentarze

5 odpowiedzi na “Chlebek dyniowy z musli”

  1. MAŁGORZATA pisze:

    a pure jak zrobić?

  2. MAŁGORZATA pisze:

    Ok, zajrzałam na chlebek poniżej tego przepisu, upiekłam dynię jakieś 25 minut w piekarniku 200 st, podusiłam praską jak ziemniaki. Jakaś 1/4 dyni wielkości futbolówki to było 300 g. Ciasto dość rzadkie, ale rośnie pięknie w piekarniku :)

  3. Beata Lipov pisze:

    Z jakiej odmiany dyni robiłaś puree?

  4. MAŁGORZATA pisze:

    zrobiłam pure tak jak piszesz, jest ok, a dynię dostałam…mocno pomarańczowa, wielkości piłki futbolowej, nie bardzo wiem jaka to odmiana, ale chlebek wyszedł fantastyczny! już dwa razy piekłam bo znika ;) a dziś robiłam z niej zupę-krem, z dodatkiem czosnku, grzanek i wędzonej papryki, która chyba nadała fajnego smaku,dzięki za inspiracje! pozdrawiam :)

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *