Mówi się, że kolory mają działanie terapeutyczne i ja się z tym zgadzam. Chlebek dyniowy z musli ma kolor przepiękny, intensywny i w 100% naturalny, a to za sprawą puree z dyni o intensywnym złoto-słonecznym odcieniu
Do chlebka dodaję ulubionego musli o zróżnicowanej strukturze. Dzięki temu mój chlebek z każdym kęsem dostarcza nowych, niezwykle przyjemnych doznać. Przygotowując ten wypiek pamiętaj, że nie lubi on zbyt dokładnego mieszania. W żadnym wypadku nie używaj miksera, wystarczy kilka ruchów silikonową szpatułką, by składniki się połączyły.
Chlebek dyniowy z musli
[przepis]
300 g puree z dyni
120 ml oleju
50 ml mleka
3 jajka
200 g mąki
½ łyżeczki sody
łyżeczka proszku do pieczenia
100 g cukru
łyżka cukru waniliowego
150 g ulubionego musli (u mnie była to mieszanka płatków owsianych, rodzynek, pestek dyni, suszonych bananów i owoców kandyzowanych)
dodatkowo papier do pieczenia
[/przepis]
- Przygotować formę keksówkę i wyłożyć ją papierem do pieczenia. Piekarnik rozgrzać do 180 st. C z włączoną funkcją góra/dół.
- Olej, mleko i jajka roztrzepać widelcem do połączenia składników.
- W misce wymieszać mąkę, sodę, proszek do pieczenia, oba rodzaje cukru i musli. Dodać puree z dyni.
- Wlać mokre składniki. Całość połączyć używając do tego silikonowej szpatułki.
- Masę przelać do formy, wstawić do piekarnika i piec ok. 55 minut.
- Następnie wyjąć chlebek z piekarnika i zostawić do całkowitego wystygnięcia.
Komentarze
a pure jak zrobić?
Kawałki dyni ze skórką upiecz do miękkości, a następnie oddziel miąższ od skórki, zmiksuj i masz gotowe puree
Ok, zajrzałam na chlebek poniżej tego przepisu, upiekłam dynię jakieś 25 minut w piekarniku 200 st, podusiłam praską jak ziemniaki. Jakaś 1/4 dyni wielkości futbolówki to było 300 g. Ciasto dość rzadkie, ale rośnie pięknie w piekarniku :)
Z jakiej odmiany dyni robiłaś puree?
zrobiłam pure tak jak piszesz, jest ok, a dynię dostałam…mocno pomarańczowa, wielkości piłki futbolowej, nie bardzo wiem jaka to odmiana, ale chlebek wyszedł fantastyczny! już dwa razy piekłam bo znika ;) a dziś robiłam z niej zupę-krem, z dodatkiem czosnku, grzanek i wędzonej papryki, która chyba nadała fajnego smaku,dzięki za inspiracje! pozdrawiam :)
Wygląda pysznie,a jakiej wielkości keksówka? Pozdrawiam