Jeśli szukasz pomysłu na wykorzystanie porzeczek, malin i agrestu, to mam dla Ciebie propozycję na muffiny na oleju. Samo przygotowanie ciasta zajmuje nie więcej niż jakieś 6 minut. Serio. Owoce myję i zostawiam na sitku, aby obeschły. Do miski wsypuję suche składniki. Do dzbanka wlewam mokre. Potem kilka ruchów łyżką, żadnych mikserów, bo wyjdzie gniot! No i do piekarnika. Wiecie jak pachną takie muffiny podczas pieczenia? Jak coś najprzyjemniejszego na świecie. Jak wakacje. Jak wspomnienie dzieciństwa. Jak kwintesencja lata. No to jak, pieczemy?
Muffiny na oleju z owocami jagodowymi
[przepis]
(na 12 sztuk)
2 jajka
150 ml oleju
200 ml jogurtu naturalnego
300 g mąki
2 łyżeczki proszku do pieczenia
100 g cukru trzcinowego
400 g mieszanki porzeczek czerwonych, czarnych, malin i agrestu.
opcjonalnie masło i bułka do formy
[/przepis]
- Owoce umyć, odsączyć na sitku.
- Do dzbanka wbić jajka, dodać olej i jogurt, wymieszać do połączenia składników.
- W misce wymieszać mąkę, proszek do pieczenia i cukier.
- Połączyć suche i mokre składniki mieszając metalową łyżką.
- Do ciasta dodać owoce, wymieszać.
- Przygotować formę do muffinów smarując ją masłem i posypując tartą bułką. Jeśli używasz formy silikonowej, pominąć ten etap.
- Rozłożyć ciasto równomiernie do zagłębień.
- Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 st.C. Piec ok. 25 minut, aż wierzch się ładnie przyrumieni.
- Upieczone muffiny wyjąć z formy i rozłożyć na kratce do ostygnięcia.
Komentarze