Ciasta i ciasteczka | Kuchnia

Przepyszne muffiny na oleju z owocami jagodowymi

Jeśli szukasz pomysłu na wykorzystanie porzeczek, malin i agrestu, to mam dla Ciebie propozycję na muffiny na oleju. Samo przygotowanie ciasta zajmuje nie więcej niż jakieś 6 minut. Serio. Owoce myję i zostawiam na sitku, aby obeschły. Do miski wsypuję suche składniki. Do dzbanka wlewam mokre. Potem kilka ruchów łyżką, żadnych mikserów, bo wyjdzie gniot! No i do piekarnika. Wiecie jak pachną takie muffiny podczas pieczenia? Jak coś najprzyjemniejszego na świecie. Jak wakacje. Jak wspomnienie dzieciństwa. Jak kwintesencja lata. No to jak, pieczemy?

Muffiny na oleju z owocami jagodowymi

[przepis]

(na 12 sztuk)

2 jajka

150 ml oleju

200 ml jogurtu naturalnego

300 g mąki

2 łyżeczki proszku do pieczenia

100 g cukru trzcinowego

400 g mieszanki porzeczek czerwonych, czarnych, malin i agrestu.

opcjonalnie masło i bułka do formy

[/przepis]

  1. Owoce umyć, odsączyć na sitku.
  2. Do dzbanka wbić jajka, dodać olej i jogurt, wymieszać do połączenia składników.
  3. W misce wymieszać mąkę, proszek do pieczenia i cukier.
  4. Połączyć suche i mokre składniki mieszając metalową łyżką.
  5. Do ciasta dodać owoce, wymieszać.
  6. Przygotować formę do muffinów smarując ją masłem i posypując tartą bułką. Jeśli używasz formy silikonowej, pominąć ten etap.
  7. Rozłożyć ciasto równomiernie do zagłębień.
  8. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 st.C. Piec ok. 25 minut, aż wierzch się ładnie przyrumieni.
  9. Upieczone muffiny wyjąć z formy i rozłożyć na kratce do ostygnięcia.

avatar Beata Lipov

Dziennikarka, zawodowo piszę i fotografuję. Na zamówienie urządzam wnętrza, przeprowadzam metamorfozy, robię coś z niczego, inspiruję i motywuję kobiety, prowadzę warsztaty kulinarne, craftowe i fotograficzne. Założyłam i niezmiennie z przyjemnością piszę blog Lawendowy Dom.

Zapraszam

Komentarze

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *