Pyszny chlebek z cukinii na oleju

11 września 2020, 13:05 | Ciasta i ciasteczka Kuchnia Wegetariańskie | 2
Pyszny chlebek z cukinii na oleju

Z cukinią jest taki niewielki problem, że często zaskakuje nas niespodziewanym urodzajem. Ile to razy otrzymywaliśmy dorodne cukinie od sąsiadów lub znajomych, którym obrodziło i nie mogą przejeść. Cukinia jest warzywem nieprawdopodobnie uniwersalnym. Można z niej przygotować dania na słodko, słono, wypieki, zupy, przetwory. Jeśli lubisz chlebek bananowy, to chlebek z cukinii na oleju również będzie Ci smakował. Ja dodaję do ciasta solidną łyżkę przyprawy korzennej oraz suszone śliwki i orzechy. Wybieram cukinię o miękkiej skórce. Chlebek jest wilgotny, aromatyczny i bardzo sycący. Świetny do kawy, albo jako przekąska do szkoły lub pracy.

Chlebek z cukinii na oleju

Ok. 500 g cukinii

2 szklanki mąki

¾ szklanki brązowego cukru

łyżka przyprawy korzennej

łyżeczka proszku do pieczenia

pół łyżeczki sody

100 g orzechów włoskich

100 g śliwek suszonych

200 ml oleju

200 ml mleka

2 jajka

  1. Formę keksówkę wyłożyć papierem do pieczenia.
  2. Cukinię zetrzeć razem ze skórką na tarce o dużych oczkach.
  3. W misce połączyć suche składniki, czyli mąkę, cukier, przyprawę korzenną, proszek do pieczenia i sodę.
  4. Dodać posiekane orzechy i śliwki oraz startą cukinię. Wymieszać.
  5. W drugim naczyniu połączyć olej, mleko i jajka. Mieszankę przelać do miski z suchymi składnikami.
  6. Zamieszać metalową łyżką, aż składniki się połączą.
  7. Przełożyć do formy. Wstawić do piekarnika z funkcją góra/dół nagrzanego do 180 st.C i piec ok. godziny.
  8. Po upieczeniu wyjąć z formy i zostawić na kratce do ostygnięcia.

Beata Lipov

Ponoć mówią, że jestem najbardziej zakręconą 40-to latką w Polsce. Tysiąc pomysłów na minutę to moja specjalność. Gotuję, prowadzę warsztaty, biegam, wyciskam poty na siłowni, piszę książki, spotykam się z czytelnikami, motywuję dziewczyny takie jak Ty do dbania o siebie i zdrowszego, piękniejszego życia. Lawendowy Dom to także Twój dom.

Zapraszam
Beata Lipov

Komentarze

2 odpowiedzi na “Pyszny chlebek z cukinii na oleju”

  1. Radownisia pisze:

    Był czas na chlebek marchewkowy i bananowy, teraz czas na cukiniowy. Oby wyszedł równie dobrze :D

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *