Z cukinią jest taki niewielki problem, że często zaskakuje nas niespodziewanym urodzajem. Ile to razy otrzymywaliśmy dorodne cukinie od sąsiadów lub znajomych, którym obrodziło i nie mogą przejeść. Cukinia jest warzywem nieprawdopodobnie uniwersalnym. Można z niej przygotować dania na słodko, słono, wypieki, zupy, przetwory. Jeśli lubisz chlebek bananowy, to chlebek z cukinii na oleju również będzie Ci smakował. Ja dodaję do ciasta solidną łyżkę przyprawy korzennej oraz suszone śliwki i orzechy. Wybieram cukinię o miękkiej skórce. Chlebek jest wilgotny, aromatyczny i bardzo sycący. Świetny do kawy, albo jako przekąska do szkoły lub pracy.
Chlebek z cukinii na oleju
[przepis]
Ok. 500 g cukinii
2 szklanki mąki
¾ szklanki brązowego cukru
łyżka przyprawy korzennej
łyżeczka proszku do pieczenia
pół łyżeczki sody
100 g orzechów włoskich
100 g śliwek suszonych
200 ml oleju
200 ml mleka
2 jajka
[/przepis]
- Formę keksówkę wyłożyć papierem do pieczenia.
- Cukinię zetrzeć razem ze skórką na tarce o dużych oczkach.
- W misce połączyć suche składniki, czyli mąkę, cukier, przyprawę korzenną, proszek do pieczenia i sodę.
- Dodać posiekane orzechy i śliwki oraz startą cukinię. Wymieszać.
- W drugim naczyniu połączyć olej, mleko i jajka. Mieszankę przelać do miski z suchymi składnikami.
- Zamieszać metalową łyżką, aż składniki się połączą.
- Przełożyć do formy. Wstawić do piekarnika z funkcją góra/dół nagrzanego do 180 st.C i piec ok. godziny.
- Po upieczeniu wyjąć z formy i zostawić na kratce do ostygnięcia.
Komentarze
Był czas na chlebek marchewkowy i bananowy, teraz czas na cukiniowy. Oby wyszedł równie dobrze :D
Nam bardzo smakuje, ciekawa jestem, jak Ty go ocenisz :)
Muszę wypróbować ale jeśli nie jem glutenu to jaka mąka sprawdzi się w tym przepisie?