Ciasta i ciasteczka | Kuchnia | Wegetariańskie

Pyszny chlebek z cukinii na oleju

Z cukinią jest taki niewielki problem, że często zaskakuje nas niespodziewanym urodzajem. Ile to razy otrzymywaliśmy dorodne cukinie od sąsiadów lub znajomych, którym obrodziło i nie mogą przejeść. Cukinia jest warzywem nieprawdopodobnie uniwersalnym. Można z niej przygotować dania na słodko, słono, wypieki, zupy, przetwory. Jeśli lubisz chlebek bananowy, to chlebek z cukinii na oleju również będzie Ci smakował. Ja dodaję do ciasta solidną łyżkę przyprawy korzennej oraz suszone śliwki i orzechy. Wybieram cukinię o miękkiej skórce. Chlebek jest wilgotny, aromatyczny i bardzo sycący. Świetny do kawy, albo jako przekąska do szkoły lub pracy.

Chlebek z cukinii na oleju

[przepis]

Ok. 500 g cukinii

2 szklanki mąki

¾ szklanki brązowego cukru

łyżka przyprawy korzennej

łyżeczka proszku do pieczenia

pół łyżeczki sody

100 g orzechów włoskich

100 g śliwek suszonych

200 ml oleju

200 ml mleka

2 jajka

[/przepis]

  1. Formę keksówkę wyłożyć papierem do pieczenia.
  2. Cukinię zetrzeć razem ze skórką na tarce o dużych oczkach.
  3. W misce połączyć suche składniki, czyli mąkę, cukier, przyprawę korzenną, proszek do pieczenia i sodę.
  4. Dodać posiekane orzechy i śliwki oraz startą cukinię. Wymieszać.
  5. W drugim naczyniu połączyć olej, mleko i jajka. Mieszankę przelać do miski z suchymi składnikami.
  6. Zamieszać metalową łyżką, aż składniki się połączą.
  7. Przełożyć do formy. Wstawić do piekarnika z funkcją góra/dół nagrzanego do 180 st.C i piec ok. godziny.
  8. Po upieczeniu wyjąć z formy i zostawić na kratce do ostygnięcia.

avatar Beata Lipov

Dziennikarka, zawodowo piszę i fotografuję. Na zamówienie urządzam wnętrza, przeprowadzam metamorfozy, robię coś z niczego, inspiruję i motywuję kobiety, prowadzę warsztaty kulinarne, craftowe i fotograficzne. Założyłam i niezmiennie z przyjemnością piszę blog Lawendowy Dom.

Zapraszam

Komentarze

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *