Bardzo czekoladowe, lekkie, pyszne ciasto czekoladowe, które przygotujesz z… dwóch składników! Tylko jajka i czekolada, nic więcej.
Pięknie wyrasta, pięknie wygląda, nie jest specjalnie słodkie. Więc jeśli lubisz w wypiekach zdecydowanie słodki smak, wierzch ciasta polej dodatkowo tradycyjną polewą czekoladową. Takie ciasto doskonale sprawdzi się w diecie bezglutenowej i keto. Zobaczcie, jak sobie z nim poradziła moja najmłodsza córeczka.
Ciasto czekoladowe z dwóch składników
[przepis]
200 g gorzkiej czekolady
5 jajek
[/przepis]
- Okrągłą formę o średnicy 20 cm wyłożyć papierem do pieczenia.
- Piekarnik rozgrzać do 180 st.C.
- Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej. Odstawić do lekkiego ostygnięcia.
- Oddzielić białka od żółtek. Żółtka dokładnie wymieszać z czekoladą.
- Białka ubić na sztywną pianę. Delikatnie połączyć z masą czekoladową.
- Ciasto przelać do przygotowanej formy. Wstawić do piekarnika i piec ok. 50 minut.
- Po upieczeniu zostawić w formie do wystygnięcia, a następnie wyłożyć na paterę.
Komentarze
Znalazłam ten przepisy w internecine. Pięknie wyrasta I jest dobre jak ciepłe. Zimne ciasto smakuje jak jajecznica z czekoladą Fuji!
O gustach trudno dyskutować. Jednak zanim napiszesz taki komentarz warto się zastanowić, czy miło będzie osobom, które włożyły trud w przygotowanie tego wpisu, czytając nic nie wnoszące słowa.
Słucham? Czy ja napisałam, że ktoś ma nie robić tego ciasta? Wyraźiłam swoje zdanie. Chyba nie powinnaś pisać bloga jak masz taki problem z zaakceptowaniem, że ktoś nie lubi ciasta.
Droga Moniko, proponuję, abyś zaczęła pisać swojego. Serdecznie pozdrawiam i życzę powodzenia Beata Lipov
Witam serdecznie P. Moniko , robiłam ciasto czekoladowe z dwóch składników , ale po dodaniu żółtek do czekolady , zrobiła się twarda masa 😞Co żle zrobiłam ? Pozdrawiam serdecznie . Mimo tego błędu , ciasto smakowo super 👍
Oczywiście , P Beato – serdecznie przepraszam za pomyłkę .
Niestety u mnie w ogóle nie wyrosło. A dokładnie wg przepisu .
Trudno mi coś doradzić. Gdyby było dokładnie, to by wyglądało tak jak to, co upiekła moja córka :)
Na pewno żółtka miesza się z czekoladą? też wyszła mi jedna zbita kulka… gdybym dodała osobno, było by piękne, gładkie ciasto…a tak nie wiem co z tego wyjdzie :(
Zrobiłam z czekolad deserowych i dałam około 30 g cukru. Wyszło bardzo puszyste i dość gorzkie ale może dlatego że zrobiłam z tańszej czekolady – myślę że z czekolady mlecznej ciasto byłoby lepsze. Tak czy siak – warto zrobić, nie bać się eksperymentować. PS. Ciasto schłodzone lepsze, zimne nie smakuje absolutnie jak jajecznica tylko po prostu jak bardzo lekki biszkopt kakaowy.
Czy ciasto wyszłoby gdyby zmniejszyć ilość czekolady do 100g?
Uwielbiam ciasto czekoladowe w każdym wydaniu. Twoje pięknie się prezentuje na fotkach. Samemu robiłam różne jego wariacje i doszłam do wniosku, że fajnie też połączyć dwa przepisy na różne ciasta w jedn. Tutaj też o tym wspominają https://totemat.pl/jak-zrobic-ciasto-czekoladowe-murzynek-szybki-i-smaczny-przepis/czyli połączenie przepisu z zebry i ciasta czekoladowego w jedno. Te co pokazałaś też wypróbuję, lubię robić je na różne sposoby, zawsze są nowe smaki.