Jak zrobić puree z dyni

8 października 2020, 12:17 | Bezglutenowe Kuchnia przetwory | 2
Jak zrobić puree z dyni

Puree z dyni jest podstawą wielu potraw. Możesz go użyć do przygotowania obłędnej lasagne z szałwią, możesz upiec obłędne muffiny, albo przesmaczny wegański krem czekoladowy. Warto zrobić go więcej i zamrozić w porcjach. Do przygotowania puree polecam dynię Hokkaido. Jest idealna, wyrazista w smaku, z lekko orzechową nutą i zwartym miąższu.

Jak zrobić puree z dyni

  1. Dynię umyć, przekroić, wydrążyć pestki łyżką.
  2. Pokroić bez obierania skóry na mniejsze kawałki.
  3. Ułożyć na blasze do pieczenia skórką do dołu.
  4. Włożyć do piekarnika nagrzanego do 180 st. C i piec do miękkości. Czas pieczenia zależy od rodzaju dyni i może trwać od 20 do 40 minut.
  5. Zostawić do wystygnięcia, a następnie oddzielić miąższ od skóry i zmiksować na puree.
A jak już puree macie gotowe, to na moim blogu czeka na Was mnóstwo sprawdzonych dyniowych przepisów. Smacznego :)

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

 

Beata Lipov

Ponoć mówią, że jestem najbardziej zakręconą 40-to latką w Polsce. Tysiąc pomysłów na minutę to moja specjalność. Gotuję, prowadzę warsztaty, biegam, wyciskam poty na siłowni, piszę książki, spotykam się z czytelnikami, motywuję dziewczyny takie jak Ty do dbania o siebie i zdrowszego, piękniejszego życia. Lawendowy Dom to także Twój dom.

Zapraszam
Beata Lipov

Komentarze

2 odpowiedzi na “Jak zrobić puree z dyni”

  1. iza pisze:

    Skórka dyni Hokkaido jest miękka po upieczeniu i jadalna. Można ja zostawić.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *