Puree z dyni jest podstawą wielu potraw. Możesz go użyć do przygotowania obłędnej lasagne z szałwią, możesz upiec obłędne muffiny, albo przesmaczny wegański krem czekoladowy. Warto zrobić go więcej i zamrozić w porcjach. Do przygotowania puree polecam dynię Hokkaido. Jest idealna, wyrazista w smaku, z lekko orzechową nutą i zwartym miąższu.
Jak zrobić puree z dyni
- Dynię umyć, przekroić, wydrążyć pestki łyżką.
- Pokroić bez obierania skóry na mniejsze kawałki.
- Ułożyć na blasze do pieczenia skórką do dołu.
- Włożyć do piekarnika nagrzanego do 180 st. C i piec do miękkości. Czas pieczenia zależy od rodzaju dyni i może trwać od 20 do 40 minut.
- Zostawić do wystygnięcia, a następnie oddzielić miąższ od skóry i zmiksować na puree.
Komentarze
Skórka dyni Hokkaido jest miękka po upieczeniu i jadalna. Można ja zostawić.
Jeśli ktoś lubi to można. Ja nie lubię :)