Bezglutenowe | Kuchnia | przetwory

Jak zrobić puree z dyni

Puree z dyni jest podstawą wielu potraw. Możesz go użyć do przygotowania obłędnej lasagne z szałwią, możesz upiec obłędne muffiny, albo przesmaczny wegański krem czekoladowy. Warto zrobić go więcej i zamrozić w porcjach. Do przygotowania puree polecam dynię Hokkaido. Jest idealna, wyrazista w smaku, z lekko orzechową nutą i zwartym miąższu.

Jak zrobić puree z dyni

  1. Dynię umyć, przekroić, wydrążyć pestki łyżką.
  2. Pokroić bez obierania skóry na mniejsze kawałki.
  3. Ułożyć na blasze do pieczenia skórką do dołu.
  4. Włożyć do piekarnika nagrzanego do 180 st. C i piec do miękkości. Czas pieczenia zależy od rodzaju dyni i może trwać od 20 do 40 minut.
  5. Zostawić do wystygnięcia, a następnie oddzielić miąższ od skóry i zmiksować na puree.
A jak już puree macie gotowe, to na moim blogu czeka na Was mnóstwo sprawdzonych dyniowych przepisów. Smacznego :)
OLYMPUS DIGITAL CAMERA

 

avatar Beata Lipov

Dziennikarka, zawodowo piszę i fotografuję. Na zamówienie urządzam wnętrza, przeprowadzam metamorfozy, robię coś z niczego, inspiruję i motywuję kobiety, prowadzę warsztaty kulinarne, craftowe i fotograficzne. Założyłam i niezmiennie z przyjemnością piszę blog Lawendowy Dom.

Zapraszam

Komentarze

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *