Czekośliwka – powidła śliwkowe z kakao

3 października 2020, 10:56 | Kuchnia przetwory Slider Wegetariańskie | 2
Czekośliwka – powidła śliwkowe z kakao

Bardzo smaczna wersja powideł śliwkowych z nutą czekoladową. Wybierając owoce na powidła warto poszukać tradycyjnej odmiany węgierek. Są to śliwki skromne z wyglądu, ale aromatyczne, słodkie i dobrze odchodzą od pestki. Nie trzeba ich moim zdaniem miksować, gdyż doskonale się rozgotowują, tworząc przepyszną, śliwkowo-czekoladową masę. Taką czekośliwkę możesz użyć do naleśników, domowych gofrów lub tostów.

Czekośliwka – powidła śliwkowe z kakao

3 kg dojrzałych śliwek (polecam węgierki)

700 g cukru

100 g łyżek gorzkiego kakao

  1. Śliwki umyć, pozbawić pestek. Przełożyć do garnka z grubym dniem.
  2. Wsypać cukier i gotować na małym ogniu często mieszając drewnianą łyżką. Trzeba uważać, żeby się nie przypaliły. Czas gotowania zależny jest od stopnia dojrzałości i soczystości owoców. U mnie zajęło to ok. 50 minut.
  3. W tym czasie owoce się rozgotowały, a masa stała się gęsta i szklista. Na tym etapie warto zrobić próbę, wykładając łyżeczkę powideł na talerzyk. Jeśli po kilku minutach zgęstnieją, to znak, że można przejść do kolejnego etapu.
  4. Do masy śliwkowej wsypać kakao i często mieszając gotować jeszcze 10 minut.
  5. Wyparzone wcześniej słoiki napełnić powidłami, mocno zakręcić i pozostawić do góry dnem do całkowitego wystygnięcia.

Beata Lipov

Ponoć mówią, że jestem najbardziej zakręconą 40-to latką w Polsce. Tysiąc pomysłów na minutę to moja specjalność. Gotuję, prowadzę warsztaty, biegam, wyciskam poty na siłowni, piszę książki, spotykam się z czytelnikami, motywuję dziewczyny takie jak Ty do dbania o siebie i zdrowszego, piękniejszego życia. Lawendowy Dom to także Twój dom.

Zapraszam
Beata Lipov

Komentarze

2 odpowiedzi na “Czekośliwka – powidła śliwkowe z kakao”

  1. Monika pisze:

    Pyszne:) mam pytanie, jak Ci się udaje gotować tak że po 50 min śliwki gęstnieją I nie wydziela się mnóstwo soku?, jestem bardzo ciekawa bo od lat gotuje I zawsze jest dużo płynu.

    Pozdrawiam
    Monika

  2. Beata Lipov pisze:

    Skoro gotujesz od lat, to wiesz, że czas gotowania zależy od gatunku śliwek i ilości, którą masz w garnku. Moje 3 kg węgierek były drobne, dość suche i dlatego zajęło mi to tyle czasu ile napisałam.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *