Składniki ciasta wystarczy zmiksować lub energicznie wymieszać, aby się połączyły. I to wszystko. Serio. Wiem, że trudno uwierzyć, ale właśnie takie jest to ciasto. Bezproblemowe i pyszne. Podobnie wygląda sprawa z polewą. Składniki lądują w rondlu, wszystkiego po równo. Chwila na zagotowanie i mamy w garnku lśniącą, pachnącą polewę. Coś pięknego.
Ciasto murzynek z polewą czekoladową
ciasto:
2 szklanki mąki
2 łyżeczki proszku do pieczenia
szczypta soli
¾ szklanki cukru
2 łyżeczki cukru waniliowego
pół szklanki gorzkiego kakao
szklanka oleju
½ szklanki mleka
3 jajka
dodatkowo: masło i tarta bułka do formy
polewa:
4 łyżki kakao
4 łyżki cukru
4 łyżki masła
4 łyżki wody
- Formę wysmarować masłem i wysypać tartą bułką.
- Wszystkie składniki umieścić w misce.
- Zmiksować tak by się połączyły.
- Przelać do przygotowanej wcześniej formy.
- Wstawić do piekarnika nagrzanego do 175 st.C z włączoną funkcją góra/dół. Piec 40 minut.
- Wyjąć z piekarnika, zostawić aby ciasto przestygło, a następnie przełożyć na kratkę.
- Składniki polewy włożyć do rondelka. Podgrzewać cały czas mieszając, do momentu wrzenia.
- Gotować jeszcze chwilę, a następnie zdjąć z ognia i zostawić na 5 minut. Przestudzoną polewą polać ciasto.
Komentarze
O nie, to czas na jesienne ciasto czekoladowe! Za wcześnie na takie pyszności :D
Mogę upiec to ciasto w tortownicy o średnicy 24? Czy lepsza będzie na przykład forma typu 35×12?