Ciasta i ciasteczka | Kuchnia | metamorfoza salonu | Wegetariańskie

Ciasto murzynek z polewą czekoladową

Składniki ciasta wystarczy zmiksować lub energicznie wymieszać, aby się połączyły. I to wszystko. Serio. Wiem, że trudno uwierzyć, ale właśnie takie jest to ciasto. Bezproblemowe i pyszne. Podobnie wygląda sprawa z polewą. Składniki lądują w rondlu, wszystkiego po równo. Chwila na zagotowanie i mamy w garnku lśniącą, pachnącą polewę. Coś pięknego.

Ciasto murzynek z polewą czekoladową

ciasto:

2 szklanki mąki

2 łyżeczki proszku do pieczenia

szczypta soli

¾ szklanki cukru

2 łyżeczki cukru waniliowego

pół szklanki gorzkiego kakao

szklanka oleju

½ szklanki mleka

3 jajka

dodatkowo: masło i tarta bułka do formy

polewa:

4 łyżki kakao

4 łyżki cukru

4 łyżki masła

4 łyżki wody

  1. Formę wysmarować masłem i wysypać tartą bułką.
  2. Wszystkie składniki umieścić w misce.
  3. Zmiksować tak by się połączyły.
  4. Przelać do przygotowanej wcześniej formy.
  5. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 175 st.C z włączoną funkcją góra/dół. Piec 40 minut.
  6. Wyjąć z piekarnika, zostawić aby ciasto przestygło, a następnie przełożyć na kratkę.
  7. Składniki polewy włożyć do rondelka. Podgrzewać cały czas mieszając, do momentu wrzenia.
  8. Gotować jeszcze chwilę, a następnie zdjąć z ognia i zostawić na 5 minut. Przestudzoną polewą polać ciasto.

avatar Beata Lipov

Dziennikarka, zawodowo piszę i fotografuję. Na zamówienie urządzam wnętrza, przeprowadzam metamorfozy, robię coś z niczego, inspiruję i motywuję kobiety, prowadzę warsztaty kulinarne, craftowe i fotograficzne. Założyłam i niezmiennie z przyjemnością piszę blog Lawendowy Dom.

Zapraszam

Komentarze

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *