Ciasta i ciasteczka | Kuchnia

Błyskawiczne ciasto ze śliwkami na oleju

To ciasto przygotujesz w jakieś 6 minut, nie przesadzam. Dolicz jeszcze 35 minut w piekarniku i kilka minut na ostygnięcie. Wybieram śliwki lekko kwaskowe, lekko niedojrzałe, ale koniecznie łatwo odchodzące od pestek.

Po upieczeniu ciasto zostawiam do w formie aby przestygło. Choć najbardziej lubię zjeść jeszcze ciepły kawałek z kulką lodów waniliowych :)

Błyskawiczne ciasto ze śliwkami na oleju

[przepis]

700 g śliwek

4 jajka

¾ szklanki cukru

łyżka cukru waniliowego

1 ½ szklanki mąki

łyżeczka proszku do pieczenia

pół szklanki oleju

dodatkowo masło i bułka tarta do formy

[/przepis]

  1. Piekarnik rozgrzać do 190 st. C z włączoną funkcją góra/dół.
  2. Śliwki umyć, osuszyć, przekroić na pół, pozbawić pestek.
  3. Jajka utrzeć z cukrem i cukrem do białości.
  4. Zmniejszyć obroty miksera i stopniowo dodać mąkę z proszkiem do pieczenia, a na końcu olej.
  5. Formę wysmarować masłem i oprószyć bułką. Wlać ciasto.
  6. Na wierzchu ułożyć śliwki.
  7. Wstawić do piekarnika na 35 minut. Po upieczeniu pozostawić w formie do wystygnięcia.

avatar Beata Lipov

Dziennikarka, zawodowo piszę i fotografuję. Na zamówienie urządzam wnętrza, przeprowadzam metamorfozy, robię coś z niczego, inspiruję i motywuję kobiety, prowadzę warsztaty kulinarne, craftowe i fotograficzne. Założyłam i niezmiennie z przyjemnością piszę blog Lawendowy Dom.

Zapraszam

Komentarze

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Dzień dobry,

Jakie są wymiary foremki, z której Pani korzysta? :)
Potrzebuję odpowiednio dobrać proporcje składników.

Z góry dziękuję za odpowiedź!