Ciasta i ciasteczka | Kuchnia

Błyskawiczne ciasto ze śliwkami na oleju

To ciasto przygotujesz w jakieś 6 minut, nie przesadzam. Dolicz jeszcze 35 minut w piekarniku i kilka minut na ostygnięcie. Wybieram śliwki lekko kwaskowe, lekko niedojrzałe, ale koniecznie łatwo odchodzące od pestek.

Po upieczeniu ciasto zostawiam do w formie aby przestygło. Choć najbardziej lubię zjeść jeszcze ciepły kawałek z kulką lodów waniliowych :)

Błyskawiczne ciasto ze śliwkami na oleju

[przepis]

700 g śliwek

4 jajka

¾ szklanki cukru

łyżka cukru waniliowego

1 ½ szklanki mąki

łyżeczka proszku do pieczenia

pół szklanki oleju

dodatkowo masło i bułka tarta do formy

[/przepis]

  1. Piekarnik rozgrzać do 190 st. C z włączoną funkcją góra/dół.
  2. Śliwki umyć, osuszyć, przekroić na pół, pozbawić pestek.
  3. Jajka utrzeć z cukrem i cukrem do białości.
  4. Zmniejszyć obroty miksera i stopniowo dodać mąkę z proszkiem do pieczenia, a na końcu olej.
  5. Formę wysmarować masłem i oprószyć bułką. Wlać ciasto.
  6. Na wierzchu ułożyć śliwki.
  7. Wstawić do piekarnika na 35 minut. Po upieczeniu pozostawić w formie do wystygnięcia.

avatar Beata Lipov

Dziennikarka, zawodowo piszę i fotografuję. Na zamówienie urządzam wnętrza, przeprowadzam metamorfozy, robię coś z niczego, inspiruję i motywuję kobiety, prowadzę warsztaty kulinarne, craftowe i fotograficzne. Założyłam i niezmiennie z przyjemnością piszę blog Lawendowy Dom.

Zapraszam

Komentarze

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Dzień dobry,

Jakie są wymiary foremki, z której Pani korzysta? :)
Potrzebuję odpowiednio dobrać proporcje składników.

Z góry dziękuję za odpowiedź!

Wspaniałe ciasto piekę go już któryś raz z kolej , pulchne, wilgotne i smaczne . Ciasto robi się szybko ale też szybko znika.

ciasto bardzo smakuje moi bliskim, piekę go już któryś raz z kolej , pulchne, wilgotne i smaczne . Ciasto robi się szybko ale też szybko znika.

Ciasto jest pyszne, jak jest ciepłe. Po ostygnięciu staje się dość suche. Piekłam 45 minut! Super proste w przygotowaniu.
Osoby, które boją się samodzielnie piec, mogą spokojnie zaryzykować. Nie ma czego zepsuć. Należy jednak pamiętać, że jajka ubija się z cukrem do białości 5-7 minut i radzę nie skracać tego czasu.
Pewnie jeszcze do niego wrócę.

Piekłam dzisiaj ciasto jest przepyszne i wilgotne, oraz bardzo szybkie w przygotowaniu. Polecam osobom, które są bardzo zapracowane. Pozdrawiam Jadwiga😉

Robilam dzis z jabłkami i wyszło rewelacyjnie. Ciasto wystarczyło na dużą blachę, warstwa jabłek, ja dodałam kruszonkę i posypałam migdałami. Bardzo fajny szybki przepis.

Robiłam to ciasto bez cukru waniliowego i wyszło przepyszne. Polecam teraz robię to samo ale z małymi brzoskwiniami też jest pyszne

Ciasto proste, łatwe i smaczne. Piekę je drugi raz. Trzeba tylko sprawdzić patyczkiem czy się upiekło w kilku miejscach. Jak piekłem pierwszy raz to o dziwo nieduży kawałek był surowy.

Nie podaje Pani temperatury pieczenia. Czy włożyć do nagrzanego piekarnika czy nie. Proszę przepis edytować i poprawić. To ważne informacje.

Droga Ewo, czytaj ze zrozumieniem. Podałam temperaturę pieczenia i ustawienia piekarnika w pierwszym punkcie :) Pozdrawiam serdecznie Beata Lipov

Mnie nie przypadło do gustu to ciasto, taka wyrośnięta buła mi wyszła, może dlatego że śliwka nie puściła zbytnio soku, suche takie, urosło wysokie, trochę jak biszkopt, chyba je przełoże czymś do smaku.