Błyskawiczne ciasto ze śliwkami na oleju
22 września 2020, 14:44 | Ciasta i ciasteczka Kuchnia | 3

To ciasto przygotujesz w jakieś 6 minut, nie przesadzam. Dolicz jeszcze 35 minut w piekarniku i kilka minut na ostygnięcie. Wybieram śliwki lekko kwaskowe, lekko niedojrzałe, ale koniecznie łatwo odchodzące od pestek.
Po upieczeniu ciasto zostawiam do w formie aby przestygło. Choć najbardziej lubię zjeść jeszcze ciepły kawałek z kulką lodów waniliowych :)
Błyskawiczne ciasto ze śliwkami na oleju
700 g śliwek
4 jajka
¾ szklanki cukru
łyżka cukru waniliowego
1 ½ szklanki mąki
łyżeczka proszku do pieczenia
pół szklanki oleju
dodatkowo masło i bułka tarta do formy
- Piekarnik rozgrzać do 190 st. C z włączoną funkcją góra/dół.
- Śliwki umyć, osuszyć, przekroić na pół, pozbawić pestek.
- Jajka utrzeć z cukrem i cukrem do białości.
- Zmniejszyć obroty miksera i stopniowo dodać mąkę z proszkiem do pieczenia, a na końcu olej.
- Formę wysmarować masłem i oprószyć bułką. Wlać ciasto.
- Na wierzchu ułożyć śliwki.
- Wstawić do piekarnika na 35 minut. Po upieczeniu pozostawić w formie do wystygnięcia.
Wygląda mega apetycznie. Minimum wysiłku, tak lubię :-)))
Nie pozostaje nic innego jak spróbować :)
Dzień dobry,
Jakie są wymiary foremki, z której Pani korzysta? :)
Potrzebuję odpowiednio dobrać proporcje składników.
Z góry dziękuję za odpowiedź!