To ciasto przygotujesz w jakieś 6 minut, nie przesadzam. Dolicz jeszcze 35 minut w piekarniku i kilka minut na ostygnięcie. Wybieram śliwki lekko kwaskowe, lekko niedojrzałe, ale koniecznie łatwo odchodzące od pestek.
Po upieczeniu ciasto zostawiam do w formie aby przestygło. Choć najbardziej lubię zjeść jeszcze ciepły kawałek z kulką lodów waniliowych :)
Błyskawiczne ciasto ze śliwkami na oleju
[przepis]
700 g śliwek
4 jajka
¾ szklanki cukru
łyżka cukru waniliowego
1 ½ szklanki mąki
łyżeczka proszku do pieczenia
pół szklanki oleju
dodatkowo masło i bułka tarta do formy
[/przepis]
- Piekarnik rozgrzać do 190 st. C z włączoną funkcją góra/dół.
- Śliwki umyć, osuszyć, przekroić na pół, pozbawić pestek.
- Jajka utrzeć z cukrem i cukrem do białości.
- Zmniejszyć obroty miksera i stopniowo dodać mąkę z proszkiem do pieczenia, a na końcu olej.
- Formę wysmarować masłem i oprószyć bułką. Wlać ciasto.
- Na wierzchu ułożyć śliwki.
- Wstawić do piekarnika na 35 minut. Po upieczeniu pozostawić w formie do wystygnięcia.
Komentarze
Wygląda mega apetycznie. Minimum wysiłku, tak lubię :-)))
Nie pozostaje nic innego jak spróbować :)
Dzień dobry,
Jakie są wymiary foremki, z której Pani korzysta? :)
Potrzebuję odpowiednio dobrać proporcje składników.
Z góry dziękuję za odpowiedź!
Ciasto proste ale bardzo smaczne, dziękuję za przepis 🥰
Wspaniałe ciasto piekę go już któryś raz z kolej , pulchne, wilgotne i smaczne . Ciasto robi się szybko ale też szybko znika.
ciasto bardzo smakuje moi bliskim, piekę go już któryś raz z kolej , pulchne, wilgotne i smaczne . Ciasto robi się szybko ale też szybko znika.
Po 35 minutach ciasto jest nadal rzadkie i surowe ☹️
Być może to kwestia piekarnika, u mnie 35 wystarcza
Piekłam to ciasto i mi wyszło bardzo smaczne. Piekłam troszkę dłużej. Polecam teraz zmieniam tylko owoce.
Bardzo się cieszę, że jesteś zadowolona. Ja też bardzo je lubię :)
Bardzo dobre ciasto i bardzo szybko znika , wszyscy znajomi się nim zachwycają.:)
Ciasto jest pyszne, jak jest ciepłe. Po ostygnięciu staje się dość suche. Piekłam 45 minut! Super proste w przygotowaniu.
Osoby, które boją się samodzielnie piec, mogą spokojnie zaryzykować. Nie ma czego zepsuć. Należy jednak pamiętać, że jajka ubija się z cukrem do białości 5-7 minut i radzę nie skracać tego czasu.
Pewnie jeszcze do niego wrócę.
Piekłam dzisiaj ciasto jest przepyszne i wilgotne, oraz bardzo szybkie w przygotowaniu. Polecam osobom, które są bardzo zapracowane. Pozdrawiam Jadwiga😉
Ogromnie się cieszę, że przepis Ci się spodobał.To bardzo miłe :)
Robilam dzis z jabłkami i wyszło rewelacyjnie. Ciasto wystarczyło na dużą blachę, warstwa jabłek, ja dodałam kruszonkę i posypałam migdałami. Bardzo fajny szybki przepis.
Super szybki przepis na ciasto . Tylko jaką wielkość blachy zastosować? Proszę o odpowiedz. Pozdrawiam
Robiłam to ciasto bez cukru waniliowego i wyszło przepyszne. Polecam teraz robię to samo ale z małymi brzoskwiniami też jest pyszne
Ciasto proste, łatwe i smaczne. Piekę je drugi raz. Trzeba tylko sprawdzić patyczkiem czy się upiekło w kilku miejscach. Jak piekłem pierwszy raz to o dziwo nieduży kawałek był surowy.
Bardzo pyszne. Ja antytalencie do pieczenia ,a wszyscy się zachwycali
Te proporcje to na jaką blaszkę?
Placek rewelacyjny super polecam robiłam z malinami i trochę brzoskwiń niebo w gębie ❤️
Cieszę się, że przepis przypadł Ci do gustu :)
Ja robiłam na blaszce 27/25
Troszkę suche na następny dzień,mam lepszy przepis na ciasta z owocami😌
Nam odpowiada :)
Nie podaje Pani temperatury pieczenia. Czy włożyć do nagrzanego piekarnika czy nie. Proszę przepis edytować i poprawić. To ważne informacje.
Droga Ewo, czytaj ze zrozumieniem. Podałam temperaturę pieczenia i ustawienia piekarnika w pierwszym punkcie :) Pozdrawiam serdecznie Beata Lipov
Mnie nie przypadło do gustu to ciasto, taka wyrośnięta buła mi wyszła, może dlatego że śliwka nie puściła zbytnio soku, suche takie, urosło wysokie, trochę jak biszkopt, chyba je przełoże czymś do smaku.