Kategoria: Desery
Błyskawiczne mini serniczki bez pieczenia – doskonałe na śniadanie na wynos
To propozycja na coś smacznego i prostego z łatwo dostępnych składników, które w zasadzie można policzyć na palcach jednej ręki. Mini serniczki nie wymagają pieczenia, ani specjalnych umiejętności, a doskonale sprawdzają się jako pożywne śniadanie lub przekąska w ciągu dnia. To świetny pomysł np. na śniadanie na wynos. Przygotowane możemy zamknąć w słoiczku i zabrać… Czytaj dalej Błyskawiczne mini serniczki bez pieczenia – doskonałe na śniadanie na wynos
Najlepszy przepis na placki z papierówkami (lub innymi jabłkami)
Najlepszy dlatego, że jest super prosty i smakuje dokładnie tak, jak powinny smakować placki, które pamiętasz z dzieciństwa. Nie ma tu żadnego wymyślania i kombinowania. Jajka, mąka i jogurt, który możesz zastąpić kefirem lub maślanką. No i jabłka, to najważniejsze. Powinny być kwaskowe, najlepsze w tej chwili to papierówki. Te zielone, skromne jabłuszka możesz tak… Czytaj dalej Najlepszy przepis na placki z papierówkami (lub innymi jabłkami)
Najlepsze naleśniki z truskawkami
Lubię klasyczne, proste smaki, a moje naleśniki z truskawkami właśnie do takich należą. Niby nic wyszukanego, ale moja córeczka pochłonęła podwójną porcję z wyraźną przyjemnością, a i ja skusiłam się na dwa chrupiące naleśniki prosto z patelni i przy okazji tradycyjnie poplamiłam sobie bluzkę ;) Usmażone wcześniej naleśniki smaruję musem ze świeżych, dojrzałych truskawek, składam… Czytaj dalej Najlepsze naleśniki z truskawkami
Domowe lody śmietankowo – truskawkowe. Wersja bez laktozy
Przepis na domowe lody śmietankowo-truskawkowe wpadł mi do głowy zupełnie niedawno. Miałam ochotę na klasyczny smak truskawek ze śmietaną w wersji zmrożonej, a że staram się unikać laktozy w mojej diecie, to zamiast tradycyjnej śmietany, użyłam śmietany wegańskiej, którą przygotowuję na bazie mleka sojowego i oleju. Ciekawa byłam, co wyniknie z takiej kompozycji i okazało… Czytaj dalej Domowe lody śmietankowo – truskawkowe. Wersja bez laktozy
Wegańska kwaśna śmietana
Jeśli tak jak ja uwielbiasz truskawki ze śmietaną i unikasz produktów mlecznych, to przepis na wegańską kwaśną śmietanę na mleku sojowym powinien Ci się przydać. Dodaję do niej odrobinę cukru waniliowego i mam to, co uwielbiam – pychotę nad pychotami ;) Niesłodzoną używam do zup i chłodników. Wegańska kwaśna śmietana [przepis] ¼ szklanki dobrze schłodzonego mleka sojowego… Czytaj dalej Wegańska kwaśna śmietana
Błyskawiczne wegańskie domowe lody truskawkowe bez cukru i maszynki.
Ten patent na domowe lody truskawkowe moim skromnym zdaniem zasługuje na Nobla. Z dwóch składników otrzymujesz w kilka sekund pyszne, pełne smaku, słodkie, pachnące latem lody, od razu gotowe do jedzenia. Czy to nie cud?! Pierwszy składnik do banan. To on nadaje lodom jedwabistą konsystencję i naturalną słodycz. Teraz owoce. Koniecznie mrożone. Mogą to być… Czytaj dalej Błyskawiczne wegańskie domowe lody truskawkowe bez cukru i maszynki.
Błyskawiczny wegański krem jaglany z musem z mango
Jeśli jeszcze się zastanawiasz, czy polubisz kaszę jaglaną, mam dla Ciebie przepis na błyskawiczny krem jaglany, który przekona Cię, że jaglanka do niebo w gębie! Nawet moja kulinarnie konserwatywna jedenastolatka wyjadała krem z miski wielkimi łyżkami, a to nie jest u nas widok częsty. Przygotowanie kremu jest bardzo szybkie, pod warunkiem, że masz już ugotowaną kaszę.… Czytaj dalej Błyskawiczny wegański krem jaglany z musem z mango
Placuszki bananowe lub wegański koktajl ze szpinakiem. Śniadanie 2 w 1 :)
Tego jeszcze nie było – robisz sobie wegański koktajl ze szpinakiem, dodajesz płatki owsiane i za chwilę masz pyszne zielone placuszki bananowe. Jeden bardzo prosty przepis i dwie pyszne śniadaniowe potrawy, którymi możesz doskonale rozpocząć swój dzień. Sama nie mogę się zdecydować, co bardziej mi smakuje – koktajl, czy placuszki. Gotowa do eksperymentu? Najlepsze placuszki… Czytaj dalej Placuszki bananowe lub wegański koktajl ze szpinakiem. Śniadanie 2 w 1 :)
Najlepsza chrupiąca owsianka z dżemem truskawkowym
Chrupiąca owsianka to jedno z ulubionych śniadań w naszym domu. Wyobraź sobie, że zanurzasz łyżkę w białym, kremowym jogurcie o lekko kwaskowym, orzeźwiającym smaku i napotykasz lekki opór chrupiących, otoczonych cieniutką warstewką karmelizowanego miodu płatków owsianych, by wreszcie trafić na kawałek lata zamkniętego w naturalnym aromacie dżemu truskawkowego z wyczuwalnymi kawałkami owoców. To idealny przepis… Czytaj dalej Najlepsza chrupiąca owsianka z dżemem truskawkowym
Błyskawiczne wegańskie batony czekoladowe z olejem kokosowym
O oleju kokosowym napisano już wiele dobrego. Sprawdza się zarówno celach kosmetycznych, jak i kulinarnych. Mnie najbardziej interesują te jego właściwości, które wspomagają aktywny, zdrowy tryb życia i pomagają w zachowaniu szczupłej sylwetki. Olej kokosowy charakteryzuje się niezwykłą łatwością przyswajania przez organizm. Zawiera wyjątkową grupę tłuszczy, które nazywają się trójglicerydami średniołańcuchowymi. Te sprytne tłuszcze po dostaniu… Czytaj dalej Błyskawiczne wegańskie batony czekoladowe z olejem kokosowym
Wegański lunch box dla smakoszy. Jedz smacznie w pracy :)
Ostatnio odebrałam sporo próśb o kontynuację cyklu „Jedz smacznie w pracy”, więc wracam z tematem i mam dziś pomysł pyszny, zdrowy i przyjemnie sycący. Jestem pewna, że wegański, a przy okazji i bezglutenowy zestaw będzie smakował nie tylko tym co na diecie, ale zadowoli też podniebienia prawdziwych smakoszy. To jest po prostu pyszne jedzenie, które… Czytaj dalej Wegański lunch box dla smakoszy. Jedz smacznie w pracy :)
Wegańskie batony daktylowe z masłem orzechowym i jagodami Goji.
Wegańskie batony daktylowe to doskonała opcja dla łasuchów, którzy jednocześnie dbają o linię i dobrą formę. Pełne zdrowej energii, nie zawierają laktozy, ani cukru. To przepis, który można wykorzystać na kilka sposobów. Nieschłodzonym kremem posmaruj tosty, naleśniki, lub przełóż ciasto. Po schłodzeniu powstanie pyszna przekąska w formie batonów. Na zdrowie :) Wegańskie batony daktylowe z… Czytaj dalej Wegańskie batony daktylowe z masłem orzechowym i jagodami Goji.
Amerykańskie pankejki migdałowe
To są prawdopodobnie najsmaczniejsze amerykańskie pankejki jakie kiedykolwiek jadłaś. Możesz je nazywać placuszkami, naleśnikami, czy jak tam chcesz, ale pankejki (pancakes, jeśli się upierasz) od razu kojarzą się z czymś pulchnym, puszystym, niewielkim i złocistym. Te dzisiejsze wzbogacone są dodatkiem zmielonych migdałów i mrożonymi owocami jagodowymi. Użyłam aronii i malin, ale sprawdzą się też jeżyny,… Czytaj dalej Amerykańskie pankejki migdałowe
Odchudzone faworki w wersji fit. Chrust
Jeśli lubisz faworki, ale z różnych względów unikasz potraw smażonych, kalorycznych, tłustych, to mam przepis na odchudzone faworki w wersji fit, który z pewnością spodoba Ci się tak samo jak mi :) Na początek odchudziłam ciasto i śmietanę zastąpiłam w nim jogurtem naturalnym. Gotowe, cieniuteńko rozwałkowane chrusty ułożyłam na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i… Czytaj dalej Odchudzone faworki w wersji fit. Chrust
Przepis na wigilijne kluski z makiem
Trudno wyobrazić sobie świąteczny stół bez maku w różnych postaciach, u nas najczęściej na stole obok makowca pojawiają się kluski z makiem. Danie pozornie niewyszukane, ale pełne świątecznego smaku. Można je podać w oddzielnych szklanych pucharkach, ozdobić kawałkami skórki pomarańczowej i ziarnami granatu, który pięknie kontrastuje z ciemnym, prawie czarnym makiem. Przepis na kluski z… Czytaj dalej Przepis na wigilijne kluski z makiem
Trufle kawowo-czekoladowe. Jadalny prezent
Jeśli jesteś uzależniony od bloku czekoladowego (przepis tu), to trufle kawowo-czekoladowe też skradną Ci serce i podniebienie. To też doskonały pomysł na jadalny prezent, ale warto zadbać o godną oprawę tego przysmaku. Ładne pudełeczko i ozdobne papilotki załatwią sprawę. Gotowe trufle przechowujemy w lodówce do 3 tygodni. Smacznego :) Trufle kawowo-czekoladowe [przepis] 125 g masła… Czytaj dalej Trufle kawowo-czekoladowe. Jadalny prezent
Lemon curd – jadalny prezent
Lemon curd to kolejny prosty i bardzo smaczny pomysł na jadalny prezent. Pochodzące z dziewiętnastowiecznej Anglii cytrynowe mazidło ucieszy każdego łasucha. Sprawdza się jako dodatek do tostów lub naleśników. Można nim nadziać babeczki, użyć jako polewy do tortu lub pokryć nim cytrynowy sernik. Albo wyjadać po prostu łyżeczką podczas świątecznych leniwych wieczorów, gdy człowiek przejadł się… Czytaj dalej Lemon curd – jadalny prezent