Wegańskie batony daktylowe to doskonała opcja dla łasuchów, którzy jednocześnie dbają o linię i dobrą formę. Pełne zdrowej energii, nie zawierają laktozy, ani cukru. To przepis, który można wykorzystać na kilka sposobów. Nieschłodzonym kremem posmaruj tosty, naleśniki, lub przełóż ciasto. Po schłodzeniu powstanie pyszna przekąska w formie batonów. Na zdrowie :)
Wegańskie batony daktylowe z masłem orzechowym i jagodami Goji
[przepis]
100 g migdałów
200 g daktyli
150 ml gęstego mleka kokosowego ( z puszki)
150 g masła orzechowego
4 łyżki kakao (lub karob)
na wierzch:
2 łyżki Jagód Goji
2 łyżki migdałów
[/przepis]
- Migdały uprażyć na suchej patelni do momentu, aż zaczną przyjemnie pachnieć.
- Następnie przestudzić je i zmielić na mąkę. Ja robię to w małym blenderze.
- Daktyle pozbawić pestek. Jeśli są suszone, zalać gorącą wodą, tak by je przykryła i zostawić, by zmiękły. Jeśli są świeże, pominąć ten etap.
- Zmiksować mleko kokosowe, masło i odsączone z wody daktyle.
- Dodać mąkę migdałową i kakao.
- Miksować, aż wszystkie składniki się połączą i powstanie krem. Taki krem jest doskonały do naleśników, placuszków, tart lub na tosty. Można go też przełożyć do formy wyłożonej pergaminem, na wierzchu ułożyć jagody i posiekane migdały.
- Wstawić do zamrażalnika na 2 godziny, następnie pokroić na porcje i podawać w formie batonów. Pycha!
Komentarze
Dobrej nocy :-) a w poniedziałek trzeba wstać z uśmiechem (takie małe postanowienie) :-)
Bardzo mi się pdoba to postanowienie, dobrej nocki Moniko :)
Nawzajem:-)
<3
To na pewno coś dla Nas :)
Życzę smacznego :)
Rano biegne po skladniki :)
To rozumiem :)
Beato, rozumiem, że batony muszą być podawane niemalże z zamrażarki?? czy jest szansa na podanie ich np. w przedszkolu?? chciałabym zrobić synkowi na ur. jest zakaz spożywania cukru. tu są daktyle. extra alternatywa by była
Anno, do przedszkola polecam raczej babeczki bananowe. Jeśli pominiesz czekoladę, będą bezcukrowe: http://lawendowy-dom.com.pl/bezcukrowe-babeczki-owsiano-bananowe-z-blendera/
Weronika!!!
Jadlabym!
Pyszne :)
O tak :) Uwielbiam jagody Goji, które świetnie kontrastują ze słodyczą batonika.
Czy zamiast daktyli mogą być suszone morele? Nie mogę strawic smaku daktyli 😥