Jeśli jesteś uzależniony od bloku czekoladowego (przepis tu), to trufle kawowo-czekoladowe też skradną Ci serce i podniebienie. To też doskonały pomysł na jadalny prezent, ale warto zadbać o godną oprawę tego przysmaku. Ładne pudełeczko i ozdobne papilotki załatwią sprawę. Gotowe trufle przechowujemy w lodówce do 3 tygodni. Smacznego :)
Trufle kawowo-czekoladowe
[przepis]
125 g masła
110 g cukru
3 łyżki kakao
łyżka kawy rozpuszczalnej
10 drobno pokruszonych herbatników typu Petit Beurre
250 g mleka w proszku
szczypta soli
dodatkowo:
kakao i kawa rozpuszczalna do oprószenia
[/przepis]
- Do garnka wlać szklankę wody, dodać masło, cukier, kakao, zagotować.
- Odstawić, żeby masa lekko przestygła.
- Dodać kawę, następnie, ciągle mieszając, wsypywać stopniowo mleko w proszku.
- Na koniec dodać pokruszone herbatniki.
- Z powstałej masy uformować kulki wielkości orzecha włoskiego.
- Kakao i kawę wymieszać w misce.
- W mieszance obtoczyć trufle i włożyć je do lodówki, najlepiej na noc.
Po więcej pomysłów na jadalne prezenty zapraszam tu.
Komentarze
jakie piękne!
<3
pachnie pieknie czekoladowo kawowo :) , naprawde mi zapachnialo :)
Wymiekam Beatko…Bez komentarza….
Uwielbiam trufle! Ja bym dodała jeszcze skórkę pomarańczową. Jak długo można je przechowywać poza lodówką jeśli chcemy je dać na prezent?
Strasznie rzadkie mi wyszło ;-( Na pewno ta szklanka wody jest potrzebna?