Kategoria: Desery
Placuszki bananowe (banana pancakes) bez cukru i mleka – pomysł na śniadanie, od którego się uzależnisz.
Placuszki bananowe (banana pancakes) to doskonały pomysł na śniadanie. A jakie jest śniadanie doskonałe? Wiadomo, powinno być błyskawiczne, bo rano czasu zawsze jest za mało, powinno wchodzić samo do buzi, przyjemnie sycić i dawać energię. Mimo, że jestem babką pomysłową, to poranne śniadanie, to pierwsze, które muszę wydać moim dzieciakom tuż przed wyjściem do szkoły,… Czytaj dalej Placuszki bananowe (banana pancakes) bez cukru i mleka – pomysł na śniadanie, od którego się uzależnisz.
Wegańskie mango lassi z ananasem
Mega szybki, orzeźwiający, przepyszny deser. W Lawendowym Domu uwielbiamy go i przygotowujemy na wiele sposobów – z samego mango, lub z dodatkiem ananasa, do picia, lub bardziej gęsty, do wcinania łyżeczką. Tradycyjnie dodaje się do niego naturalny jogurt, ja jednak wolę wersję z mlekiem kokosowym. Wegańskie mango lassi z ananasem [przepis] 2 dojrzałe mango 1/4… Czytaj dalej Wegańskie mango lassi z ananasem
Serowe placuszki z owocami jagodowymi
Nie znam chyba osoby, która takim placuszkom mogłaby się oprzeć. Mają bardzo delikatną konsystencję i wspaniały smak. To jedno z tych dań, na które moje głodomory rzucają się bez specjalnego zachęcania. Ale co zrobić, jeśli mamy w domu niejadka? Powiem Wam w tajemnicy, że w dzieciństwie też byłam właśnie takim niejadkiem. Dlatego sama, jako mama… Czytaj dalej Serowe placuszki z owocami jagodowymi
Lody wegańskie z orzechami w karmelu bez maszynki.
W zasadzie sprawa jest tak prosta, że aż wstyd. No bo wystarczy dwa składniki wymieszać, dodać co tam wleci pod rękę i robota w zasadzie skończona. Kilka przepisów na lody wegańskie już na Lawendowym Domu było. Te są inne. Zamrażamy je w pojemniku, a następnie, gdy już są na kamień zmrożone, wyjmujemy, dajemy ze 20… Czytaj dalej Lody wegańskie z orzechami w karmelu bez maszynki.
Wegańskie lody brzoskwiniowe bez cukru
Ponieważ jestem łakomczuchem klasy premium, to latem trudno jest mi się oprzeć lodowym deserom. Uwielbiam, po prostu uwielbiam pod każdą postacią. Przyznać mi się tu proszę, czy ktoś dzieli ze mną los nieuleczalnego lodopożeracza? Więc czasem, gdy mam wielką ochotę na coś zimnego i pysznego, zaglądam do lodówki, a tam czekają na mnie pyszne, wegańskie lody… Czytaj dalej Wegańskie lody brzoskwiniowe bez cukru
Wegańskie raffaello z kaszy jaglanej
Wegańskie raffaello z kaszy jaglanej – coś małego, prostego i smacznego. W sam raz dla łasuchów na diecie, dla tych, co lubią kaszę jaglaną pod każdą postacią i kokosowy smak. Po prostu fajny przepis, smacznego :) Wegańskie raffaello z kaszy jaglanej (ok. 20 sztuk) 100 g kaszy jaglanej 250 ml mleka kokosowego kupnego lub domowego… Czytaj dalej Wegańskie raffaello z kaszy jaglanej
Kokosowy pudding chia z czekoladą daktylową
Od dawna miałam ochotę na ten deser. Bardzo prosty w przygotowaniu, o ciekawej konsystencji i niebanalnym smaku. Delikatny, kokosowy smak, wzbogacony cytrusową nutą z dodatkiem wyrazistej i słodkiej czekolady z daktyli. Główny składnik deseru to nasiona chia. Zawierają kwasy Omega-3, wapń, potas, magnez i żelazo, są też naturalnym źródło białka. To co, skusicie się? Kokosowy… Czytaj dalej Kokosowy pudding chia z czekoladą daktylową
Nocna owsianka z masłem orzechowym. Ty śpisz, a śniadanie się robi :)
Śniadanie to najważniejszy posiłek w ciągu dnia – słyszeliście już pewnie setki razy to zdanie. Ja też, ale co robić, taka jest prawda. I nie ma tu wymówek, że czasu brak, czy nie jestem głodna. Ten pierwszy posiłek po wstaniu z łóżka po prostu trzeba zjeść i już. Co powiecie na śniadanie, które robi się… Czytaj dalej Nocna owsianka z masłem orzechowym. Ty śpisz, a śniadanie się robi :)
Letni lunch box. Jedz smacznie na wakacjach :)
Ze mnie to taka kaczka dziwaczka. Do wakacyjnej walizki obok kostiumu kąpielowego, kapelusza i klapek wrzucam… blender ręczny. Śmiejcie się, jeśli chcecie, wcale nie będę się gniewać, ale prawda jest taka, że ja bez blendera jestem jak bez ręki. W wakacje chcę rozkoszować się piękną pogodą, luzem i dobrym samopoczuciem. A moje samopoczucie zależy w… Czytaj dalej Letni lunch box. Jedz smacznie na wakacjach :)
„Mam kota na punkcie mleka”. Jogurtowa ambrozja z owocami i migdałami prażonymi w miodzie
Na taki deser to skusi się chyba każdy, nawet największy niejadek. Jemy przecież w pierwszej kolejności oczami, a oczy moich dzieci, gdy proponuję im szklanicę wypełnioną bogactwem owoców, przykrytych jogurtową kołderką i posypanych chrupiącymi, lśniącymi od karmelu miodowego migdałów mówią, że takich pyszności to one nigdy nie odmawiają. To kolejna sztuczka Kota Mleczysława, który… Czytaj dalej „Mam kota na punkcie mleka”. Jogurtowa ambrozja z owocami i migdałami prażonymi w miodzie
„Mam kota na punkcie mleka”. Domowe lody jogurtowe
Uwielbiamy lodowe desery w naszym domu. Dorośli i dzieci, całą rodziną zajadamy się zmrożonymi przysmakami i to nie tylko latem. W okresie, gdy dostępne są sezonowe owoce jagodowe, szalejemy ze smakami i kolorami, a ulubioną bazą naszych eksperymentów jest gęsty, kremowy jogurt naturalny, pozytywnie wpływający na organizm i zawierający dużą dawkę dobrze przyswajalnego wapnia. Samo… Czytaj dalej „Mam kota na punkcie mleka”. Domowe lody jogurtowe
Lunch box w wersji lux ;) Jedz smacznie w pracy.
Nawet nie wiecie, z jaką radością komponuję kolejne lunch boxy dla Was, a z jeszcze większą czytam, że korzystacie z tych pomysłów i w swoich pudełeczkach na drugie śniadanie od czasu do czasu znajduje się też coś z Lawendowego Domu :) Temat zdrowego jedzenia w pracy poruszam już od dobrych kilku miesięcy we współpracy z działem… Czytaj dalej Lunch box w wersji lux ;) Jedz smacznie w pracy.
Wegańskie lody czekoladowe
Od miesięcy zajadam się wegańskim budyniem na bazie awokado i mleka kokosowego (przepis tu). Tym razem zmieniłam nieco proporcje, zwiększyłam ilość dojrzałego, tłustego awokado, które nadaje masie cudowną, jedwabistą konsystencję i zamroziłam w foremkach. Pycha, moi mili, pycha :) Wegańskie lody czekoladowe 2 dojrzałe awokado dojrzały banan 2 łyżki Ksylitolu Sante 4 łyżki kakao 150… Czytaj dalej Wegańskie lody czekoladowe
Jagody Goji – z czym to jeść? Pięć przepisów
Pojawiają się w wielu przepisach, widać je na sklepowych półkach. Mają ciekawy słodki, smak, piękną czerwoną barwę i warto im się przyjrzeć bliżej. Są bogatym źródłem witamin C, A, B1, B2, B6 oraz E. Dostarczają naszemu organizmowi antyoksydantów, spowalniających proces starzenia się i chroniących przed chorobami. Są również bogate w błonnik pokarmowy i żelazo. Jagody… Czytaj dalej Jagody Goji – z czym to jeść? Pięć przepisów
„Mam kota na punkcie mleka”, czyli kto lubi kożuch z mleka? Tosty francuskie z polewą owocową.
Mam w domu trzy mlekopije w wieku szkolnym. Każda z moich córek to inny model kulinarny, co zawsze mnie dziwi, a chyba nie powinno. Najmłodsza za szklankę ciepłego mleczka oddałaby wiele, o każdej porze dnia i nocy, średnia gustuje w jogurtach, najlepiej gęstych, naturalnych oraz wszelkiego rodzaju serach żółtych podawanych na różne sposoby. Najstarsza jest… Czytaj dalej „Mam kota na punkcie mleka”, czyli kto lubi kożuch z mleka? Tosty francuskie z polewą owocową.
Panna Cotta na Prima Aprilis.
Witam Was pierwszokwietniowym dowcipem, na który nabiorą się nie tylko dzieci. No bo przyznajcie sami, czy nie skusilibyście się na szklaneczkę ciepłego mleczka w ten pochmurny poranek? Nasze mleko okazało się totalnie zakręcone i nie chciało za żadne skarby wyjść ze szklanki. Nawet największy niejadek nie będzie się mógł oprzeć pysznemu włoskiemu deserowi z dodatkiem… Czytaj dalej Panna Cotta na Prima Aprilis.
Nie daj się wkręcić! Pięć pomysłów na Prima Aprilis
Dziś podrzucam Wam garść pierwszokwietniowych żartów, dla tych, którzy chcieliby coś przygotować na jutro. Liczy się pomysł. Wiem, wiem, jak się tak człowiek dokładnie przyjrzy, to widać całą prawdę gołym okiem. Ale efekt zaskoczenia działa na naszą korzyść, więc jeśli Wam się chce, to warto już dziś coś wykombinować. A jutro pokażę Wam mój tegoroczny… Czytaj dalej Nie daj się wkręcić! Pięć pomysłów na Prima Aprilis