Lemon curd to kolejny prosty i bardzo smaczny pomysł na jadalny prezent. Pochodzące z dziewiętnastowiecznej Anglii cytrynowe mazidło ucieszy każdego łasucha. Sprawdza się jako dodatek do tostów lub naleśników. Można nim nadziać babeczki, użyć jako polewy do tortu lub pokryć nim cytrynowy sernik. Albo wyjadać po prostu łyżeczką podczas świątecznych leniwych wieczorów, gdy człowiek przejadł się już tradycyjnymi daniami, ale wciąż ma ochotę na odrobinę czegoś dobrego :)
Lemon curd
[przepis]
3 cytryny
2 całe jajka i 2 żółtka
200 g cukru
20 g mąki ziemniaczanej
30 g masła
[/przepis]
- Cytryny dokładnie umyć, osuszyć.
- Zetrzeć z nich skórkę, a następnie wycisnąć sok.
- Do garnka z grubym dnem wsypać cukier, dodać sok i skórkę cytrynową, mąkę ziemniaczaną, jajka i żółtka.
- Całość energicznie rozmieszać i postawić na małym ogniu.
- Podgrzewać, cały czas mieszając i w ten sposób doprowadzić do wrzenia.
- Dodać masło i gotować jeszcze 2-3 minut, cały czas mieszając. Masa powinna być idealnie gładka i lśniąca. Jeśli ma niewielkie grudki, można ją przetrzeć przez sitko lub zmiksować.
- Krem przełożyć do wygotowanego wcześniej słoiczka, zakręcić i odstawić do ostygnięcia. W lodówce można przechowywać do 2 tygodni.
Komentarze
hej. Lemon curd kupuję w Niemczech i to jedno z moich ulubionych mazideł na kanapki.. I dziś właśnie zmienił się mój świat – nie miałam pojęcia, że to tak proste i tanie w przygotowaniu! szoooooooook. dzięki za ten przepis. niedługo na pewno wypróbuję. jesteś wspaniała :)