Tego jeszcze nie było – robisz sobie wegański koktajl ze szpinakiem, dodajesz płatki owsiane i za chwilę masz pyszne zielone placuszki bananowe. Jeden bardzo prosty przepis i dwie pyszne śniadaniowe potrawy, którymi możesz doskonale rozpocząć swój dzień. Sama nie mogę się zdecydować, co bardziej mi smakuje – koktajl, czy placuszki. Gotowa do eksperymentu?
Najlepsze placuszki bananowe lub wegański koktajl ze szpinakiem
[przepis]
¾ szklanki mleka roślinnego
2 dojrzałe banany
2 szklanki szpinaku
czubata łyżka masła orzechowego
szklanka płatków owsianych
olej do smażenia
dodatkowo:
miód, syrop z agawy lub syrop klonowy do polania
szklanka o pojemności 300 ml
[/przepis]
- Do czaszy blendera wlać mleko, dodać obrane banany, umyty szpinak i masło orzechowe.
- Zmiksować i… wypić lub dodać płatki i ponownie zmiksować.
- Rozgrzać olej na nieprzywierającej patelni.
- Smażyć niewielkie placki na małym ogniu.
- Gdy na powierzchni pojawią małe dziurki, przełożyć placki przy pomocy szpatułki na drugą stronę i dosmażyć. Odsączyć na papierowym ręczniku z nadmiaru tłuszczu i polać miodem. Smacznego :)
Komentarze
Jutro rano te placki będą na moim talerzu. Dzięki za namiar.
Smacznego Dorota, tylko pamiętaj, żeby smażyć je na małym ogniu :)
Genialne Beatko!!!
Dziękuję Słonko :)
A szpinak świeży? Czy mrożony rozdrobniony?
Świeży.
Hmm kusząco wygląda :-)
Cieszę się :)
Hmmmm powiem szczerze że nabrałam ochoty, chociaż nie lubię eksperymentować w kuchni to chyba się skuszę na takie placuszki, dzięki za pomysł.
A czym można zastąpić masło orzechowe?
Po prostu nie dodawaj masła i też będzie ok.
Właśnie zrobiłam, potwierdzam pychota!!! Prosto, szybko smacznie. Dziękuję za wspaniały przepis i czekam na więcej. Ps. Dodałam jeszcze szczyptę soli i pieprzu do placuszków.
A czy można je zrobić w piekarniku? chciałabym żeby mógł je zjeść mój 13 miesięczny maluch.