Przepis na domowe lody śmietankowo-truskawkowe wpadł mi do głowy zupełnie niedawno. Miałam ochotę na klasyczny smak truskawek ze śmietaną w wersji zmrożonej, a że staram się unikać laktozy w mojej diecie, to zamiast tradycyjnej śmietany, użyłam śmietany wegańskiej, którą przygotowuję na bazie mleka sojowego i oleju. Ciekawa byłam, co wyniknie z takiej kompozycji i okazało się, że był to strzał w dziesiątkę. Jeśli zależy Ci na lodach bezcukrowych, to cukier możesz tu zastąpić ksylitolem, syropem z agawy lub stewią.
Domowe lody śmietankowo – truskawkowe bez laktozy
[przepis]
100 g słodkich truskawek
¼ szklanki schłodzonego mleka sojowego (koniecznie bez cukru)
¼ szklanki oleju
łyżeczka soku z cytryny
½ łyżeczki ekstraktu z wanilii (można zastąpić cukrem waniliowym)
2 łyżki cukru lub dowolnego słodzika (ksylitol, stewia, syrop z agawy)
[/przepis]
- Mleko wlać do dzbanka, zmiksować, aż się spieni.
- Zmniejszyć obroty miksera, stopniowo dodawać olej, cały czas miksując.
- Na koniec dodać sok z cytryny, ekstrakt waniliowy i cukier.
- Wymieszać masę.
- Truskawki pokroić lub zmiksować.
- Do foremek nałożyć truskawki, wlać masę śmietankową i wstawić lody do zamrażarki najlepiej na całą noc. Smacznego :)
Komentarze
A po co własciwie ten olej?
Żeby zrobić wegańską śmietanę.
Oczywiście, że robimy! Prawie codziennie :p dziś truskawka, ananas i banan :-)
Podzielisz się przepisem :) ?
O matko, super połączenie :)
Pewnie:
* mrożone truskawki 200 gram
* mrożony banan 100 gram
* 2 plastry mrożonego świeżego ananasa
Wszystko blendujemy i gotowe :-)
Mrożone owoce leśne, cukier, mleczko kokosowe, banan.
Beatka, zaśliniłam ekran :))))
mrożą się truskawki banan i awokado, a najprościej – mrożony banan z jogo greckim :-)
No to jeszcze banan, masło orzechowe i smietanka kokosowa :-)
Zabija mnie Pani tymi zdjęciami :D Dziś robię!!!
A czy można dokładniejszy opis prosić? 😆
Anna D’Agostino ahh jak się cieszę, smacznego :-)
Monika Marczewska przepis jest u mnie na fp ale proszę bardzo:
Składniki:
* 2 zamrożone banany (200gram) przed mrozeniem kroję na plasterki
* 20 gram masła orzechowego
* 20 ml śmietanki kokosowej
Wszystko zmielilam w termomixie i gotowe :-)
I banan malina i borówka :-)
Ale blendujesz i zamrazasz?
Owoce zamrażam i zamrożone blenduje w tm :-) i zajadamy od razu :-)
Lawendowy Dom jak unikasz laktozy ze względów zdrowotnych, a nie koniecznie nabiału – Łowicz ma cały asortyment na jogurty, serki itp bez laktozy, polecam :-)
Dzięki Haniu za info :) Przyjrzę się ich ofercie. Nauczyłam się stosować zamienniki, ale czasem człowiek ma ochotę na jakiś tradycyjny smak :)
po 10 latach bez laktozy chętnie wróciłam do jogurtów i nawet bialego sera! (ale to inna firma, muszę zajrzeć ;-)
Jogurt grecki, miód i maliny
Robię w maszynie do lodów. Przepis podstawowy: 2 duże jajka, 2/3 szklanki cukru, dwa kubki śmietany kremówki, kubek mleka. Ze smakami można potem eksperymentować, choć ja najbardziej lubię po prostu dodać dwie łyżeczki ekstraktu waniliowego.
Lody „na patyku” w foremkach z IKEA :
Pierwsza warstwa,zmiksowane: banan, śmietanka kokosowa ( w kostkach), zmielona wanilia
Druga warstwa: zmiksowane mango lub inne kwaskowate owoce sezonowe
Trzecia warstwa: składniki z pierwszej warstwy z dodatkiem kakao. Trójkolorowe, trój smakowe lody są u nas hitem absolutnym :-)
A skąd macie śmietankę kokosowa? I jeszcze pytanie gdzie mozna kupic te foremki do lodów w Ikei, jeszcze gdzieś?
Poza ikea na allegro ogromny wybór :-)
A śmietankę kokosowa ja robie sama, robiąc mleko kokosowe smietanka jest częścią gęsta na górze mleka które stoi w lodówce i się rozwartwi :-)
A mleko jak robisz?
Przepis również jest na moim fp ale proszę bardzo :-)
Mleko kokosowe w termomixie:
* 200 gram wiórek kokosowych
* litr wody niegazowanej
Do naczynia miksujacego wsypać wiórki i zalać wodą, pozostawić na noc. Rano podgrzewać 6 min/60 st./obr.2 Następnie miksujemy całość obr.10./40s całość bardzo mocno odciskamy odciskamy przez gaze lub pieluche i przelewamy do buteleczki czy sloika i przechowujemy w lodówce. Rozwarstwianie się mleka jest normalnym zjawiskiem. U góry powstaje smietanka, na dole woda. Przed użyciem należy całość wymieszać lub wstrząsnąć butelką. Z podanych proporcji wyszło mi ok 700ml mleka jak na zdjęciu, butelka ma 1l pojemności :-)
Tak samo możemy wykonać mleko bez termomixa, na noc w garnku zalać wiórki woda, rano podgrzać caly czas mieszając, pilnować aby się nie zagotowalo i dokladnie całość zmiksować blenderem, następnie przecisnąć przez gaze, mi najlepiej jest używać pieluchy tetrowej.
Dorota, wystarczy kubeczek po jogurcie i łyżeczka :-)
Może być inne mleko zamiast sojowego?
hej, a próbowałyście lodów z White Plate 'O jabłkach’ ? Pycha, polecam!
:) ja od wczoraj jestem posiadaczką maszyny do lodów. Mrozi się w zamrażarce i jutro planuję zacząć moją przygodę z domowymi lodami :) a póki co gościły u nas lody z mrożonych bananów i masła orzechowego :) pozdrawiam
Tak!! :-) Czekam na dostawę patyczków drewnianych ;-) bo się skończyły. My teraz jesteśmy na etapie truskawkowych. Blenduję truskawki, wlewam do foremki do kostek lodu, i po około 30 minutach wkładam patyczki :-) Lubimy bananowe, malinowe, porzeczkowe, jagodowe
Wyglądają obłędnie! Aż mam ochotę od razu do kuchni pobiec i je zrobić;)) Jutro przepis na pewno wypróbuję. Pozdrawiam ciepło:)
Tak jest – moje ukochane o smaku caffe latte :)
http://zmyslowesmaki.pl/2015/08/25/puszyste-domowe-lody-bez-jajek-bez-maszynki/