Amerykańskie pankejki migdałowe

To są prawdopodobnie najsmaczniejsze amerykańskie pankejki jakie kiedykolwiek jadłaś. Możesz je nazywać placuszkami, naleśnikami, czy jak tam chcesz, ale pankejki (pancakes, jeśli się upierasz) od razu kojarzą się z czymś pulchnym, puszystym, niewielkim i złocistym. Te dzisiejsze wzbogacone są dodatkiem zmielonych migdałów i mrożonymi owocami jagodowymi. Użyłam aronii i malin, ale sprawdzą się też jeżyny, jagody, porzeczki lub drobne truskawki. Pamiętaj, że smażąc pankejki trzeba im dać nieco czasu. Dlatego ogień pod patelnią powinien być minimalny, żeby zdążyły dosmażyć się w środku.
Amerykańskie pankejki migdałowe
proporcje na 6 szt.
50 g migdałów
100 g mąki pszennej
1/4 łyżeczki proszku do pieczenia
1/4 łyżeczki sody
jajko
100 ml gęstego jogurtu naturalnego
50 ml mleka
skórka otarta z połowy cytryny
100 g owoców jagodowych (u mnie mrożone, a w sezonie świeże)
olej do smażenia
- Migdały zmielić.
- Połączyć z mąką, proszkiem do pieczenia i sodą.
- Jajko wymieszać z jogurtem i mlekiem.
- Mieszankę wlać do miski z sypkimi produktami.
- Dodać skórkę cytryny, wymieszać ciasto tak, by składniki się połączyły.
- Na koniec dodać owoce, delikatnie wymieszać.
- Olej rozgrzać na patelni.
- Wlać porcje ciasta, zmniejszyć moc palnika do minimum, smażyć pankejki do momentu, aż wierzch się lekko zetnie i pojawią się małe dziurki. To znak, że można je przełożyć na drugą stronę i dosmażyć.
- Gotowe pankejki można podawać z owocami, miodem lub cukrem pudrem.
Ja ogromną!
Ślę do Ciebie świeżą partię prosto z patelni :)))
Ja zawsze
Dla Ciebie specjalna porcja Anetko :)
Dziekuje 😊
Mmmm,migdałowe.Muszą smakować wybornie!Skuszę się na jednego,a co mi tam ! :)
Czasem warto zgrzeszyć ;)
Lawendowy Dom ,teraz to już mnie naprawdę przekonałaś :) Buziaki.
<3
O … nie … dziękuję … za dużo kalorii … ja drugi tydzień jestem na samych warzywkach – dla zdrowotności ;) miłego wieczoru :D
A, to trzymam kciuki i smacznego :) Warzywka też super!
Miam, miam oj kusisz nas Beato .!
:) Smacznego!
Mam już zmielone migdały proszę podaj ile najlepiej łyżek i dodać, dzięki
W przepisie jest napisane 50 g.
Nie mam wagi.
2 czubate łyżki wystarczą :)
na sobotnie śniadanie – muszę rozmrozić jagody i maliny :)
Nie rozmrażaj, do ciasta wrzuciasz zamrożone.
Ale do dekoracji :) niech mąż też ładne, a nie tylko smaczne dostanie :)
nie kuś :) znowu jakaś pychotka tu…. ileż można tych twoich pysznych rzeczy robić? :)
No ja się pytam – ile??? Pozdrawiam serdecznie!
Lawendowy Dom nieskończenie wiele :)
:))))))
Zrobiłam dzisiaj na śniadanie. REWELACYJNE! Moje dziewczyny zajadały się i poszło po kilka dokładek. U nas od razu podwójna porcja ciasta do zrobienia :) pozdrawiam!
Bardzo się cieszę, że Wam smakowały, no i pozdrawiam serdecznie calą rodzinkę!
Wymierzylam skladniki co do grama, ciasto wyszlo geste jak beton, wiec dodalam wiecej mleka. Bez dodatkow smakowaly jak bulka… duze rozczarowanie :(
czy lato, czy zima – u mnie wiedzie prym banan i kiwi :D
Ha, ha, ha, Dorzuć może do tego chociaż kilka malin w sezonie ;)
Wspaniałą inspiracja na kolacje. U mnie dziejszym dodatkiem będą jagódki
Jagody to doskonały wybór. Uwielbiam je :)))
Pysznie, wyglądają. U mnie też często się pojawiają. A jeśli chodzi o owoce, dzieciaki tak je uwielbiają, że nie ma dnia bez odwiedzin straganu z owocami. Maliny, truskawki, morele, brzoskwinie, czereśnie, arbuzy, melony, borówki, jabłka, gruszki, śliwki. O rany… chyba nie ma takich, których nie lubią.
Aniu, ale apetyczne zdjęcie! No i masz wielkie szczęście, bo nie wszystkie dzieciaki przepadają za owocami. Pozdrawiam całą rodzinkę!
Oj tak wiem, że niektóre kaprysza. Ale w przypadku maluchów zawsze zastanawiam się, czy rzeczywiście nie lubią, czy to kinderek do łapki nie za szybko podany :-)
Gocha Rogowska
MALINY:)
Oj tak, ja też uwielbiam!!!
a na dzisiejszy ciepły dzień mam zupę wiśniową z kaszą jaglaną :) podaję ją z łyżeczką greckiego jogurtu i odrobiną świeżych listków mięty :)
Bardzo oryginalne danie. Nie jadłam zupy owocowej z kaszą jaglaną. Super zestawienie :)
a na drugie danie ….pan kejki…Lawendowy Dom narobił mi apetytu.
No to baaaaardzo się cieszę :)
I mnie maslo orzechowe banany I syrop klonowy lub z truskawkami
Pycha!
Można zamienić mąkę pszenna na jakąś inną? :)
Polecam jaglaną.
aaaa, po raz pierwszy wyszły mi puchate pankejki, co prawda nie zrobiłam z migdałami ani owocami, ale zastosowałam podstawowe składniki i bingo :) puchate i smaczne, zawsze robiłam z innego przepisu i w smaku takie se, zbite i płaskie – normalnie Cię kocham Beti :)
uwielbiam pankejki, ale moje potwory nie :( i robię tylko dla siebie
jutro na śniadanie testujemy ten przepis razem z córką. Zdjęcia tak smakowite, że nie mogłam się oprzeć :)