Desery | Kuchnia | Wegetariańskie

Amerykańskie pankejki migdałowe

To są prawdopodobnie najsmaczniejsze amerykańskie pankejki jakie kiedykolwiek jadłaś. Możesz je nazywać placuszkami, naleśnikami, czy jak tam chcesz, ale pankejki (pancakes, jeśli się upierasz) od razu kojarzą się z czymś pulchnym, puszystym, niewielkim i złocistym. Te dzisiejsze wzbogacone są dodatkiem zmielonych migdałów i mrożonymi owocami jagodowymi. Użyłam aronii i malin, ale sprawdzą się też jeżyny, jagody, porzeczki lub drobne truskawki. Pamiętaj, że smażąc pankejki trzeba im dać nieco czasu. Dlatego ogień pod patelnią powinien być minimalny, żeby zdążyły dosmażyć się w środku.

Amerykanskie-pankejki-migdalowe-przepis_03

Amerykanskie-pankejki-migdalowe-przepis_06

Amerykanskie-pankejki-migdalowe-przepis_07

Amerykańskie pankejki migdałowe

[przepis]

proporcje na 6 szt.

50 g migdałów

100 g mąki pszennej

1/4 łyżeczki proszku do pieczenia

1/4 łyżeczki sody

jajko

100 ml gęstego jogurtu naturalnego

50 ml mleka

skórka otarta z połowy cytryny

100 g owoców jagodowych (u mnie mrożone, a w sezonie świeże)

olej do smażenia

[/przepis]

  1. Migdały zmielić.
  2. Połączyć z mąką, proszkiem do pieczenia i sodą.
  3. Jajko wymieszać z jogurtem i mlekiem.
  4. Mieszankę wlać do miski z sypkimi produktami.
  5. Dodać skórkę cytryny, wymieszać ciasto tak, by składniki się połączyły.
  6. Na koniec dodać owoce, delikatnie wymieszać.
  7. Olej rozgrzać na patelni.
  8. Wlać porcje ciasta, zmniejszyć moc palnika do minimum, smażyć pankejki do momentu, aż wierzch się lekko zetnie i pojawią się małe dziurki. To znak, że można je przełożyć na drugą stronę i dosmażyć.
  9. Gotowe pankejki można podawać z owocami, miodem lub cukrem pudrem.

Amerykanskie-pankejki-migdalowe-przepis_04

avatar Beata Lipov

Dziennikarka, zawodowo piszę i fotografuję. Na zamówienie urządzam wnętrza, przeprowadzam metamorfozy, robię coś z niczego, inspiruję i motywuję kobiety, prowadzę warsztaty kulinarne, craftowe i fotograficzne. Założyłam i niezmiennie z przyjemnością piszę blog Lawendowy Dom.

Zapraszam

Komentarze

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Zrobiłam dzisiaj na śniadanie. REWELACYJNE! Moje dziewczyny zajadały się i poszło po kilka dokładek. U nas od razu podwójna porcja ciasta do zrobienia :) pozdrawiam!

Wymierzylam skladniki co do grama, ciasto wyszlo geste jak beton, wiec dodalam wiecej mleka. Bez dodatkow smakowaly jak bulka… duze rozczarowanie :(

Pysznie, wyglądają. U mnie też często się pojawiają. A jeśli chodzi o owoce, dzieciaki tak je uwielbiają, że nie ma dnia bez odwiedzin straganu z owocami. Maliny, truskawki, morele, brzoskwinie, czereśnie, arbuzy, melony, borówki, jabłka, gruszki, śliwki. O rany… chyba nie ma takich, których nie lubią.

Oj tak wiem, że niektóre kaprysza. Ale w przypadku maluchów zawsze zastanawiam się, czy rzeczywiście nie lubią, czy to kinderek do łapki nie za szybko podany :-)

aaaa, po raz pierwszy wyszły mi puchate pankejki, co prawda nie zrobiłam z migdałami ani owocami, ale zastosowałam podstawowe składniki i bingo :) puchate i smaczne, zawsze robiłam z innego przepisu i w smaku takie se, zbite i płaskie – normalnie Cię kocham Beti :)