To są prawdopodobnie najsmaczniejsze amerykańskie pankejki jakie kiedykolwiek jadłaś. Możesz je nazywać placuszkami, naleśnikami, czy jak tam chcesz, ale pankejki (pancakes, jeśli się upierasz) od razu kojarzą się z czymś pulchnym, puszystym, niewielkim i złocistym. Te dzisiejsze wzbogacone są dodatkiem zmielonych migdałów i mrożonymi owocami jagodowymi. Użyłam aronii i malin, ale sprawdzą się też jeżyny, jagody, porzeczki lub drobne truskawki. Pamiętaj, że smażąc pankejki trzeba im dać nieco czasu. Dlatego ogień pod patelnią powinien być minimalny, żeby zdążyły dosmażyć się w środku.
Amerykańskie pankejki migdałowe
[przepis]
proporcje na 6 szt.
50 g migdałów
100 g mąki pszennej
1/4 łyżeczki proszku do pieczenia
1/4 łyżeczki sody
jajko
100 ml gęstego jogurtu naturalnego
50 ml mleka
skórka otarta z połowy cytryny
100 g owoców jagodowych (u mnie mrożone, a w sezonie świeże)
olej do smażenia
[/przepis]
- Migdały zmielić.
- Połączyć z mąką, proszkiem do pieczenia i sodą.
- Jajko wymieszać z jogurtem i mlekiem.
- Mieszankę wlać do miski z sypkimi produktami.
- Dodać skórkę cytryny, wymieszać ciasto tak, by składniki się połączyły.
- Na koniec dodać owoce, delikatnie wymieszać.
- Olej rozgrzać na patelni.
- Wlać porcje ciasta, zmniejszyć moc palnika do minimum, smażyć pankejki do momentu, aż wierzch się lekko zetnie i pojawią się małe dziurki. To znak, że można je przełożyć na drugą stronę i dosmażyć.
- Gotowe pankejki można podawać z owocami, miodem lub cukrem pudrem.
Komentarze
Ja ogromną!
Ślę do Ciebie świeżą partię prosto z patelni :)))
Ja zawsze
Dla Ciebie specjalna porcja Anetko :)
Dziekuje 😊
Mmmm,migdałowe.Muszą smakować wybornie!Skuszę się na jednego,a co mi tam ! :)
Czasem warto zgrzeszyć ;)
Lawendowy Dom ,teraz to już mnie naprawdę przekonałaś :) Buziaki.
<3
O … nie … dziękuję … za dużo kalorii … ja drugi tydzień jestem na samych warzywkach – dla zdrowotności ;) miłego wieczoru :D
A, to trzymam kciuki i smacznego :) Warzywka też super!
Miam, miam oj kusisz nas Beato .!
:) Smacznego!
Mam już zmielone migdały proszę podaj ile najlepiej łyżek i dodać, dzięki
W przepisie jest napisane 50 g.
Nie mam wagi.
2 czubate łyżki wystarczą :)
na sobotnie śniadanie – muszę rozmrozić jagody i maliny :)
Nie rozmrażaj, do ciasta wrzuciasz zamrożone.
Ale do dekoracji :) niech mąż też ładne, a nie tylko smaczne dostanie :)
nie kuś :) znowu jakaś pychotka tu…. ileż można tych twoich pysznych rzeczy robić? :)
No ja się pytam – ile??? Pozdrawiam serdecznie!
Lawendowy Dom nieskończenie wiele :)
:))))))
Zrobiłam dzisiaj na śniadanie. REWELACYJNE! Moje dziewczyny zajadały się i poszło po kilka dokładek. U nas od razu podwójna porcja ciasta do zrobienia :) pozdrawiam!
Bardzo się cieszę, że Wam smakowały, no i pozdrawiam serdecznie calą rodzinkę!
Wymierzylam skladniki co do grama, ciasto wyszlo geste jak beton, wiec dodalam wiecej mleka. Bez dodatkow smakowaly jak bulka… duze rozczarowanie :(
czy lato, czy zima – u mnie wiedzie prym banan i kiwi :D
Ha, ha, ha, Dorzuć może do tego chociaż kilka malin w sezonie ;)
Wspaniałą inspiracja na kolacje. U mnie dziejszym dodatkiem będą jagódki
Jagody to doskonały wybór. Uwielbiam je :)))
Pysznie, wyglądają. U mnie też często się pojawiają. A jeśli chodzi o owoce, dzieciaki tak je uwielbiają, że nie ma dnia bez odwiedzin straganu z owocami. Maliny, truskawki, morele, brzoskwinie, czereśnie, arbuzy, melony, borówki, jabłka, gruszki, śliwki. O rany… chyba nie ma takich, których nie lubią.
Aniu, ale apetyczne zdjęcie! No i masz wielkie szczęście, bo nie wszystkie dzieciaki przepadają za owocami. Pozdrawiam całą rodzinkę!
Oj tak wiem, że niektóre kaprysza. Ale w przypadku maluchów zawsze zastanawiam się, czy rzeczywiście nie lubią, czy to kinderek do łapki nie za szybko podany :-)
Gocha Rogowska
MALINY:)
Oj tak, ja też uwielbiam!!!
a na dzisiejszy ciepły dzień mam zupę wiśniową z kaszą jaglaną :) podaję ją z łyżeczką greckiego jogurtu i odrobiną świeżych listków mięty :)
Bardzo oryginalne danie. Nie jadłam zupy owocowej z kaszą jaglaną. Super zestawienie :)
a na drugie danie ….pan kejki…Lawendowy Dom narobił mi apetytu.
No to baaaaardzo się cieszę :)
I mnie maslo orzechowe banany I syrop klonowy lub z truskawkami
Pycha!
Można zamienić mąkę pszenna na jakąś inną? :)
Polecam jaglaną.
aaaa, po raz pierwszy wyszły mi puchate pankejki, co prawda nie zrobiłam z migdałami ani owocami, ale zastosowałam podstawowe składniki i bingo :) puchate i smaczne, zawsze robiłam z innego przepisu i w smaku takie se, zbite i płaskie – normalnie Cię kocham Beti :)
uwielbiam pankejki, ale moje potwory nie :( i robię tylko dla siebie
jutro na śniadanie testujemy ten przepis razem z córką. Zdjęcia tak smakowite, że nie mogłam się oprzeć :)