Ostatnio odebrałam sporo próśb o kontynuację cyklu „Jedz smacznie w pracy”, więc wracam z tematem i mam dziś pomysł pyszny, zdrowy i przyjemnie sycący. Jestem pewna, że wegański, a przy okazji i bezglutenowy zestaw będzie smakował nie tylko tym co na diecie, ale zadowoli też podniebienia prawdziwych smakoszy. To jest po prostu pyszne jedzenie, które bez problemu można podgrzać, jeśli są ku temu warunki, albo pałaszować na zimno. Doda energii, pobudzi kubki smakowe, wyczaruje uśmiech na twarzy, nie zakwasi organizmu i sprawi, że będziesz miała siłę do dalszej pracy. Co my tu mamy? Pyszna potrawka z kaszy jaglanej na mleku kokosowym, z dodatkiem duszonego jarmużu i pieczonego, słodkiego batata. Do tego lekkie, ale wyraziste w smaku smoothie z malin, z dodatkiem sycącego banana i aromatycznego soku z mandarynek. Jestem pewna, że będzie Ci smakowało :)
Jak to ogarnąć?
- Kaszę jaglaną na mleku kokosowym przygotuj sobie dzień wcześniej
- Dzień wcześniej umyj i pokrój jarmuż, rano go tylko przesmażysz i połączysz z pozostałymi składnikami.
- Upiecz wcześniej batata, obierz ze skórki i pokrój w kostkę.
Kasza jaglana na mleku kokosowym z jarmużem i pieczonym batatem
[przepis]
100 g kaszy jaglanej
200 ml mleka kokosowego (przepis na domowe mleko kokosowe znajdziecie tu)
100 g jarmużu
1/2 pęczka dymki
łyżka oleju
sól
1/2 łyżeczki ostrej papryki w proszku
łyżka soku z cytryny
1/2 pieczonego batata
[/przepis]
- Kaszę wsypać do garnka, uprażyć na sucho, aż zacznie ładnie, intensywnie pachnieć. Trzeba przy tym pamiętać, by cały czas ją mieszać.
- Uprażoną kaszę przesypać na sitko, zalać wrzącą wodą, dokładnie odsączyć.
- Ponownie włożyć do garnka, dodać mleko, doprowadzić do wrzenia.
- Następnie zmniejszyć ogień do minimum, przykryć garnek i gotować jeszcze 20 minut, aż kasza będzie miękka.
- Jarmuż pokroić, dymkę posiekać. Rozgrzać olej, wrzucić dymkę, po chwili jarmuż. Smażyć ok. 5 minut na średnim ogniu, często mieszając. Pod koniec doprawić solą, papryką i sokiem z cytryny.
- Batata obrać ze skóry, pokroić w kostkę. Jarmuż połączyć z kaszą, batatem i chwilę razem przesmażyć. Przełożyć do pudełka.
Smoothie z malin
[przepis]
100 g mrożonych malin
1/2 dojrzałego banana
150 ml soku z mandarynek (używam soku świeżo wyciskanego)
[/przepis]
- Maliny wrzucić do blendera.
- Zalać 100 ml gorącej wody.
- Dodać banana i sok.
- Zmiksować, przelać do słoika lub kubka.
Więcej pomysłów na smaczne i zdrowe jedzenie do pracy znajdziesz tu.
Komentarze
Super wiadomość .Moje pudełeczko czeka na nowe propozycje pozdrowienia
Mam nadzieję, że inspiracje się przydadzą :)
Jakoś nie mogę polubić się z jarmużem. Jutro chyba tuńczyk i warzywa z makaronem i tofu Jaglanka to na śniadanie Bardzo lubię ten cykl
Inspiracja jak zawsze super. Dzięki Tobie przerzuciłam się na lunch boxy. Jutro garść owoców, ryż z potrawką z kurczaka.
A przygotowane rano smoothie ile godzin może postać w pojemniku? Do lunchu przetrwają wartości odżywcze czy max do 2-go śniadania?
Ewa Koszałka spróbuj jarmuż+ba nan+kiwi
Albo szpinak 💚
Mniam. Polubiłam się z jarmużem jakiś czas temu, a co najdziwniejsze zajadają się nim także moje dzieci, które innej zieleniny nie znoszą i plują nawet kawałkiem natki w zupie… Dodaję go w formie pure do różnej maści kotlecików.
Powiedz proszę skąd ten piękny słoiczek do smoothie?
Super zestaw! A co tam pod smoothie się kryje? :)
A ja jvtro zabieram kaszę jęczmienna z pieczonymi warzywami,sezamem i miodem.
Ooo jakie pyszne! Chyba wyprubuje ten przepis:)
Od kilku dni z racji zespołu jelita nadwrażliwego jestem na diecie FODMAP – cud, od razu ulga po latach męczarni. Ale to też problem co ugotować, jeśli wiele rzeczy jest na liście produktów zabronionych:( Na szczęście wiele przepisów na Pani blogu można zmodyfikować do zasad low fodmap. Więc czekam z niecierpliwością na nowe wpisy. Pozdrawiam