Bezglutenowe | Desery | Kuchnia | Wegetariańskie

Wegańska kwaśna śmietana

Jeśli tak jak ja uwielbiasz truskawki ze śmietaną i unikasz produktów mlecznych, to przepis na wegańską kwaśną śmietanę na mleku sojowym powinien Ci się przydać. Dodaję do niej odrobinę cukru waniliowego i mam to, co uwielbiam – pychotę nad pychotami ;) Niesłodzoną używam do zup i chłodników.

weganska-kwasna-smietana-przepis01

weganska-kwasna-smietana-przepis02

Wegańska kwaśna śmietana

[przepis]

¼ szklanki dobrze schłodzonego mleka sojowego

¼ szklanki oleju

łyżeczka soku z cytryny

dodatkowo: cukier waniliowy

(szklanka 250 ml pojemności)

[/przepis]

  1. Mleko wlać do dzbanka i zmiksować, aż się mocno spieni.
  2. Nie przerywając ubijania dodawać małym strumieniem olej, dokładnie tak, jak to się robi w przypadku majonezu.
  3. Na koniec dodać sok z cytryny i ubijać jeszcze chwilę.
  4. Jeśli zależy Ci na śmietanie gęstszej, odstaw ją do lodówki na minimum pół godziny. Śmietanę do truskawek możesz dosmaczyć cukrem waniliowym. Smacznego!

weganska-kwasna-smietana-przepis04

avatar Beata Lipov

Dziennikarka, zawodowo piszę i fotografuję. Na zamówienie urządzam wnętrza, przeprowadzam metamorfozy, robię coś z niczego, inspiruję i motywuję kobiety, prowadzę warsztaty kulinarne, craftowe i fotograficzne. Założyłam i niezmiennie z przyjemnością piszę blog Lawendowy Dom.

Zapraszam

Komentarze

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *