Jeśli tak jak ja uwielbiasz truskawki ze śmietaną i unikasz produktów mlecznych, to przepis na wegańską kwaśną śmietanę na mleku sojowym powinien Ci się przydać. Dodaję do niej odrobinę cukru waniliowego i mam to, co uwielbiam – pychotę nad pychotami ;) Niesłodzoną używam do zup i chłodników.
Wegańska kwaśna śmietana
[przepis]
¼ szklanki dobrze schłodzonego mleka sojowego
¼ szklanki oleju
łyżeczka soku z cytryny
dodatkowo: cukier waniliowy
(szklanka 250 ml pojemności)
[/przepis]
- Mleko wlać do dzbanka i zmiksować, aż się mocno spieni.
- Nie przerywając ubijania dodawać małym strumieniem olej, dokładnie tak, jak to się robi w przypadku majonezu.
- Na koniec dodać sok z cytryny i ubijać jeszcze chwilę.
- Jeśli zależy Ci na śmietanie gęstszej, odstaw ją do lodówki na minimum pół godziny. Śmietanę do truskawek możesz dosmaczyć cukrem waniliowym. Smacznego!
Komentarze
Jakie cudne miseczki/ kubeczki/ pojemniczki …
Słoiczki :)))
Lawendowy Dom cudne. Można je jeszcze gdzieś nabyć?
Kasiu, one są bardzo popularne – to słoiczki Weck. Bywają w TK Maxx, ale i w wielu innych sklepach. W internecie też :)
A musi byc mleko sojowe? Czy moze byc inne roslinne? Bo niestety ja nie dosc ze nie moge mleka krowiego to produkty sojowe tez nie za dobrze toleruje…
Musi być sojowe.
spróbuj z kokosowym, tez pieknie sie ubija , ale tylko ta stała częśc.
No tak, racja :) nie pomyslalam a przeciez nie raz robilam :)
Marta Okuniewska !