Przepis na wigilijne kluski z makiem

21 grudnia 2015, 13:49 | Boże Narodzenie Desery Kuchnia Porady świąteczne Świąteczne Święta | 57
Przepis na wigilijne kluski z makiem

Trudno wyobrazić sobie świąteczny stół bez maku w różnych postaciach, u nas najczęściej na stole obok makowca pojawiają się kluski z makiem. Danie pozornie niewyszukane, ale pełne świątecznego smaku. Można je podać w oddzielnych szklanych pucharkach, ozdobić kawałkami skórki pomarańczowej i ziarnami granatu, który pięknie kontrastuje z ciemnym, prawie czarnym makiem.

Kluski-z-makiem-przepis_04

Kluski-z-makiem-przepis_01

Przepis na kluski z makiem

masa makowa:

200 g maku

500 ml mleka

łyżka masła

5 łyżek miodu

skórka otarta z jednej cytryny

3 krople zapachu migdałowego

po 50 g migdałów, orzechów włoskich, rodzynek

70 g smażonej skórki pomarańczowej (przepis tu)

dodatkowo:

makaron (mogą być np. łazanki lub wstążki)

ziarna granatu

  1. Mak wsypać do garnka, zalać mlekiem, doprowadzić do wrzenia. Gotować 30 minut na małym ogniu.
  2. Ugotowany mak odsączyć na gęstym sitku, a następnie zmielić w maszynce.
  3. Na patelni rozgrzać masło z miodem.
  4. Dodać ugotowany w mleku i zmielony mak. Smażyć na średnim ogniu, cały czas mieszając, aż masa się zagęści.
  5. Dodać skórkę cytryny, zapach migdałowy, drobno posiekane migdały, orzechy oraz sparzone wcześniej rodzynki i skórkę pomarańczową. Wymieszać dokładnie i odstawić do wystygnięcia.
  6. Makaron ugotować, odlać na sitku, wymieszać z makiem.
  7. Całość przełożyć do salaterki i schłodzić. Kluski z makiem najlepiej smakują następnego dnia, gdy wszystkie smaki się „przegryzą”.

Kluski-z-makiem-przepis_05

Kluski-z-makiem-przepis_02

Beata Lipov

Ponoć mówią, że jestem najbardziej zakręconą 40-to latką w Polsce. Tysiąc pomysłów na minutę to moja specjalność. Gotuję, prowadzę warsztaty, biegam, wyciskam poty na siłowni, piszę książki, spotykam się z czytelnikami, motywuję dziewczyny takie jak Ty do dbania o siebie i zdrowszego, piękniejszego życia. Lawendowy Dom to także Twój dom.

Zapraszam
Beata Lipov

Komentarze

57 odpowiedzi na “Przepis na wigilijne kluski z makiem”

  1. U mnie też, kluski a makowiec na deser :)

  2. u mnie będzie kutia w wersji dla osób z nietolerancją pszenicy i diabetyków, a co… :)

  3. U nas będą makowki, makowce na ciescie kruchym i drozdzowym i tegoroczny debiut-tort makowy Pani mamy

  4. U mnie też makiełki,a i bułka z makiem dla męża też będzie, groch z kapustą ulubione danie teścia i barszcz z uszkami za którym dzieci przepadają.

  5. Monika Hampel pisze:

    Makówki <3 właściwie mnie wystarczy na całe święta, nie musi być karpia, kapusty śledzi tylko nasze śląskie makówki, podobno tylko na Śląsku są makówki a pychotka taka

  6. u mnie nic z maku bo nie lubię akurat,ale jak święta były w domu to tylko makowiec był bo reszta rodziny też nie jest za makiem, wolę śliedzia:-)

  7. U nas i kutia i kluski :) kluski głownie z uwagi na pamięć o Tacie …

  8. Monika Hampel pisze:

    Makówki to tradycyjna wigilijna potrawa gotuje się przemielony mak z miodem lub cukrem najlepi ej na mleku, kroi się weka lub lynga (czyli bułkę paryską) w kostkę układa się warstwowo bułka orzechy rodzynki i mak sypie się na koniec kokos i resztę bakali włożyć do lodówki na schłodzenie jak jest suche podlać mlekiem my lubimy wilgotne :-)

  9. Makowiec na kruchym spodzie. Drożdzowe pierogi z makiem (pieczone)

  10. youstyna pisze:

    U mnie i makówki i kutia i makaron z makiem :) wszystkiego po troszku.

  11. Maria Molicka pisze:

    można je zrobić np. już jutro? mak przechować w lodówce? będzie niespodzianka dla męża, ostatnio wspominał,że w dzieciństwie robiła jego babcia :)

  12. Ania Klinkosz pisze:

    U nas makowiec bezglutenowy, pierogi z makiem, śleżyki wileńskie w wersji z makiem i tort makowy. Ale teraz zastanawiam się nad tymi kluskami :-)
    Ale nadzwyczajnie piękne to są te szklanki na zdjęciach :-)

  13. Makielki-bułka z makiem i bakaliami

  14. Uwielbiam kluski z makiem, mniam

  15. Kutia i kluski :) U nas zawsze było tak, że Mama ze wschodu a Tato z poznańskiego, dlatego obowiązkowo były obie potrawy. Przez wiele lat Mama narzekała, że musi te kluski przygotowywać dla jednej osoby ;) bo ja raczej byłam „ta od kutii”. Potem Tato odszedł po długiej chorobie a kluski … zostały z nami – okazało się, że przyzwyczajenie wygrało <3 Tato pewnie spogląda z Nieba na nas i myśli: "z tymi kobietami ... nie zrozumiesz" ;)

  16. Makowiec, a kluski tylko mnie smakują.

  17. Maria Molicka pisze:

    kluski z makiem wg Twojego przepisu, w ub.roku wszystkim bardzo smakowały <3 i już upieczony makowiec na kruchym spodzie.

  18. a ja w kwestii makowca Twojej Mamy , bo mam mak mielony – miało być do ciasta drożdżowego, ale muszę zmienić plany co do pieczenia – czy jego mam też sparzyć na noc czy zrobić z niego masę makową tak jak na „makowiec gwiazda”, pomocy bo termin mi mija :-)

  19. Kutia :) a tort pomaranczowo-orzechowy :) tu dziele sie przepisem naszym tradycyjnym :)

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *