Boże Narodzenie | Desery | Kuchnia | Porady świąteczne | Świąteczne | Święta

Przepis na wigilijne kluski z makiem

Trudno wyobrazić sobie świąteczny stół bez maku w różnych postaciach, u nas najczęściej na stole obok makowca pojawiają się kluski z makiem. Danie pozornie niewyszukane, ale pełne świątecznego smaku. Można je podać w oddzielnych szklanych pucharkach, ozdobić kawałkami skórki pomarańczowej i ziarnami granatu, który pięknie kontrastuje z ciemnym, prawie czarnym makiem.

Kluski-z-makiem-przepis_04

Kluski-z-makiem-przepis_01

Przepis na kluski z makiem

[przepis]

masa makowa:

200 g maku

500 ml mleka

łyżka masła

5 łyżek miodu

skórka otarta z jednej cytryny

3 krople zapachu migdałowego

po 50 g migdałów, orzechów włoskich, rodzynek

70 g smażonej skórki pomarańczowej (przepis tu)

dodatkowo:

makaron (mogą być np. łazanki lub wstążki)

ziarna granatu

[/przepis]

  1. Mak wsypać do garnka, zalać mlekiem, doprowadzić do wrzenia. Gotować 30 minut na małym ogniu.
  2. Ugotowany mak odsączyć na gęstym sitku, a następnie zmielić w maszynce.
  3. Na patelni rozgrzać masło z miodem.
  4. Dodać ugotowany w mleku i zmielony mak. Smażyć na średnim ogniu, cały czas mieszając, aż masa się zagęści.
  5. Dodać skórkę cytryny, zapach migdałowy, drobno posiekane migdały, orzechy oraz sparzone wcześniej rodzynki i skórkę pomarańczową. Wymieszać dokładnie i odstawić do wystygnięcia.
  6. Makaron ugotować, odlać na sitku, wymieszać z makiem.
  7. Całość przełożyć do salaterki i schłodzić. Kluski z makiem najlepiej smakują następnego dnia, gdy wszystkie smaki się „przegryzą”.

Kluski-z-makiem-przepis_05

Kluski-z-makiem-przepis_02

avatar Beata Lipov

Dziennikarka, zawodowo piszę i fotografuję. Na zamówienie urządzam wnętrza, przeprowadzam metamorfozy, robię coś z niczego, inspiruję i motywuję kobiety, prowadzę warsztaty kulinarne, craftowe i fotograficzne. Założyłam i niezmiennie z przyjemnością piszę blog Lawendowy Dom.

Zapraszam

Komentarze

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Makowki to jest slaski deser wigilijny :)trzykrotnie mielony mak gotuje sie w mleku z maslem,doprawia miodem i bakaliami i ta masa makowa zalewa sie kromki bulki tzw paryskiej.Ja jednak wole sucharki i na koniec zageszczam budyniem waniliowym.Podaje sie w misie udekorowane migdalami i wiorkami kokosowymi :)

Makówki <3 właściwie mnie wystarczy na całe święta, nie musi być karpia, kapusty śledzi tylko nasze śląskie makówki, podobno tylko na Śląsku są makówki a pychotka taka

Makówki to tradycyjna wigilijna potrawa gotuje się przemielony mak z miodem lub cukrem najlepi ej na mleku, kroi się weka lub lynga (czyli bułkę paryską) w kostkę układa się warstwowo bułka orzechy rodzynki i mak sypie się na koniec kokos i resztę bakali włożyć do lodówki na schłodzenie jak jest suche podlać mlekiem my lubimy wilgotne :-)

U nas makowiec bezglutenowy, pierogi z makiem, śleżyki wileńskie w wersji z makiem i tort makowy. Ale teraz zastanawiam się nad tymi kluskami :-)
Ale nadzwyczajnie piękne to są te szklanki na zdjęciach :-)

Śliżyki wileńskie
1,5 szklanki mąki
10 g drożdży
pół szklanki ciepłego ale nie gorącego mleka
1 jajko
łyżka cukru
szczypta soli
mak
Robi się z tego takie małe kopytka i piecze w piekarniku aż będą rumiane :-)
Najlepiej smakują z mlekiem :-)

Kutia i kluski :) U nas zawsze było tak, że Mama ze wschodu a Tato z poznańskiego, dlatego obowiązkowo były obie potrawy. Przez wiele lat Mama narzekała, że musi te kluski przygotowywać dla jednej osoby ;) bo ja raczej byłam „ta od kutii”. Potem Tato odszedł po długiej chorobie a kluski … zostały z nami – okazało się, że przyzwyczajenie wygrało <3 Tato pewnie spogląda z Nieba na nas i myśli: "z tymi kobietami ... nie zrozumiesz" ;)

a ja w kwestii makowca Twojej Mamy , bo mam mak mielony – miało być do ciasta drożdżowego, ale muszę zmienić plany co do pieczenia – czy jego mam też sparzyć na noc czy zrobić z niego masę makową tak jak na „makowiec gwiazda”, pomocy bo termin mi mija :-)