Trudno wyobrazić sobie świąteczny stół bez maku w różnych postaciach, u nas najczęściej na stole obok makowca pojawiają się kluski z makiem. Danie pozornie niewyszukane, ale pełne świątecznego smaku. Można je podać w oddzielnych szklanych pucharkach, ozdobić kawałkami skórki pomarańczowej i ziarnami granatu, który pięknie kontrastuje z ciemnym, prawie czarnym makiem.
Przepis na kluski z makiem
[przepis]
masa makowa:
200 g maku
500 ml mleka
łyżka masła
5 łyżek miodu
skórka otarta z jednej cytryny
3 krople zapachu migdałowego
po 50 g migdałów, orzechów włoskich, rodzynek
70 g smażonej skórki pomarańczowej (przepis tu)
dodatkowo:
makaron (mogą być np. łazanki lub wstążki)
ziarna granatu
[/przepis]
- Mak wsypać do garnka, zalać mlekiem, doprowadzić do wrzenia. Gotować 30 minut na małym ogniu.
- Ugotowany mak odsączyć na gęstym sitku, a następnie zmielić w maszynce.
- Na patelni rozgrzać masło z miodem.
- Dodać ugotowany w mleku i zmielony mak. Smażyć na średnim ogniu, cały czas mieszając, aż masa się zagęści.
- Dodać skórkę cytryny, zapach migdałowy, drobno posiekane migdały, orzechy oraz sparzone wcześniej rodzynki i skórkę pomarańczową. Wymieszać dokładnie i odstawić do wystygnięcia.
- Makaron ugotować, odlać na sitku, wymieszać z makiem.
- Całość przełożyć do salaterki i schłodzić. Kluski z makiem najlepiej smakują następnego dnia, gdy wszystkie smaki się „przegryzą”.
Komentarze
kutia :)
Oj, bardzo lubię :)
To zaparaszam ;)
U mnie też, kluski a makowiec na deser :)
Tak jak u nas :) Ściski mocne Grażka!
Lawendowy Dom , nawzajem, dla całej Rodzinki :)
Makówki ! :)
Agnieszko, napisz z jakiego to regionu, bardzo jestem ciekawa :)
Spotkałam się z dwoma wersjami pochodzenia tej potrawy. Śląsk lub Wielkopolska.
Slaskie opisalam nizej :)
u mnie będzie kutia w wersji dla osób z nietolerancją pszenicy i diabetyków, a co… :)
No zaszalałaś Laura, a jak ją zrobisz? Napisz, bo nie zje ciekawość :)))
Lawendowy Dom na pęczaku i z syropem z agawy :)
Makowiec :-)
Taki rolowany?
makowiec u mnie
Makowki :)
Jola, co to są makówki?
Makowki to jest slaski deser wigilijny :)trzykrotnie mielony mak gotuje sie w mleku z maslem,doprawia miodem i bakaliami i ta masa makowa zalewa sie kromki bulki tzw paryskiej.Ja jednak wole sucharki i na koniec zageszczam budyniem waniliowym.Podaje sie w misie udekorowane migdalami i wiorkami kokosowymi :)
No podobnie jak kluski z makiem tylko zamiast makaronu bulka i jada sie na zimno :)
Ja robię z chałką . bomba na słodko
U nas będą makowki, makowce na ciescie kruchym i drozdzowym i tegoroczny debiut-tort makowy Pani mamy
:) <3
Makiełki :D
U mnie też makiełki,a i bułka z makiem dla męża też będzie, groch z kapustą ulubione danie teścia i barszcz z uszkami za którym dzieci przepadają.
Placek japoński
Makówki <3 właściwie mnie wystarczy na całe święta, nie musi być karpia, kapusty śledzi tylko nasze śląskie makówki, podobno tylko na Śląsku są makówki a pychotka taka
u mnie nic z maku bo nie lubię akurat,ale jak święta były w domu to tylko makowiec był bo reszta rodziny też nie jest za makiem, wolę śliedzia:-)
U nas i kutia i kluski :) kluski głownie z uwagi na pamięć o Tacie …
Makówki to tradycyjna wigilijna potrawa gotuje się przemielony mak z miodem lub cukrem najlepi ej na mleku, kroi się weka lub lynga (czyli bułkę paryską) w kostkę układa się warstwowo bułka orzechy rodzynki i mak sypie się na koniec kokos i resztę bakali włożyć do lodówki na schłodzenie jak jest suche podlać mlekiem my lubimy wilgotne :-)
Monika, wielkie dzięki za ten przepis! Z jakiego regionu pochodzi?
Ruda Śląska Górny Śląsk
Makowiec na kruchym spodzie. Drożdzowe pierogi z makiem (pieczone)
Kutia ❤
U mnie i makówki i kutia i makaron z makiem :) wszystkiego po troszku.
można je zrobić np. już jutro? mak przechować w lodówce? będzie niespodzianka dla męża, ostatnio wspominał,że w dzieciństwie robiła jego babcia :)
Dwa-trzy dni w lodówce wytrzyma :) Pozdrawiam serdecznie!
<3
U nas makowiec bezglutenowy, pierogi z makiem, śleżyki wileńskie w wersji z makiem i tort makowy. Ale teraz zastanawiam się nad tymi kluskami :-)
Ale nadzwyczajnie piękne to są te szklanki na zdjęciach :-)
Aniu, proszę mi tu szybko napisać, co to sią śleżyki wileńskie? A szklanki z Zara Home :)
Śliżyki wileńskie
1,5 szklanki mąki
10 g drożdży
pół szklanki ciepłego ale nie gorącego mleka
1 jajko
łyżka cukru
szczypta soli
mak
Robi się z tego takie małe kopytka i piecze w piekarniku aż będą rumiane :-)
Najlepiej smakują z mlekiem :-)
Mozna też bez jajka i na wodzie, moja mama czasem tak robi.
OMG, ale mnie zastrzeliłaś tym przepisem. Piecze się surowe? Posklejane, czy luzem?
Robi sie tak jak kopytka, dzieli ciasto zwija ruloniki, kroi na małe kawałeczki i układa na blaszce. I piecze :-)
Słaba jestem w tłumaczeniu, coś znalazłam. U nas też ten przepis jest w rodzinie od pokoleń, bo moja Mama i Babcia pochodzą z Litwy :-) takie jak na tej stronie robi się u nas w domu i je się z mlekiem, jak pisałam. U nas mówi się na to potocznie „klocki” bo są twarde po upieczeniu.
http://www.cafebabilon.pl/2012/12/slizyki-litewskie-ciasteczka-makowe/
Makielki-bułka z makiem i bakaliami
Uwielbiam kluski z makiem, mniam
Kutia i kluski :) U nas zawsze było tak, że Mama ze wschodu a Tato z poznańskiego, dlatego obowiązkowo były obie potrawy. Przez wiele lat Mama narzekała, że musi te kluski przygotowywać dla jednej osoby ;) bo ja raczej byłam „ta od kutii”. Potem Tato odszedł po długiej chorobie a kluski … zostały z nami – okazało się, że przyzwyczajenie wygrało <3 Tato pewnie spogląda z Nieba na nas i myśli: "z tymi kobietami ... nie zrozumiesz" ;)
makiełki u mnie
Makowiec, a kluski tylko mnie smakują.
Makiełki
Kluski z makiem! <3
kluski z makiem wg Twojego przepisu, w ub.roku wszystkim bardzo smakowały <3 i już upieczony makowiec na kruchym spodzie.
a ja w kwestii makowca Twojej Mamy , bo mam mak mielony – miało być do ciasta drożdżowego, ale muszę zmienić plany co do pieczenia – czy jego mam też sparzyć na noc czy zrobić z niego masę makową tak jak na „makowiec gwiazda”, pomocy bo termin mi mija :-)
Makówki
Kutia :) a tort pomaranczowo-orzechowy :) tu dziele sie przepisem naszym tradycyjnym :)
Makówki! <3