Kategoria: Chleby i bułki
Błyskawiczne mini tarty z chleba tostowego i sera
Takie tarty z chleba tostowego to świetny patent na przekąskę do szkoły lub pracy. Zamiast kruchego ciasta użyj chleba tostowego. Wystarczy włożyć go do foremki na babeczki, wypełnić dowolnym nadzieniem, zapiec i tarta gotowa. Całość, razem z pieczeniem zajmuje ok. 20 minut :) Błyskawiczne mini tarty z chleba tostowego i sera [przepis] 4 kromki… Czytaj dalej Błyskawiczne mini tarty z chleba tostowego i sera
Pięć pomysłów na drugie śniadanie do szkoły
Drugie śniadanie do szkoły to temat, który spędza sen z powiek niejednej mamie. Sama złapałam się na tym, jak łatwo popaść w rutynę. Ostatnio wciąż kombinowałam i ostatecznie co rano pakowałam swojemu dziecku do tornistra banana i kanapkę z szynką lub serem. Zaplanuj wcześniej Nic tak nie psuje dnia, jak kiepski poranek. Jesteś zaspana, masz… Czytaj dalej Pięć pomysłów na drugie śniadanie do szkoły
Knedle z jarmużu i grzanek. „CHLEB DOBRY”- trzy pomysły na wykorzystanie czerstwego pieczywa.
Nie ma dla mnie nic smaczniejszego, niż kromka ciepłego jeszcze chleba z masłem. Taka prosta prawda, żadne właściwie odkrycie, ale jestem pewna, że myślicie podobnie. Chleb odkąd pamiętam był najważniejszym smakiem mojego dzieciństwa. I tak jest do dziś. To niesamowite, jak jesteśmy związani ze smakiem naszego chleba, my Polacy, tu, w tym kraju. Ile razy… Czytaj dalej Knedle z jarmużu i grzanek. „CHLEB DOBRY”- trzy pomysły na wykorzystanie czerstwego pieczywa.
Bardzo prosty chlebek dyniowy bez mleka i cukru.
Ten niezwykle prosty przepis na chlebek dyniowy spodoba się tym z Was, którzy nie przepadają za zbyt słodkimi wypiekami. Przygotowany na bazie mąki razowej orkiszowej z dodatkiem płatków owsianych i upieczonej wcześniej dyni. Z powodzeniem może się znaleźć w śniadaniowym pudełku naszych szkolniaków :) Jesienna pychota, kto ma ochotę na kawałek? Chlebek dyniowy [przepis] 250… Czytaj dalej Bardzo prosty chlebek dyniowy bez mleka i cukru.
Bardzo prosty chleb na piwie
To jest chleb, z którym możecie śmiało debiutować w swojej domowej piekarni. Bardzo prosty w przygotowaniu, nie sprawi kłopotu nawet początkującym piekarzom. Rezultat zachwyca, chleb wyrazisty w smaku, o zwartym wnętrzu i chrupiącej skórce. Dobrze się kroi. Smakuje zarówno tuż po upieczeniu, jak i kilka dni później. Doskonały do przypiekania w tosterze. Chleb wzbogaciłam drobno… Czytaj dalej Bardzo prosty chleb na piwie
Grillowana kanapka z łososiem
Proste patenty czasem okazują się najlepsze. No bo co my tu właściwie takiego mamy? Bułka, no dobrze, świeżutka, chrupiąca bułka z chrupiącą skórką. Ślinka cieknie. Do tego słodkie, maleńkie pomidorki, kilka zielonych listków bazylii i cieniutko pokrojona, chrupiąca czerwona cebula. Do tego dobra oliwa, świeżo mielony pieprz, gotowe. Banał? Może i tak, ale jaki pyszny… Czytaj dalej Grillowana kanapka z łososiem
Dziewięć szalonych pomysłów na wegańską kanapkę
Nudna kanapka? To nie ze mną. Dziś przedstawiam dziewięć nietypowych, kolorowych, zdrowych, apetycznych wegańskich kanapek. Dla mnie to doskonała przekąska na drugie śniadanie lub lekką kolację. Zaczynamy zabawę? Po pierwsze chleb – mój wybór to chleb razowy na zakwasie. Po drugie smarowidło – dziewięć kanapek i trzy różne roślinne smarowidła: hummus, pasta z pieczonego bakłażana… Czytaj dalej Dziewięć szalonych pomysłów na wegańską kanapkę
Bezcukrowy „chlebek” bananowy
Przepis już prawdopodobnie Wam znany, to lekka modyfikacja babeczek, które przedstawiałam tu. Dlaczego go przypominam? Bo to przepis doskonały w swojej prostocie i błyskawiczny w przygotowaniu. Jednym słowem zbilansowana zdrowa przekąska na aktywny dzień dla osób takich „zabieganych” jak ja i Wy :) Zaczynamy tym słonecznym poniedziałkiem cudowny wiosenny tydzień, prawda? Bezcukrowy „chlebek” bananowy 280… Czytaj dalej Bezcukrowy „chlebek” bananowy
Domowe bajgle żytnie.
Za zapach, którym wypełni się Wasz dom podczas pieczenia, powinni przyznawać Oscara. Są pyszne, śliczne i proste w przygotowaniu. Ja uwielbiam je z wytrawnymi dodatkami, np. z pastą z awokado i pomidorami. Polecam też wersję na słodko np. z pomarańczową marmoladą. Kto piecze ze mną? Domowe bajgle żytnie [przepis] 300 g mąki żytniej 200 g… Czytaj dalej Domowe bajgle żytnie.
Falafel w wersji fit w razowej picie
No to ciągniemy wątek fit, choć jestem pewna, że skusi nie tylko tych co walczą o linię. Tym razem solidny obiadek jak marzenie. Aromatyczne, puszyste falafle w towarzystwie chrupiących warzyw, zawinięte w elastyczną pitę z mąki żytniej razowej. Kotlecików z ciecierzycy nie smażę w głębokim tłuszczu, jak to się robi tradycyjnie. Formuję z nich placuszki… Czytaj dalej Falafel w wersji fit w razowej picie
Wytrawne babeczki z fetą i suszonymi pomidorami
Doskonała propozycja na wszelkie plenerowe wyprawy. Można je owinąć pergaminem lub włożyć do papierowych papilotek. Umieszczone w koszyku świetnie zniosą trudy transportu :) Wytrawne babeczki z fetą i suszonymi pomidorami 200 g suszonych pomidorów 175 g sera feta 125 g masła 375 g mąki 2 łyżeczki proszku do pieczenia szczypta soli 2 jajka 250 ml mleka… Czytaj dalej Wytrawne babeczki z fetą i suszonymi pomidorami
Chleb z ziaren bez drożdży, tłuszczu i cukru
Chleb z ziaren na wodzie, bez drożdży i innych spulchniaczy, bez mąki, bez cukru i tłuszczu. Same ziarna, nasiona i orzechy sklejone… wodą. Brzmi dziwacznie, prawda? Ten chleb traktujcie specjalnie. Nie da się z niego zrobić tostów, ani pokroić cieniutko. Kruszy się dość łatwo, ale moi mili, co za smak! To co, pieczemy? Chleb z… Czytaj dalej Chleb z ziaren bez drożdży, tłuszczu i cukru
Bułeczki pszenno-kukurydziane z czarnuszką
Bułeczki o delikatnym wnętrzu, idealne do wegeburgerów. Udają się nawet początkującym piekarzom, smacznego! Bułeczki pszenno-kukurydziane z czarnuszką 300 g mąki pszennej 200 g mąki kukurydzianej 14 g świeżych drożdży 150 ml ciepłego mleka 1 łyżeczka cukru sól dodatkowo: jajko czarnuszka Drożdże pokruszyć, wsypać do miseczki, dodać 50 ml mleka i 50 g mąki, wymieszać, przykryć… Czytaj dalej Bułeczki pszenno-kukurydziane z czarnuszką
Bułeczki z migdałowym pesto
Pamiętacie bułgarski chlebek zwany popularnie słoneczkiem? Delikatne ciasto drożdżowe przypominające brioszkę, pachnące masłem i rozpływające się w ustach. Postanowiłam zrobić doświadczenie i zamiast farszu z fety, przygotowałam pyszny i prosty sos na bazie migdałów, czosnku i natki pietruszki. Efekt spektakularny! Polecam i życzę smacznego :) Bułeczki z migdałowym pesto 400 g mąki 1 łyżka drożdży… Czytaj dalej Bułeczki z migdałowym pesto
Norweskie bułeczki cynamonowe
Przepis na norweskie bułeczki cynamonowe to absolutny zimowy klasyk. Doskonały przepis, proste wykonanie i oszołamiający efekt. Kto ma ochotę? Norweskie bułeczki cynamonowe (źródło: www.mojewypieki.com) [przepis] 700 g mąki pszennej 70 g cukru pół łyżeczki soli 21 g suchych drożdży lub 42 g drożdży świeżych 100 g masła 400 ml mleka 1 jajko Na nadzienie: 100… Czytaj dalej Norweskie bułeczki cynamonowe
Domowy fast food – pomysł na wegetariańskie burgery z soczewicy
Jak zrobić orkiszowe bułeczki już wiecie, teraz czas na resztę. Przedstawiam trzy propozycje i doprawdy trudno mi się zdecydować, która jest najsmaczniejsza. Burger z serem i domowym ketchupem – jako dodatki występują rzodkiewki, kiełki rzodkiewki, szpinak, czerwone pomidory, żółty ser i domowy ketchup, na który przepis znajdziecie tu. Burger z sosem czosnkowym na bazie fety… Czytaj dalej Domowy fast food – pomysł na wegetariańskie burgery z soczewicy
Orkiszowe bułki do burgerów dla początkujących
Potrzebowałam bułek prostych w przygotowaniu, o ścisłym wnętrzu i delikatnej skórce. Takich, które kroi się łatwo i nie rozpadają się z byle powodu. Są smaczne nawet 2-3 dni po upieczeniu. Wystarczy je wtedy lekko opiec w tosterze. Jutro nafaszerujemu bułki pysznościami. Już mi ślinka cieknie ;) Moje bułki orkiszowe polecam szczególnie początkującym piekarzom. Powodzenia i smacznego!… Czytaj dalej Orkiszowe bułki do burgerów dla początkujących