Chlebek bananowy – najlepszy przepis

31 lipca 2017, 10:50 | Chleby i bułki Kuchnia Wegetariańskie | 15
Chlebek bananowy – najlepszy przepis

Przepis na chlebek bananowy dostałam od mojej siostry i powiem szczerze, jest to najlepszy chlebek bananowy, jaki jadłam kiedykolwiek. Więc jeśli masz ochotę na kromkę wilgotnego, lekkiego, pachnącego bananami, delikatnego i pysznego chlebka bananowego, to służę sprawdzonym przepisem :). To przepis z kategorii prosto i szybko. Wychodzi bezbłędny, smacznego!

Chlebek bananowy – najlepszy przepis

1/2 szklanki oleju

½ szklanki cukru

2 jajka

3 dojrzałe banany

2 szklanki mąki

łyżeczka sody

1/2 łyżeczki proszku do pieczenia

3 łyżki mleka

dodatkowo garść bakalii ( u mnie rodzynki i orzechy włoskie)

  1. Olej utrzeć z cukrem i jajkami.
  2. Banany rozgnieść widelcem.
  3. Dodawać do masy jajecznej na przemian z mąką zmieszaną z sodą i proszkiem.
  4. Wlać mleko.
  5. Wsypać bakalie, wymieszać składniki.
  6. Piec około godziny w piekarniku nagrzanym do 190 st.C.
  7. Po upieczeniu wyjąć na kratkę do wystygnięcia.

Beata Lipov

Ponoć mówią, że jestem najbardziej zakręconą 40-to latką w Polsce. Tysiąc pomysłów na minutę to moja specjalność. Gotuję, prowadzę warsztaty, biegam, wyciskam poty na siłowni, piszę książki, spotykam się z czytelnikami, motywuję dziewczyny takie jak Ty do dbania o siebie i zdrowszego, piękniejszego życia. Lawendowy Dom to także Twój dom.

Zapraszam
Beata Lipov

Komentarze

15 odpowiedzi na “Chlebek bananowy – najlepszy przepis”

  1. Olga Dombka napisał(a):

    Robiłam ostatnio taki „chlebek” korzenny z cukinia i suszona lawenda – pycha!!

  2. Jagoda Konev napisał(a):

    Olej, hmmm a może być bez oleju?

  3. Anna Cieślak napisał(a):

    Chlebek wyszedł idealny :-)

  4. Monika napisał(a):

    Jakie rozmiary keksowki? Plus minus :)

  5. Małgorzata Skiba napisał(a):

    Zrobiłam i potwierdzam – jest genialny! Dziękuję za przepis :)

  6. Marta napisał(a):

    Czy można dodać kakao? I ile? Pozdrawiam

  7. Marta napisał(a):

    Proszę o odpowiedź… bardzo lubię ten przepis i często z niego korzystam ale czasem wychodzi mi zakalec. Czy to może być spowodowane? Zawsze robię tak samo…

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *