Domowe bułki maślane

24 marca 2020, 19:18 | Chleby i bułki | 3
Domowe bułki maślane

Domowe bułki  maślane zaspokoją apetyt nawet najbardziej wybrednych wielbicieli świeżych wypieków. Delikatne, smaczne, o subtelnym maślanym aromacie. Smakują doskonale zaraz po upieczeniu, ale dobre są również następnego dnia. Bardzo smaczne w formie kanapki. Można je też wykorzystać jako bułki do wszelkich burgerów i warzywnych kotletów.

Domowe bułki maślane

(składniki powinny być w temperaturze pokojowej)

450 g mąki pszennej

opakowanie drożdży instant

2 łyżki cukru

100 ml maślanki

100 g masła

łyżeczka soli

2 łyżki oleju

dodatkowo:

jajko

sezam

  1. Do miski wsypać drożdże, dodać szklankę ciepłej (ale nie gorącej) wody, łyżkę cukru oraz pół szklanki mąki.
  2. Składniki wymieszać do momentu, aż się połączą, naczynie przykryć ściereczką i odstawić na 10 minut w ciepłe miejsce do pierwszego wyrośnięcia.
  3. Roztopić masło w rondelku i zostawić, aby lekko przestygło.
  4. Do wyrośniętego zaczynu dodać pozostałą mąkę, cukier, maślankę, roztopione masło, sól i olej.
  5. Solidnie wyrobić ciasto, tak, by było elastyczne i gładkie, uformować je w kulę, przykryć i zostawić do ponownego wyrośnięcia.
  6. Następnie podzielić je na porcje. Uformować bułeczki i ułożyć je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia do ponownego wyrośnięcia.
  7. Piekarnik nagrzać do 190 st.C.
  8. Bułeczki posmarować roztrzepanym jajkiem i posypać sezamem.
  9. Piec ok. 15 minut, następnie wyjąć z piekarnika i odłożyć na kratkę do wystygnięcia.
Beata Lipov

Ponoć mówią, że jestem najbardziej zakręconą 40-to latką w Polsce. Tysiąc pomysłów na minutę to moja specjalność. Gotuję, prowadzę warsztaty, biegam, wyciskam poty na siłowni, piszę książki, spotykam się z czytelnikami, motywuję dziewczyny takie jak Ty do dbania o siebie i zdrowszego, piękniejszego życia. Lawendowy Dom to także Twój dom.

Zapraszam
Beata Lipov

Komentarze

3 odpowiedzi na “Domowe bułki maślane”

  1. miszelinka pisze:

    W przepisie brak informacji w którym momencie dodać masło…

  2. Lillan pisze:

    Co można dodać zamiast maślanki? Pozdrawiam serdecznie

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *