Domowe bułki maślane zaspokoją apetyt nawet najbardziej wybrednych wielbicieli świeżych wypieków. Delikatne, smaczne, o subtelnym maślanym aromacie. Smakują doskonale zaraz po upieczeniu, ale dobre są również następnego dnia. Bardzo smaczne w formie kanapki. Można je też wykorzystać jako bułki do wszelkich burgerów i warzywnych kotletów.
Domowe bułki maślane
[przepis]
(składniki powinny być w temperaturze pokojowej)
450 g mąki pszennej
opakowanie drożdży instant
2 łyżki cukru
100 ml maślanki
100 g masła
łyżeczka soli
2 łyżki oleju
dodatkowo:
jajko
sezam
[/przepis]
- Do miski wsypać drożdże, dodać szklankę ciepłej (ale nie gorącej) wody, łyżkę cukru oraz pół szklanki mąki.
- Składniki wymieszać do momentu, aż się połączą, naczynie przykryć ściereczką i odstawić na 10 minut w ciepłe miejsce do pierwszego wyrośnięcia.
- Roztopić masło w rondelku i zostawić, aby lekko przestygło.
- Do wyrośniętego zaczynu dodać pozostałą mąkę, cukier, maślankę, roztopione masło, sól i olej.
- Solidnie wyrobić ciasto, tak, by było elastyczne i gładkie, uformować je w kulę, przykryć i zostawić do ponownego wyrośnięcia.
- Następnie podzielić je na porcje. Uformować bułeczki i ułożyć je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia do ponownego wyrośnięcia.
- Piekarnik nagrzać do 190 st.C.
- Bułeczki posmarować roztrzepanym jajkiem i posypać sezamem.
- Piec ok. 15 minut, następnie wyjąć z piekarnika i odłożyć na kratkę do wystygnięcia.
Komentarze
W przepisie brak informacji w którym momencie dodać masło…
Już poprawiłam :)
Co można dodać zamiast maślanki? Pozdrawiam serdecznie
Witam, z tej porcji ile wychodzi bułeczek ?