Chleby i bułki

Domowe bułki maślane

Domowe bułki  maślane zaspokoją apetyt nawet najbardziej wybrednych wielbicieli świeżych wypieków. Delikatne, smaczne, o subtelnym maślanym aromacie. Smakują doskonale zaraz po upieczeniu, ale dobre są również następnego dnia. Bardzo smaczne w formie kanapki. Można je też wykorzystać jako bułki do wszelkich burgerów i warzywnych kotletów.

Domowe bułki maślane

[przepis]

(składniki powinny być w temperaturze pokojowej)

450 g mąki pszennej

opakowanie drożdży instant

2 łyżki cukru

100 ml maślanki

100 g masła

łyżeczka soli

2 łyżki oleju

dodatkowo:

jajko

sezam

[/przepis]

  1. Do miski wsypać drożdże, dodać szklankę ciepłej (ale nie gorącej) wody, łyżkę cukru oraz pół szklanki mąki.
  2. Składniki wymieszać do momentu, aż się połączą, naczynie przykryć ściereczką i odstawić na 10 minut w ciepłe miejsce do pierwszego wyrośnięcia.
  3. Roztopić masło w rondelku i zostawić, aby lekko przestygło.
  4. Do wyrośniętego zaczynu dodać pozostałą mąkę, cukier, maślankę, roztopione masło, sól i olej.
  5. Solidnie wyrobić ciasto, tak, by było elastyczne i gładkie, uformować je w kulę, przykryć i zostawić do ponownego wyrośnięcia.
  6. Następnie podzielić je na porcje. Uformować bułeczki i ułożyć je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia do ponownego wyrośnięcia.
  7. Piekarnik nagrzać do 190 st.C.
  8. Bułeczki posmarować roztrzepanym jajkiem i posypać sezamem.
  9. Piec ok. 15 minut, następnie wyjąć z piekarnika i odłożyć na kratkę do wystygnięcia.
avatar Beata Lipov

Dziennikarka, zawodowo piszę i fotografuję. Na zamówienie urządzam wnętrza, przeprowadzam metamorfozy, robię coś z niczego, inspiruję i motywuję kobiety, prowadzę warsztaty kulinarne, craftowe i fotograficzne. Założyłam i niezmiennie z przyjemnością piszę blog Lawendowy Dom.

Zapraszam

Komentarze

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *