No to pojechałam po całości z tą buraczaną pizzą. Jest chrupiąca, delikatna, puszysta, ma piękny kolor i jest genialna w smaku. Po upieczeniu posmarowałam ją orzechowym pesto domowej roboty i obłożyłam ulubionymi dodatkami, w tym kiszonymi burakami, które są produktem ubocznym po kwasie z buraków. Absolutny kulinarny odlot!
Chrupiąca pizza z burakami i orzechowym pesto
[przepis]
ciasto:
150 g upieczonych wcześniej buraków bez skóry
450 g mąki orkiszowej z pełnego przemiału plus mąka do podsypania
opakowanie drożdży instant
1/2 łyżeczki soli
łyżka miodu
oliwa
ok. szklanka ciepłej wody
orzechowe pesto:
150 orzechów włoskich
100 g parmezanu
pęczek zielonej pietruszki
garść świeżej bazylii
ząbek czosnku
4 łyżki oliwy
2 łyżki soku z cytryny
łyżeczka soli
dodatkowo:
rukola
mozzarella
pomidorki koktajlowe
kiszone buraki (przepis tu)
[/przepis]
- Buraki zmiksować na puree.
- Do miski wsypać mąkę, dodać drożdże, sól, miód, buraki i oliwę.
- Rozpocząć wyrabianie ciasta, stopniowo dodając ciepłą wodę.
- Gdy ciasto osiągnie gładką, elastyczną konsystencję, odstawić je w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
- W tym czasie przygotować pesto i pozostałe dodatki. Zmiksować orzechy, parmezan, zieloną pietruszkę, bazylię i czosnek.
- Dodać oliwę i sok z cytryny, zmiksować ponownie, aż do uzyskania zielonego, lekko grudkowatego sosu.
- Mozzarellę i pomidory pokroić.
- Następnie wyrobić ponownie wyrośnięte ciasto i podzielić na porcje. Ja zrobiłam mini pizze, ale można też zrobić jedną dużą.
- Ciasto ułożyć na wysmarowanej olejem blasze i wstawić do piekarnika nagrzanego do 250 st. C.
- Piec ok. 15 – 17 minut.
- Gorące wyjąć z piekarnika, od razu rozsmarować na nim pesto.
- Rozłożyć ser, pomidory, buraki i rukolę i od razu podawać.
Komentarze
Czad! :)
<3
Wyglàda przepysznie
Baardzo mi miło :)
Natalia Sobczynska
Super!
Czy do tego ciasta nie dodajemy wody?
Aniu, wielkie dzięki za czujność, już poprawiłam :)
Poproszę :-)
Wygląda bardzo apetycznie i pewie jest pyszna
:-) to trzeba będzie przetestować. Mam nadzieje ze moje niejadki zasmakują w tej pizzy.