Chleby i bułki | Kuchnia

Dyniowe scones z serem i konfiturą z żurawiny

Dyniowe scones zachwycają kolorem od pierwszego wejrzenia. Ale te skromne i bardzo proste w przygotowaniu bułeczki kryją w sobie o wiele więcej zalet. Można je upiec z samego rana, bo przygotowanie jest doprawdy banalnie proste, a zapach, który obudzi domowników wart jest tego niewielkiego wysiłku.

dyniowe-scones-z-serem-serenada-przepis_02

dyniowe-scones-z-serem-serenada-przepis_03

Bułeczki są niewielkie, więc bez problemu można je ze sobą zabrać do pracy, szkoły, na spacer, w podróż służbową lub na wycieczkę. Uwielbiam je z plasterkiem sera i konfiturą z żurawiny. To zestawienie podbiło serca i podniebienia całej naszej rodziny. Masz ochotę spróbować?

dyniowe-scones-z-serem-serenada-przepis_04

Dyniowe scones z serem i konfiturą z żurawiny

[przepis]

200 g dyni

300 g mąki pszennej

2 łyżeczki proszku do pieczenia

łyżka cukru

pół łyżeczki soli

70 g zimnego masła

jajko

mleko do posmarowania bułeczek

2 opakowania Salami w sam raz na raz

8 łyżeczek konfitury z żurawin

[/przepis]

  1. Dynię upiec w piekarniku do miękkości, ostudzić, zmiksować na puree.
  2. Piekarnik rozgrzać do 220 st.C. Blachę wyłożyć papierem do pieczenia.
  3. Do miski wsypać mąkę, proszek do pieczenia, cukier i sól. Wymieszać sypkie składniki.
  4. Masło posiekać i dodać do sypkich składników, wymieszać tak, by powstała kruszonka.
  5. Dodać puree z dyni, wbić jajko. Zagnieść ciasto. W razie potrzeby dodać trochę mąki.
  6. Ciasto rozwałkować na podsypanej mąką stolnicy na 2 cm. Wyciąć kółka o średnicy ok. 7 cm.
  7. Ułożyć na blasze, wierzch posmarować mlekiem i wstawić do piekarnika na 15 minut.
  8. Ostudzone bułeczki przekroić na pół.
  9. Na połówki położyć plasterki sera i pół łyżki konfitury z żurawin. Smacznego :)

dyniowe-scones-z-serem-serenada-przepis_06

dyniowe-scones-z-serem-serenada-przepis_07

Do torebki z drugim śniadaniem można dorzucić opakowanie lub dwa Serenady w sam raz na raz. To nowość, która właśnie wchodzi na rynek. Za 99 groszy mam fajny patent na szybką przekąskę, bez względu na to, gdzie aktualnie jestem. Moje dzieci przepadają za takimi rozwiązaniami i proszą o opakowanie “w sam raz na raz” do swoich śniadaniówek. Więcej o Serenadzie i Salami w sam raz na raz znajdziesz na tej stronie.

dyniowe-scones-z-serem-serenada-przepis_09

avatar Beata Lipov

Dziennikarka, zawodowo piszę i fotografuję. Na zamówienie urządzam wnętrza, przeprowadzam metamorfozy, robię coś z niczego, inspiruję i motywuję kobiety, prowadzę warsztaty kulinarne, craftowe i fotograficzne. Założyłam i niezmiennie z przyjemnością piszę blog Lawendowy Dom.

Zapraszam

Komentarze

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Dyni u mnie kochana pod dostatkiem też się zabiorę za pieczenie ale czeka na mnie jeszcze czeko-dzem i ogórki z kolendra – przepyszne. I jak skończe przyjdzie czas na dynie. Uwielbiam Twoje przepisy ❤

Na mokro. Właściwie to je tyndalizuję. 3 dni z rzędu pasteryzuję, co 24 godziny. Puree robię z pieczonej dyni, zblendowanej. Nie dodaję ani cukru, ani soli i dlatego tyndalizuję, inaczej długo słoiki nie postoją. Mogą się zepsuć. Pozdrawiam

Właśnie się zajadam …jeszcze wczoraj późno w nocy tworzyłam aby na śniadanko i do pracy były . Nie używam cukru ale przekroiłam i miodkiem posmarowałam …to jest to :) Bardzo dobre…już mi różne wariacje z dodatkami chodzą po głowie :) Dziękuję za ten przepis…pozdrawiam serdecznie ps. tak chciałam jeszcze zapytać na jaką funkcję piekarnika najlepiej nastawiać ? troszkę mi się spiekły :)