Pleciony kulebiak z kapustą i grzybami robi wrażenie misterną plecionką i gwałtownie zyskuje przy pierwszym kęsie. Jeśli masz już ugotowaną kapustę z grzybami, to właściwie pozostaje tylko zawinąć farsz w ciasto i upiec. Przygotowanie nadzienia od początku nie zajmie więcej niż pół godziny, zamiast ciasta drożdżowego użyłam kupnego ciasta francuskiego dobrej jakości. Wybierz ciasto z masłem zamiast utwardzonych tłuszczów. Taki kulebiak aż się prosi o towarzystwo czerwonego barszczu.
Pleciony kulebiak z kapustą i grzybami
[przepis]
płat ciasta francuskiego (30×50 cm)
150 g suszonych grzybów
2 średnie cebule
200 g kapusty kiszonej
2 listki laurowe
3 ziarna ziela angielskiego
pieprz
sól
olej
jajko do posmarowania
[/przepis]
- Grzyby włożyć do małego garnka, zalać gorącą wodą tak, by je przykryła, odstawić na 10 minut.
- Następnie ugotować, odcedzić (wywar wykorzystać np. do zupy grzybowej) i pokroić w paseczki.
- Gdy grzyby będą się gotowały, przepłukać kapustę na sitku (jeśli jest bardzo kwaśna), posiekać drobno, włożyć do garnka, dodać listki laurowe i ziele angielskie i gotować na średnim ogniu 20 minut, następnie odsączyć na sitku.
- Cebulę posiekać, zeszklić na oleju, dodać kapustę, grzyby, przesmażyć razem chwilę, doprawić pieprzem, ewentualnie solą, odstawić z ognia.
- Piekarnik nagrzać do 200° C, wyjąć ciasto z lodówki i rozłożyć je na blacie.
- Wyłożyć farsz na środek i zawinąć ciasto.
- Posmarować roztrzepanym jajkiem, przełożyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i wstawić do piekarnika na 20 minut, aż wierzch ciasta ładnie się zarumieni. Boki ciasta można też naciąć w paski szerokości 2 cm i zapleść w warkocz.
Komentarze
Robię! Zawiera wszystko, co uwielbiam:)
Pięknie wygląda i na pewno wyśmienicie smakuje!! Na pewno wypróbuję!! Ja bym podałam z czerwonym barszczem, kiszonym oczywiście :)
Wiesz co dobre :))))
Korokowa robota :-)
:) Ach te zręczne palce ;)
przepis zapisany bedzie testowany :) i tak jak wyzej tylko i wylacznie z barszczem :)
Barszczyk musi być!
Super! Prosimy o wiecej
Ok, załatwione!
pycha
Pycha i taka ładna na dodatek :)
Boże jaki piękny …..
No udał się skubaniec ;)
Wygląda spektakularnie, chyba…żal zjeść .
Na szczęście po pierwszym kęsie żal mija ;)
do barszczyku idealny :)
Oj tak, pychota! Kurcze, chyba muszę barszcz ugotować :)
Jak ja Cię ostatnio nie lubię. ;-)
No weź Kasia, ja tam Cię lubię ;)
Rozbawiłaś mnie :-D. Buziaki, Pozytywnie Zakręcona Dziewczyno :-* .
mniammm.. uwielbiam! od 3 lat robię identyczny :D do barszczu…. ahh chcę juz 24ty!!
Ślinka cieknie Jutro testuje przepis
A ja robię kulebiak z ciasta drożdżowego.
Marzy mi się na święta … zawsze kapustka z grzybami zostaje więc może w tym roku się odważę? :)
Zrób Joanna, proste i wygląda cudownie :)
Szkoda,że nie ma fotek jak go zawijać :(
Ale jest dokładny opis :)
Proszę o więcej genialnych jak ten przepisów świątecznych
A mogłaby Pani podać przepis na ciasto do tego kulebiaka, ale drożdżowe.