Skip to content
  • Konie naturalnie!
    • Porady eksperta
    • Wieści ze stajni
    • Zakupy
  • Wielkanoc
    • wielkanocne dekoracje
    • wielkanocne potrawy
  • Boże Narodzenie
  • Karnawał
    • Pączki i faworki
    • Potrawy na karnawał
  • Kuchnia
    • Wegetariańskie
    • Bezglutenowe
    • Bez cukru
    • Chleby i bułki
    • Desery
    • Ciasta i ciasteczka
    • Dania główne
    • Zupy
    • Napoje
    • Przetwory
    • Przystawki
    • Sałatki
    • Wielkanoc
    • Halloween
  • Fit life
  • Moda i uroda
  • Podróże
    • Miejsca
    • Poradnik podróżnika
  • Dom i ogród
    • Metamorfoza
    • Dekoracje
    • Pomysły na przyjęcia
    • DIY
  • Sklep
    • Ebooki
    • Koszyk
    • Zamówienie
    • REGULAMIN
    • Moje konto
    • Dostawa i płatność
    • Formularz reklamacja/zwrot/wymiana
  • O mnie
    • Współpraca
Strona główna / Kuchnia / Chleby i bułki / Strona 4

Kategoria: Chleby i bułki

  • Chleby i bułki | Kuchnia | Przepisy

    Grissini z oliwkami

    Macie ochotę na coś chrupiącego, co robi się właściwie samo? No, trochę przesadziłam, ale wysiłek niewielki, a efekty bardzo przyjemne. Zachęcam do wypróbowania poniższego przepisu. Grissini z oliwkami powinno wyjść ok. 40 sztuk 300 g mąki pszennej chlebowej typ 750 1 łyżka drożdży instant 50 ml oliwy z oliwek 200 ml ciepłej wody ok. 1… Czytaj dalej Grissini z oliwkami

  • Chleby i bułki | Kuchnia | Przepisy

    Coś zdrowego, chrupiącego i z połyskiem. Precle razowe

    Dziś propozycja dla wiosennych podjadaczy, takich jak ja. Walka o smukłą sylwetkę trwa, ale u mnie nie oznacza to wcale nudów w kuchni i na stole. Dzisiejsza propopozycja jest rumiana, chrupiąca i w całości z mąki razowej. Nie zawiera tłuszczu, ani jajek, jest zgodna z Metodą Montignac. Znacie już precle tradycyjne i wiem, że polubiliście… Czytaj dalej Coś zdrowego, chrupiącego i z połyskiem. Precle razowe

  • Chleby i bułki | Kuchnia | Przepisy

    Domowe precle, macie ochotę?

    Domowe precle kuszą wyglądem i czarują zapachem. Podoba mi się w nich wszystko. Miękkie wnętrze skryte w lekko chrupiącej skórce. Lekko zakręcony kształt i ten niesamowity, rumiany kolor. To doprawdy niesamowite, jak kilka tak prostych składników jak woda, mąka i trochę drożdży może dać początek czemuś tak smacznemu. Domowe precle [przepis] (na 12 sztuk) 600 g… Czytaj dalej Domowe precle, macie ochotę?

  • Chleby i bułki | Kuchnia | Przepisy | Wegetariańskie

    Tutmanik. Czestita Baba Marta!

    Był pierwszy marzec 681 roku. Chan Asparuch, po zwycięstwie nad Bizancjum, oczekiwał na prawym brzegu Dunaju swoich bliskich. Brat jego Bajan i siostra Chuba, szukali przejścia przez rzekę, aby dostać się do swojej nowej ojczyzny, Bułgarii. Zawiązali na nodze ulubionego sokoła Chuby białą nić, która miała im pomóc w znalezieniu drogi. Wroga strzała trafiła Bajana, a… Czytaj dalej Tutmanik. Czestita Baba Marta!

  • Chleby i bułki | Kuchnia | Przepisy | Wegetariańskie

    Razowa pita z soczewicą. Rozwiązanie konkursu!

    Cisza w Lawendowym Domu to zazwyczaj cisza przed burzą. Właśnie wróciłam z zimowych wakacji, walizki wciąż jeszcze straszą po kątach, a ja zbieram myśli, segreguję wspomnienia i przerzucam zdjęcia na twardy dysk. O wszystkim dowiecie się niedługo, będą zagadki i niespodzianki. Dziś danie, za którym tęskniło moje objedzone kalorycznymi smakowitościami ciało. Razowa pita podczas pieczenia… Czytaj dalej Razowa pita z soczewicą. Rozwiązanie konkursu!

  • Chleby i bułki | Kuchnia | Przepisy | Przystawki

    Chleb wiejski gryczany na ciemnym piwie

    Kręci mnie mąka gryczana od dawna i myślę, że to za sprawą blinów (mam nadzieję, że dobrze odmieniam), które w asyście kwaśnej śmietany doprowadzają mnie do szaleństwa. Ostatnio czytam sobie do poduszki „Kuchnię rosyjską” i bliny tam nęcą mnie na każdym kroku. Niebawem będzie i o nich, a teraz wróćmy do chleba. Nie będę udawać,… Czytaj dalej Chleb wiejski gryczany na ciemnym piwie

  • Chleby i bułki | Dania główne | Kuchnia | Przepisy

    Pizza bianca

    Moja krótka rzymska przygoda pewnej późnej jesieni uświadomiła mi, że nic nie wiem o pizzy. Wróciłam po pięciu dniach z kilkoma centymetrami więcej w okolicach bioder i błogim nastrojem. W Rzymie poznałam między innymi pizzę bez pomidorowego sosu, co dotychczas wydawało mi się nie do pomyślenia. Taka pizza, jak nazwa wskazuje jest biała, często doprawiona… Czytaj dalej Pizza bianca

  • Chleby i bułki | Dieta | Dzieci | Kuchnia | Przepisy | Wegetariańskie

    Scones. W sam raz na niedzielny poranek

    Tak sobie pomyślałam, że przyda się na niedzielny poranek przepis łatwy, prosty i przyjemny. Lubię niedzielne poranki, w przeciwieństwie do niedzielnych wieczorów, kiedy to podstępne macki poniedziałkowych obowiązków powoli zaciskają się na mojej szyi. Zabrzmiało złowieszczo i dość kiczowato, ale myślę, że większość z Was rozumie, co mam na myśli. Wróćmy jednak do poranków. Snucie się… Czytaj dalej Scones. W sam raz na niedzielny poranek

  • Chleby i bułki | Dla dzieci | Dzieci | Kuchnia | Przepisy | Slow Food | Wychowanie | Zaproszenia

    Bułeczki na zakwasie. Zaproszenie na slowfoodowe warsztaty kulinarne dla dzieci.

    Uwaga, ogłoszenie! Chcę Was zaprosić do Warszawy, na slowfoodowe warsztaty kulinarne dla dzieci, podczas których lokalni działacze Slow Food wprowadzą dzieci w świat smaków i zapachów. Będzie okazja do zabaw i gier kulinarnych, posłuchania opowieści o historii różnych produktów oraz wspólnego przyrządzania smacznych i zdrowych potraw. Wśród prowadzących warsztaty są między innymi Barbara i Piotr… Czytaj dalej Bułeczki na zakwasie. Zaproszenie na slowfoodowe warsztaty kulinarne dla dzieci.

  • Chleby i bułki | Kuchnia | Przepisy | Wegetariańskie

    Razowe bułeczki z rabarbarem.

    Lubię drożdżowe wypieki. Razowe bułeczki z rabarbarem to propozycja dla łakomczuchów dbających o linię. Przepis zgodny z zasadami Metody Montignac. Potrzebne będzie: 300g mąki pszennej typ 1850 1 białko ok 1/2 szklanki lekko podgrzanego mleka 0,5% paczuszka drożdży suszonych 5 łyżek fruktozy 2 łyżki dowolnego dżemu słodzonego fruktozą (użyłam truskawkowo-rabarbarowego własnej produkcji) 2 łodygi rabarbaru… Czytaj dalej Razowe bułeczki z rabarbarem.

  • Chleby i bułki | Kuchnia | Przepisy

    Razowy na miodzie

    Razowiec na miodzie to mój ulubiony chleb. Piekę go średnio dwa razy w tygodniu i nigdy nam się nie nudzi. Ma chrupiącą skórkę, miękki, lekko wilgotny miąższ i delikatnie wyczuwalną słodycz. Czasami urozmaicam go suszonymi śliwkami lub rodzynkami, ale najbardziej smakuje mi w najprostszej wersji.Jest to nieskomplikowany chleb, który właściwie robi się sam i przyznam, że bardzo… Czytaj dalej Razowy na miodzie

  • Chleby i bułki | Kuchnia | Przepisy | Wegetariańskie

    Chlebek z cukinii – cake aux courgettes.

    Francuska courgette od zawsze uwodzi mnie swoją nazwą. Lubię to warzywo i często zapraszam do kuchni. Daje tyle możliwości, od popularnych w Bułgarii, szybkich i smacznych placuszków, poprzez słodkie ciasta z dodatkiem miodu i cynamonu. Cukinia w zupie, zapiekana i z grilla. Sami na pewno macie swoje ulubione przepisy na cukinię. Mam w kuchni regał… Czytaj dalej Chlebek z cukinii – cake aux courgettes.

Nawigacja po wpisach

Nowsze wpisy Strona 1 … Strona 4

Sklep

  • Blog
  • Moje konto
  • Koszyk
  • Sklep
  • Dostawa i płatność
  • REGULAMIN
miniblog

Jak ułatwić sobie życie w kuchni – test robota planetarnego Kenwood Titanium Chef Baker XL

test robota planetarnego Kenwood

Strona wykorzystuje pliki cookie do obsługi komentarzy (obowiązkowe) oraz te potrzebne do działania Google Analytics (nieobowiązkowe).
Regulamin

Ok Odrzuć