Co powiesz na chrupiącą, puszystą pizzę z typowo jesiennymi dodatkami? Poza tradycyjnym sosem z pomidorów, na pizzy znalazły się cieniutkie wstążki z dyni wcześniej zamarynowane w oleju doprawionym czosnkiem. Pysznie, smacznie, domowo, czyli tak jak lubię :)
Orkiszowa pizza z dynią
[przepis]
250 g mąki orkiszowej pełnoziarnistej
250 g mąki pszennej
opakowanie drożdży instant
pół łyżeczki soli
łyżeczka cukru
2 łyżki oleju
puszka pomidorów w puszce
ząbek czosnku
2 mini patisony
200 g dyni
150 g pomidorów koktajlowych
300 g mozzarelli
dodatkowo olej i ząbek czosnku
[/przepis]
- Do miski wsypać oba rodzaje mąki, drożdże, sól, cukier.
- Wyrabiać ciasto stopniowo dodając ciepłą wodę do momentu, aż ciasto będzie gładkie i elastyczne.
- Na koniec dodać olej, zagnieść ciasto, uformować w kulę, przykryć, zostawić do wyrośnięcia.
- Zmiksować pomidory z puszki z czosnkiem na sos.
- Patisony pokroić w plasterki.
- Dynię we wstążki nożykiem do jarzyn. Zamarynować olejem wymieszanym z rozgniecionym czosnkiem.
- Pomidorki pokroić w plasterki.
- Wyrośnięte ciasto podzielić na pół, uformować dwa placki.
- Posmarować sosem, ułożyć patisony, pomidorki, dynię i mozzarellę.
- Wstawić do piekarnika nagrzanego do 250 st.C funkcja góra/dół i piec ok. 25 minut.
Komentarze
Ślicznie wyglada!