Chleby i bułki | Kuchnia

Orkiszowa pizza z dynią

Co powiesz na chrupiącą, puszystą pizzę z typowo jesiennymi dodatkami? Poza tradycyjnym sosem z pomidorów, na pizzy znalazły się cieniutkie wstążki z dyni wcześniej zamarynowane w oleju doprawionym czosnkiem. Pysznie, smacznie, domowo, czyli tak jak lubię :)

Orkiszowa pizza z dynią

[przepis]

250 g mąki orkiszowej pełnoziarnistej

250 g mąki pszennej

opakowanie drożdży instant

pół łyżeczki soli

łyżeczka cukru

2 łyżki oleju

puszka pomidorów w puszce

ząbek czosnku

2 mini patisony

200 g dyni

150 g pomidorów koktajlowych

300 g mozzarelli

dodatkowo olej i ząbek czosnku

[/przepis]

  1. Do miski wsypać oba rodzaje mąki, drożdże, sól, cukier.
  2. Wyrabiać ciasto stopniowo dodając ciepłą wodę do momentu, aż ciasto będzie gładkie i elastyczne.
  3. Na koniec dodać olej, zagnieść ciasto, uformować w kulę, przykryć, zostawić do wyrośnięcia.
  4. Zmiksować pomidory z puszki z czosnkiem na sos.
  5. Patisony pokroić w plasterki.
  6. Dynię we wstążki nożykiem do jarzyn. Zamarynować olejem wymieszanym z rozgniecionym czosnkiem.
  7. Pomidorki pokroić w plasterki.
  8. Wyrośnięte ciasto podzielić na pół, uformować dwa placki.
  9. Posmarować sosem, ułożyć patisony, pomidorki, dynię i mozzarellę.
  10. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 250 st.C funkcja góra/dół i piec ok. 25 minut.

avatar Beata Lipov

Dziennikarka, zawodowo piszę i fotografuję. Na zamówienie urządzam wnętrza, przeprowadzam metamorfozy, robię coś z niczego, inspiruję i motywuję kobiety, prowadzę warsztaty kulinarne, craftowe i fotograficzne. Założyłam i niezmiennie z przyjemnością piszę blog Lawendowy Dom.

Zapraszam

Komentarze

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *