Orkiszowa pizza z dynią

19 września 2018, 18:51 | Chleby i bułki Kuchnia | 1
Orkiszowa pizza z dynią

Co powiesz na chrupiącą, puszystą pizzę z typowo jesiennymi dodatkami? Poza tradycyjnym sosem z pomidorów, na pizzy znalazły się cieniutkie wstążki z dyni wcześniej zamarynowane w oleju doprawionym czosnkiem. Pysznie, smacznie, domowo, czyli tak jak lubię :)

Orkiszowa pizza z dynią

250 g mąki orkiszowej pełnoziarnistej

250 g mąki pszennej

opakowanie drożdży instant

pół łyżeczki soli

łyżeczka cukru

2 łyżki oleju

puszka pomidorów w puszce

ząbek czosnku

2 mini patisony

200 g dyni

150 g pomidorów koktajlowych

300 g mozzarelli

dodatkowo olej i ząbek czosnku

  1. Do miski wsypać oba rodzaje mąki, drożdże, sól, cukier.
  2. Wyrabiać ciasto stopniowo dodając ciepłą wodę do momentu, aż ciasto będzie gładkie i elastyczne.
  3. Na koniec dodać olej, zagnieść ciasto, uformować w kulę, przykryć, zostawić do wyrośnięcia.
  4. Zmiksować pomidory z puszki z czosnkiem na sos.
  5. Patisony pokroić w plasterki.
  6. Dynię we wstążki nożykiem do jarzyn. Zamarynować olejem wymieszanym z rozgniecionym czosnkiem.
  7. Pomidorki pokroić w plasterki.
  8. Wyrośnięte ciasto podzielić na pół, uformować dwa placki.
  9. Posmarować sosem, ułożyć patisony, pomidorki, dynię i mozzarellę.
  10. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 250 st.C funkcja góra/dół i piec ok. 25 minut.

Beata Lipov

Ponoć mówią, że jestem najbardziej zakręconą 40-to latką w Polsce. Tysiąc pomysłów na minutę to moja specjalność. Gotuję, prowadzę warsztaty, biegam, wyciskam poty na siłowni, piszę książki, spotykam się z czytelnikami, motywuję dziewczyny takie jak Ty do dbania o siebie i zdrowszego, piękniejszego życia. Lawendowy Dom to także Twój dom.

Zapraszam
Beata Lipov

Komentarze

Jedna odpowiedź do “Orkiszowa pizza z dynią”

  1. Monika napisał(a):

    Ślicznie wyglada!

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *