Domowe bułki do burgerów zaspokoją apetyt nawet najbardziej wybrednych wielbicieli burgerów. Już za chwilę, gdy tylko pogoda jakoś się ogarnie i nie będzie stroić fochów, rozpocznie się sezon na wszelkie majówki, grille i przyjęcia pod gołym niebem. U mnie w domu burgerowe preferencje są podzielone na wyznawców burgerów klasycznych i warzywnych. Dla tych drugich mam niecodzienną propozycję od marki Hilcona, z którą współpracuję już od kilku miesięcy. Do moich drzwi dotarł ostatnio utrudzony kurier z przesyłką, która mnie zdumiała. Jeszcze nigdy nie miałam na kuchennym blacie tak dużego wyboru warzywnych kotletów! Mamy tu kotlety z kalafiorem, z serem i grillowanym bakłażanem, z marchewką, ze szpinakiem, serowe z kukurydzą i papryką oraz z ryżem i curry w kokosowej panierce.
Dla wegetariańskiego odłamu mojej rodziny to jest doprawdy eldorado! Kotlety można przygotować klasycznie, odgrzewając je na patelni z dodatkiem oleju. Można je również upiec w piekarniku lub na grillu. W towarzystwie warzyw i sałatek smakują doskonale. Ja podałam je z domowymi bułkami do burgerów, w towarzystwie chrupiących rzodkiewek, czosnkowego tzatziki i oliwek. Mówię Wam, pycha!
Domowe bułki do burgerów
[przepis]
(składniki powinny być w temperaturze pokojowej)
450 g mąki pszennej
opakowanie drożdży instant
2 łyżki cukru
100 ml maślanki
100 g masła
łyżeczka soli
2 łyżki oleju
dodatkowo:
jajko
sezam
[/przepis]
- Do miski wsypać drożdże, dodać szklankę ciepłej (ale nie gorącej) wody, łyżkę cukru oraz pół szklanki mąki.
- Składniki wymieszać do momentu, aż się połączą, naczynie przykryć ściereczką i odstawić na 10 minut w ciepłe miejsce do pierwszego wyrośnięcia.
- Roztopić masło w rondelku i zostawić, aby lekko przestygło.
- Do wyrośniętego zaczynu dodać pozostałą mąkę, cukier, maślankę, sól i olej.
- Solidnie wyrobić ciasto, tak, by było elastyczne i gładkie, uformować je w kulę, przykryć i zostawić do ponownego wyrośnięcia.
- Następnie podzielić je na porcje. Uformować bułeczki i ułożyć je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia do ponownego wyrośnięcia.
- Piekarnik nagrzać do 190 st.C.
- Bułeczki posmarować roztrzepanym jajkiem i posypać sezamem.
- Piec ok. 15 minut, następnie wyjąć z piekarnika i odłożyć na kratkę do wystygnięcia.
Wpis powstał we współpracy z marką Hilcona
Komentarze
To sa gotowe kotlety? Gdzie mozna je kupic. Uwielbiam warzywne burgery, ale sa troche pracochlonne.
Tak gotowe, można je podgrzać na patelni, w piekarniku lub na grillu. Do kupienia w kilku cieciach: http://www.hilcona.pl/gdzie-kupic
Gdybym sama zrobiła bułeczki to byłby szok
ciekawe w jakich sieciach sprzedają bo nie widziałam nigdzie
Beata, zerknij tu: http://www.hilcona.pl/gdzie-kupic
Zlote buleczki
Polecam ten przepis – bułeczki wychodzą genialne!
Czy mogę zastąpić drożdże instant świeżymi i jeśli tak to jaka ilością?
A co robimy z roztopionym masłem?