Bardzo prosty chleb pełnoziarnisty z płatkami owsianymi i gryką

11 stycznia 2020, 15:03 | Chleby i bułki Kuchnia | 17
Bardzo prosty chleb pełnoziarnisty z płatkami owsianymi i gryką

Kochani moi, nie będę tu snuć epickich opisów o magii towarzyszącej domowemu wypiekowi chleba. Że rośnie, wypełnia, pachnie, a potem chrupie. Wiadomo, dobry chleb, to zawsze doświadczenie pozytywne, a jak przy okazji macie pod ręką przepis prosty niebywale z dożywotnią gwarancją, że zawsze się uda, a roboty tyle co nic, to warto poczynić swój pierwszy bochenek. Ręczę, że zachwytom wzruszonej rodziny końca nie będzie. Moje rady od serca: w przepisie podaję orientacyjną ilość wody. Dlatego podczas wyrabiania ciasta nie wlewajcie całości od razu, tylko stopniowo, obserwując konsystencję ciasta. Jeśli ciasto jest zbyt gęste, można dodać więcej wody, niż podaję w przepisie. Druga rada: chleb najlepiej piec w weekend, gdy macie wolny poranek. Ciasto potrzebuje 10 godzin w lodówce, po tym czasie jest gotowe do wypieku. Najlepiej więc wsadzić je do lodówki wieczorem, a rano upiec. Mam nadzieję, że moje skromne wskazówki pomogą Wam w osiągnięciu chlebowego sukcesu.

Bardzo prosty chleb pełnoziarnisty z płatkami owsianymi i gryką

500 g mąki pszennej pełnoziarnistej + dodatkowa mąka do wyrabiania

100 g płatków owsianych

50 g kaszy gryczanej (surowej)

opakowanie drożdży instant (7g)

łyżka cukru

łyżka soli

2 łyżki oleju

  1. Do miski wsypać mąkę, płatki i kaszę.
  2. Dodać drożdże, cukier, sól i wymieszać suche składniki, a następnie wlać olej.
  3. Przygotować 500 ml ciepłej wody. Rozpocząć mieszanie składników, dolewając stopniowo wodę. Uwaga, ilość wody może być większa lub mniejsza niż podałam w przepisie. Dlatego należy dolewać ją stopniowo. Ciasto po połączeniu składników powinno być niezbyt gęste, ale też nie lejące.
  4. Gdy składniki się połączą, przykryć miskę folią spożywczą i wstawić do lodówki na noc. (ciasto powinno się chłodzić ok. 10 godzin).
  5. Rano wyjąć ciasto z lodówki i odstawić na ok. pół godziny. Następnie wyjąć na blat oprószony mąką, energicznie zagnieść i uformować bochenek.
  6. Do piekarnika wstawić żaroodporne naczynie z pokrywką. Rozgrzać piekarnik z naczyniem w środku do 250 st. C.
  7. Naczynie wyjąć z piekarnika, uważając, żeby się nie oparzyć, gdyż jest bardzo gorące.
  8. Zdjąć pokrywę, włożyć do środka uformowany bochenek, przykryć pokrywą i wstawić do gorącego piekarnika. Naczynia nie smarujemy olejem, ani nie wysypujemy mąką. Chleb się nie przyklei.
  9. Zmniejszyć temperaturę  piekarnika do 220 st.C i piec 30 minut. Po tym czasie zdjąć pokrywkę i piec jeszcze 20 minut.
  10. Upieczony chleb wyjąć z piekarnika. Gdy naczynie nieco przestygnie wyjąć chleb i zostawić na kratce do całkowitego wystygnięcia.

Beata Lipov

Ponoć mówią, że jestem najbardziej zakręconą 40-to latką w Polsce. Tysiąc pomysłów na minutę to moja specjalność. Gotuję, prowadzę warsztaty, biegam, wyciskam poty na siłowni, piszę książki, spotykam się z czytelnikami, motywuję dziewczyny takie jak Ty do dbania o siebie i zdrowszego, piękniejszego życia. Lawendowy Dom to także Twój dom.

Zapraszam
Beata Lipov

Komentarze

17 odpowiedzi na “Bardzo prosty chleb pełnoziarnisty z płatkami owsianymi i gryką”

  1. Viola pisze:

    Witam. Jaka ma być kasza gryczana, palona czy niepalona? Viola

  2. Lucyna pisze:

    Witam tutaj gdzie mieszkam bardzo trudno znaleźć mąkę pełnoziarnistą. Jaka inna mogę ją zastąpić? Pozdrawiam Lucyna

  3. Jola pisze:

    Podoba mi się ten przepis,bardzo prosty. Muszę spróbować. Poproszę jeszcze o przepisy na chleb z większą ilością ziaren oraz przepisy wege.
    Czy zamiast pokrywki może być folia aluminiowa?
    Pozdrawiam 😀

    • Beata Lipov pisze:

      Jolu, wystarczy, że poszukasz na blogu, jest i przepis na chleb z ziaren i mnóstwo wege przepisów. Polecam wyszukiwarkę w prawym górnym rogu. Zamiast pokrywki nie może być folia aluminiowa.

  4. AS pisze:

    Czy zamiast drożdży instant można dać świeże drożdże? Jeśli tak to w jakiej ilości i czy jakoś inaczej je przygotować?

  5. Lucyna pisze:

    Pani Beato dzięki za odpowiedź. Dzisiaj zdobyłam „graham flour”!!!! A jednak oprócz kiszonych ogórków j przyprawy do piernika wszystko można kupić w Bahrajnie :-) trzeba tylko wiedzieć czego i gdzie szukać! Raz jeszcze dziękuję i piekę chleb na zdobytej mące.
    P.S. ja od dłuższego czasu piekę chleb bezglutenowy. Mam już swoją sorawdzoną proporcję mąk i ziaren. Ale jedna z moich córek musi mieć „zwykły chleb” a ten tutejszy „zwykły” jest…..hm….nie mogę publicznie! ;-) pozdrawiam serdecznie

  6. Magda pisze:

    Niestety, mój chleb nie wygląda jak ten u Pani na zdjęciu.
    Ale to nie byłby kłopot.
    Problem w tym, że kompletnie przywarł do naczynia żaroodpornego.

    • Beata Lipov pisze:

      Trudno i ocenić na odległość, gdzie jest błąd. Czytelnicy często wprowadzają własne modyfikacje do podanych przepisów. Podany przepis na chleb sprawdzony jest przeze mnie wielokrotnie i nigdy nie miałam z nim problemów.Czy naczynie zostało rozgrzane tak jak napisałam?

  7. Sabb pisze:

    Mam pytanie. Czy nie mogę upiec tego chleba w normalnej formie, w nizszej temperaturze? Tylko wiadomo dluzej. Pozdrawiam

    • Beata Lipov pisze:

      Możesz upiec jak chcesz, ale nie będzie to już chleb, o którym piszę. Dzielę się sprawdzoną procedurą i doskonałym efektem w postaci fantastycznego chleba z chrupiącą skórką. A czytelnikom pozostawiam wybór – skorzystać z mojego doświadczenia, albo kombinować na własną rękę. Oba kierunki są dobre :)

  8. Kasia pisze:

    Już wielokrotnie robiłam ten jasny chleb nocny z przepisu u Pani na blogu. Uwielbiamy ten chleb. A teraz pełnoziarnista wersja! No, no, no. Już się nie mogę doczekać weekendu.

  9. Sabb pisze:

    Spróbuje w takim razie. Dzięki za opinię

  10. Dorota pisze:

    Przez pomyłkę zamiast kaszy gryczanej musiałam użyć kaszy jaglanej! Wyszedł rewelacyjny! Na stałe zagości w mojej kuchni. Można jeść z masłem, ale również smaczny jest z oliwą: rozmarynową lub czosnkową. Polecam

  11. Lucyna pisze:

    Pani Beato
    Upiekłam w końcu ten chleb. Ciuteńkę zmodyfikowałam bo tutaj mam tylko drożdże pakowane po 11g. Starałam się jakoś to odmierzyć ale w końcu dodałam trochę siemienia lnianego,sezamu i czarnuszki.Potem zapomniałam zmniejszyć temperaturę w piekarniku :-( Cóż mam powiedzieć…….chleba już nie ma :-D Wyszedłpyyyyszny! Poczęstowałam nim polskie mamy u nas w szkole i wszystkie wzięły przepis plus znajomi w Polsce.
    Z chęcią zrewanżuję się moim przepisem na chleb bezgltenowy. Kiedy przeszłam na dietę (ponad rok temu) długo szukałam, próbowałam aż w końcu wypiekam ten jeden, modyfikując go w niewielkim zakresie w zależności od stanu posiadania dodatków ;-)
    Serdecznie pozdrawiam!

  12. Beata Pudełko pisze:

    Witam

    Czy w tym przepisie mam użyć normalnej kaszy taką jak do gotowania np. do obiadu?

    Pozdrawiam

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *