Czy wiesz, że śniadanie w płynie może być tak samo wartościowe, jak kanapki, jajecznica lub owsianka? Jeśli nie masz rano ochoty na gotowanie, potrzebujesz czegoś szybkiego i energetycznego to moje sprawdzone przepisy na wegańskie koktajle są doskonałym rozwiązaniem. Samo przygotowanie zajmuje dosłownie chwilę. Możesz swój koktajl przelać do szklanki lub kubka i zabrać ze sobą w drogę do pracy. Ja często tak robię, gdy rano mam sprawy do załatwienia na mieście. Moje śniadanie jest zawsze ze mną.
Wegańskie koktajle – moja sprawdzona baza
Przygotowałam trzy koktajle o zróżnicowanym smaku, kolorze i wartości kalorycznej. Baza za każdym razem jest taka sama: banan + mleko owsiane. Możesz wybrać inne mleko. Doskonale sprawdzi się tu mleko ryżowe, migdałowe lub sojowe. Dla ułatwienia przygotowałam porównanie kaloryczności popularnych rodzajów napojów roślinnych.
Szklanka (220g) mleka:
owsianego – 88 kcal
sojowego – 132 kcal
ryżowego – 146 kcal
migdałowego – 183 kcal
Zwykle przygotowuję dużą porcję koktajlu, dlatego moja baza to 220 g mleka owsianego. Oczywiście możesz zmniejszyć tę ilość, ale dla mnie jest optymalna.
Koktajl z mango
cała porcja ma 250 kcal
220g mleka owsianego
½ banana
150 g mango
Wszystkie składniki zmiksować.
Koktajl ze szpinakiem, ogórkiem i kiwi
cała porcja ma 214 kcal
220g mleka owsianego
½ banana
2 garści świeżego szpinaku (50g)
pół ogórka (85g)
kiwi
Składniki zmiksować
Koktajl mandarynkowy z masłem orzechowym
cała porcja ma 277 kcal
200g mleka owsianego
½ banana
50 g soku mandarynkowego
mandarynka
łyżeczka masła orzechowego
Ciekawa jestem, który koktajl wybierzesz dla siebie?
Komentarze